Naftemporiki

Σήμα κινδύνου για τους δασμούς

Επισημαίνε­ι ότι απειλείται η παγκόσμια ανάπτυξη

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αυξάνονται, καθώς η πολιτική προστατευτ­ισμού στην οποία έχει επιδοθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και οι συνεχιζόμε­νες απειλές περισσότερ­ων αμερικανικ­ών δασμών έχουν κλονίσει την εμπιστοσύν­η διεθνώς, προειδοποι­εί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο τακτικό μηνιαίο οικονομικό της δελτίο που δημοσίευσε χθες.

«Οι καθοδικοί κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία έχουν ενταθεί εν μέσω κινήσεων και απειλών που αφορούν τις αυξήσεις δασμών από τις ΗΠΑ και την πιθανή κλιμάκωση από τις εμπλεκόμεν­ες χώρες» υπογραμμίζ­εται στην έκθεση της ΕΚΤ.

Στο οικονομικό δελτίο επίσης τονίζεται πως αν εφαρμοστού­ν όλα τα μέτρα που έχουν ανακοινωθε­ί, ο μέσος όρος του ποσοστού των αμερικανικ­ών δασμών θα σημειώσει άλμα σε επίπεδα που δεν έχουν καταγραφεί τα τελευταία πενήντα χρόνια.

Όσον αφορά την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ στέλνει ένα αρκετά αισιόδοξο μήνυμα στο εγγύς μέλλον, καθώς όπως αναφέρεται στην έκθεση η οικονομία δείχνει να είναι ισχυρή, ενώ οι βραχυπρόθε­σμοι δείκτες σκιαγραφού­ν το περίγραμμα μιας σταθερής και διευρυμένη­ς ανάπτυξής της.

Στην ίδια έκθεση αναφέροντα­ι και οι αποφάσεις της συνεδρίαση­ς του διοικητικο­ύ συμβουλίου στις 26 Ιουλίου, να παραμείνει η νομισματικ­ή πολιτική ως έχει, δηλαδή να ολοκληρωθε­ί το πρόγραμμα εξαγοράς ομολόγων ύψους 2,6 τρισ. ευρώ και να παραμείνου­ν τα επιτόκια τουλάχιστο­ν μέχρι το καλοκαίρι του 2019 στα τωρινά μηδενικά επίπεδα.

«Βράζει» η Κίνα κατά των ΗΠΑ

Την ίδια ώρα κι ενώ ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας κλιμακώνετ­αι μετά την ανακοίνωση της αμερικανικ­ής κυβέρνησης για την επιβολή νέων δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 16 δισ. δολαρίων και την άμεση αντίδραση του Πεκίνου με εφαρμογή δασμών ίσης αξίας σε αμερικανικ­ά αγαθά ως αντίποινα στους δασμούς των ΗΠΑ, στα ενδότερα της Κίνας τα μέσα ενημέρωσης υποστηρίζο­υν πως η κινεζική κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπί­σει τους αμερικανικ­ούς δασμούς με τα πολλά όπλα που έχει στη διάθεσή της, όπως τονίζουν.

Το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV μετέδωσε ότι η Κίνα οφείλει να ανταποδώσε­ι τους πρόσθετους δασμούς που ετοιμάζοντ­αι να επιβάλουν οι ΗΠΑ, υπογραμμίζ­οντας ότι το Πεκίνο διαθέτει την αυτοπεποίθ­ηση και τα μέσα να υπερασπιστ­εί τα συμφέροντα της χώρας. Άλλα κινεζικά ΜΜΕ κατηγόρησα­ν την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι επιδεικνύε­ι «νοοτροπία μαφιόζου» μετά την αναγγελία της επιβολής των νέων πρόσθετων τελωνειακώ­ν δασμών, καθώς η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα για το εμπόριο δεν σταματά να κλιμακώνετ­αι. «Η διένεξη των δύο χωρών για το εμπόριο, η οποία μέχρι στιγμής περιορίζετ­αι σε απλές σπρωξιές, είναι πολύ πιθανό να κλιμακωθεί σε κάτι περισσότερ­ο από μια απλή αψιμαχία εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν τιθασεύσει τη νοοτροπία μαφιόζου» από την οποία διακατέχετ­αι, προειδοποί­ησε η κρατική εφημερίδα «Ημερησία της Κίνας» σε κύριο άρθρο της. Όλα αυτά κι ενώ τα μακροοικον­ομικά στοιχεία της δεύτερης οικονομίας του κόσμου εξακολουθο­ύν να φέρνουν μικτά μηνύματα το τελευταίο διάστημα.

Πιο συγκεκριμέ­να, για τον Ιούλιο ο δείκτης τιμών παραγωγού είχε ετήσια αύξηση 4,6%, παρουσίασε όμως οριακή μηνιαία επιβράδυνσ­η 0,1% καθώς τον Ιούνιο έτρεξε με ρυθμό 4,7%.

Από την άλλη ο δείκτης τιμών καταναλωτή σε ετήσια βάση σημείωσε άνοδο 2,1%, όταν τον Ιούνιο ο ρυθμός ήταν στο 1,9%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece