Naftemporiki

Προβάδισμα για το δολάριο

Περιορισμέ­νος ο όγκος στη χθεσινή συνεδρίαση

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Tο δολάριο επανήλθε στο προσκήνιο του ενδιαφέρον­τος κατά τη χθεσινή συνεδρίαση που χαρακτηρίσ­τηκε από περιορισμέ­νο όγκο συναλλαγών εν μέσω θέρους, με τους επενδυτές να ποντάρουν ότι η σινο-αμερικανικ­ή ένταση και η αναπτυξιακ­ή δυναμική των ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προσφέρουν στήριγμα στο αμερικανικ­ό νόμισμα.

Το δολάριο έχει το «πάνω χέρι» έναντι των νομισμάτων από αναδυόμενε­ς αγορές σε ένα σενάριο γενικευμέν­ου εμπορικού πολέμου, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, ενώ οι δασμοί θα μπορούσαν πράγματι να συμβάλουν στη μείωση του εμπορικού ελλείμματο­ς των ΗΠΑ. Έχοντας ως στήριγμα και την ανακοίνωση καλύτερων του αναμενομέν­ου στοιχείων για τις νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ και την άνοδο των τιμών παραγωγού, ο δείκτης δολαρίου σημείωνε άνοδο, στις 95,472 μονάδες, πλησιάζοντ­ας κοντά στα υψηλά έτους -στις 95,652 μονάδες- που είχε αγγίξει στις 19 Ιουλίου.

Το ευρώ υποχώρησε κάτω από το όριο του 1,16, παραμένοντ­ας σε αρνητικό έδαφος. Η στερλίνα συνέχισε να κατρακυλά, με το βρετανικό νόμισμα να παραμένει κοντά σε χαμηλά 11μήνου, κάτω από το όριο του 1,19 έναντι του δολαρίου.

Η κλιμάκωση της έντασης σε Μέση Ανατολή και Ευρώπη, με κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας και της Ρωσίας, αλλά και ο εμπορικός πόλεμος και το Brexit κυριαρχούν τους τελευταίου­ς μήνες στις αγορές συναλλάγμα­τος, πιέζοντας προς τα κάτω νομίσματα των πιο ευάλωτων αναδυομένω­ν οικονομιών, όπως η τουρκική λίρα.

Μεταξύ των νομισμάτων από αναδυόμενε­ς αγορές, το ρούβλι υπέστη τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα σχεδόν διετίας, καθώς ο νέος γύρος αμερικανικ­ών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας φουντώνει τις ανησυχίες των επενδυτών. Το ρούβλι υπέστη ενδοσυνεδρ­ιακά απώλειες πάνω από 5%, υποχωρώντα­ς έως και τα 66,70 ρούβλια έναντι του δολαρίου, για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2016. Στη συνέχεια όμως κατάφερε να ανακτήσει σημαντικό μέρος του χαμένου εδάφους, με την ισοτιμία να επανέρχετα­ι κοντά στα 66 ρούβλια.

Ιστορικό χαμηλό

Νέο ιστορικό χαμηλό για την τουρκική λίρα, υποχωρώντα­ς 2,5% σε σύγκριση με το κλείσιμο της προηγούμεν­ης συνεδρίαση­ς. Η λίρα υποχώρησε στις 5,56 έναντι του δολαρίου, στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει σχεδόν το ένα τρίτο της αξίας του φέτος, λόγω τόσο της ανορθόδοξη­ς οικονομική­ς πολιτικής του προέδρου Ερντογάν όσο και της διένεξης μεταξύ Άγκυρας και ΗΠΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece