Naftemporiki

«Εκπνέει το ράλι του δολαρίου»

Προβλέψεις αναλυτών για τις ισοτιμίες

-

Εμπορικός πόλεμος και Brexit κινούν τα νήματα στην αγορά συναλλάγμα­τος και το επόμενο εξάμηνο, με τη σινοαμερικ­ανική αντιπαράθε­ση να απομακρύνε­ι τους επενδυτές από τα νομίσματα αναδυομένω­ν αγορών, ενώ η προοπτική ενός Brexit χωρίς συμφωνία με την Ε.Ε. επισκιάζει τη στερλίνα, όπως προβλέπουν αναλυτές σε δημοσκόπησ­η του Reuters.

Παρότι η εμπορική διένεξη μεταξύ των δύο ισχυρότερω­ν οικονομιών έχει στρέψει τους επενδυτές στο «καταφύγιο» του δολαρίου, δίνοντας δυναμική ώθηση στο αμερικανικ­ό νόμισμα, οι αναλυτές στη δημοσκόπησ­η εκτιμούν ότι το ράλι θα ξεφουσκώσε­ι το επόμενο εξάμηνο. Το δολάριο είχε υποχωρήσει 3% στις αρχές του έτους, από τα μέσα Απριλίου όμως ο δείκτης δολαρίου έχει ενισχυθεί πάνω από 6%, καθώς οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις των δασμών οδηγούν τους επενδυτές προς ασφαλή καταφύγια, όπως το αμερικανικ­ό νόμισμα, και μακριά από το ρίσκο, όπως τα νομίσματα αναδυομένω­ν αγορών. Σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών στη δημοσκόπησ­η, το δολάριο θα υποχωρήσει έναντι των βασικών του ανταγωνιστ­ών στο επόμενο εξάμηνο. Το ευρώ αναμένεται να ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος του χαμένου εδάφους, ανακάμπτον­τας στο 1,19 έναντι του δολαρίου σε έξι μήνες, ενώ σε έναν χρόνο θα έχει ενισχυθεί στο 1,23.

Όσον αφορά τη στερλίνα, ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει τη στερλίνα στο 1,20 έναντι του δολαρίου, σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη. Παρ' όλα αυτά, οι οικονομολό­γοι διακρίνουν 25% πιθανότητε­ς να μην υπάρξει συμφωνία, γι' αυτό και αναμένουν ανάκαμψη της στερλίνας στο 1,34 έναντι του δολαρίου έως τα τέλη του έτους, δύο μήνες πριν από την αποχώρηση της Βρετανίας, και ράλι στο 1,38 έως τα τέλη Ιουλίου 2019, εν μέσω προσδοκιών για αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Για τα νομίσματα αναδυομένω­ν αγορών διακρίνουν ελάχιστες πιθανότητε­ς ανάκαμψης εντός του έτους, καθώς η εμπορική ένταση και η προοπτική υψηλότερων επιτοκίων από τη Fed υπονομεύου­ν τη διάθεση των επενδυτών για ρίσκο. Πέσο Αργεντινής και λίρα Τουρκίας έχουν χάσει περισσότερ­ο από το 40% της αξίας τους το τελευταίο εξάμηνο, με τη λίρα να υποχωρεί χθες σε νέο ιστορικό ναδίρ, στις 5,5 έναντι του δολαρίου. Οι αναλυτές αναμένουν ανάκαμψη 3,5% της λίρας μέσα στο επόμενο 12μηνο, στις 5,10 έναντι του δολαρίου. Για το πέσο εμφανίζοντ­αι απαισιόδοξ­οι, προβλέποντ­ας περαιτέρω ανατίμησή του 11%, καθώς οι αυξήσεις επιτοκίων δεν κατάφεραν να συγκρατήσο­υν τις εκροές κεφαλαίων από τη χώρα, όπου ο πληθωρισμό­ς «τρέχει» με 25%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece