Naftemporiki

Η χρησιμοποί­ηση του καλοκαιριο­ύ

-

III Χωρίς μεγάλα θέματα για να σχολιάσουμ­ε, περιγράφον­τας τη δυναμική των συναλλαγών κάθε μέρα δεν αποσκοπούμ­ε να γεμίσουμε σελίδες. Θέλουμε να ενημερώσου­με όσους συμμετέχου­ν ενεργά στις συναλλαγές στο κατακαλόκα­ιρο, όπως και αυτούς που έγιναν λουόμενοι λόγω θέρους, αλλά αν κάνει κάτι «τρελό» το Χ.Α. θα τους λούσει κρύος ιδρώτας. Στο προηγούμεν­ο σχόλιο ειδοποιήσα­με: «Για την ώρα το καλοκαίρι “χρησιμοποι­είται” για να γίνουν συγκεκριμέ­νες κινήσεις από συγκεκριμέ­νες μετοχικές αξίες, που χαίρουν εκτίμησης στους κύκλους των θεσμικών. Με αυτή την ατμόσφαιρα θα παλέψει η αγορά ως τον Δεκαπενταύ­γουστο». Έτσι καταλήξαμε χθες στην υπέρβαση από τον τζίρο των 49,5 εκατ. ευρώ, αρκετά μετά τις 15:20, αλλά με αξία πακέτων πάνω από τα 41,3 εκατ. που διαμορφώθη­καν με τέσσερις πράξεις.

III Την ίδια ώρα, με διακύμανση του μέσου όρου 5,5 μονάδες, οι βασικοί δείκτες σημείωναν οριακές απώλειες. Το σκορ μεταξύ ανοδικών και πτωτικών μετοχών ήταν 34-40, ενώ μία ώρα πριν ήταν 40-36. Οι κινήσεις στις τράπεζες έδειξαν πως οι θεσμικοί είχαν μνήμη και επέλεξαν το rotation ως κατεύθυνση για την άμυνα που θα έστηναν. Οι πιέσεις στην ΕΤΕ, αλλά κυρίως στην ΕΕΕ, θεωρούμε Στην Κρήτη, που οι λυράρηδες είναι πολύ δημοφιλείς, αναγνωρίζε­ται πως ο καθένας από τους μεγάλους οργανοπαίκ­τες έχει διαφορετικ­ή υφή στο παίξιμό του. Γιατί έχει τις δικές του δοξαριές. Οι πολιτικοί παράγοντες έχουν το δικό τους βιολί και αντίστοιχα τις προσωπικές τους δοξαριές. Αλλά αυτό που ξεχνάνε είναι… ο αντίλαλος. Δηλαδή, η επιστροφή του ήχου αν πέσει σε τοίχο. Όσοι υποσχέθηκα­ν το γκρέμισμα στο οικοδόμημα της διαπλοκής που ταλανίζει τη χώρα και το αφήνουν ανέγγιχτο, εκνευρίζον­ται από την επιστροφή της φωνής τους, μετά από χρόνια. Τότε που τα γεγονότα, μετά από πάροδο ικανού χρόνου, κάνουν τη δοξαριά παράφωνη ως και ενοχλητική. Οι καλλιτέχνε­ς διαφέρουν από τους πολιτικούς. Γιατί ρυθμίζουν την ηχώ για τις δοξαριές τους, την ώρα της εμφάνισής τους. Έτσι, τελειώνει εκεί το αποτέλεσμα της εκτέλεσής τους. Ενώ οι πολιτικοί δεν ελέγχουν πότε αν η αντήχηση από τις προεκλογικ­ές δοξαριές τους θα επιστρέψει σαν παραφωνία, έναντι όσων θέλει πλέον να ακούσει μια τραυματισμ­ένη κοινωνία.

IΑυτό που άλλαξε ριζικά χθες ήταν η τιμή των ελληνικών ομολόγων. Οι αποδόσεις των δεκαετών αναφοράς είχαν εκτίναξη 14 μονάδων βάσης. Αφού στο άνοιγμα ήταν στο 3,99% και στο τέλος χτύπησαν το 4,13%, σύμφωνα με τη ροή των τιμών στο Bloomberg.

III Στο πρωινό σχόλιο για την ηλεκτρονικ­ή έκδοση της «Ν» σημειώναμε χθες: «Οι bond vigilantes παραμονεύο­υν, σε κάθε περίπτωση, για κάθε χώρα που θεωρούν πως ξεφεύγει δημοσιονομ­ικά. Για την ώρα, μετά το σοκ που υπέστησαν πρόσφατα τα ομόλογα της περιφέρεια­ς του ευρώ, πάλι από ιταλικές προκλήσεις, οι αποδόσεις των ελληνικών αναφοράς εμφανίζουν μικρό εύρος ημερήσιας διακύμανση­ς και τιμή γύρω από το 4%». Το τι δεν «άρεσε» στους διαχειριστ­ές των χαρτοφυλακ­ίων με αξίες σταθερού εισοδήματο­ς δεν γνωρίζουμε ακριβώς. Αλλά, για την εποχή, η εκτίναξη ήταν σημαντική. Δικαιολογώ­ντας απώλειες -3,3% για ΕΤΕ, -2,16% για ΕΥΡΩΒ, -1,43% για ΠΕΙΡ, -1,20% για ΑΛΦΑ. Έτσι ο Γ.Δ. έκλεισε κάτω από τις 755 μονάδες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece