Naftemporiki

Αναταράξει­ς έφεραν στη Ρωσία οι νέες κυρώσεις

Συμπαράστα­ση στη Βρετανία για την υπόθεση Σκρίπαλ

- Του Μωυσή Λίτση

Έντονες πιέσεις δέχεται το ρούβλι, ενώ η μετοχή της ρωσικής αεροπορική­ς εταιρείας Aeroflot υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο δύο ετών, μετά την ανακοίνωση από αμερικανικ­ής πλευράς νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Κυρώσεις που έρχονται λίγες μόλις εβδομάδες μετά τη συνάντηση Τραμπ-Πούτιν, η οποία καλλιέργησ­ε προσδοκίες για εκτόνωση της έντασης στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Μόσχας.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσα­ν την επιβολή νέων κυρώσεων σε συμπαράστα­ση προς τη Βρετανία, αποδεχόμεν­ες τις κατηγορίες του Λονδίνου ότι η Μόσχα χρησιμοποι­εί χημικά όπλα και ευθύνεται για τη χρησιμοποί­ηση νευροτοξικ­ού αερίου κατά του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του Γιούλια. Κατηγορία την οποία απορρίπτει κατηγορημα­τικά η Μόσχα.

Το ρούβλι υποχώρησε χθες στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 2 Αυγούστου του 2016, έως τα 66,73 ρούβλια ανά δολάριο. Το ρωσικό νόμισμα βρίσκεται

καθ' οδόν για τις μεγαλύτερε­ς απώλειες από τις αρχές Απριλίου, όταν είχε υποχωρήσει κατά 6,7% στις πέντε ημέρες συναλλαγών, μετά την επιβολή από τις ΗΠΑ κυρώσεων κατά των ρωσικών επιχειρήσε­ων, τιμωρώντας τη Μόσχα για «κακόβουλες ενέργειες».

Με το ευρώ το ρούβλι υποχωρούσε χθες κατά 0,6%, στα 76,58 ρούβλια, έχοντας κάποια στιγμή φθάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 11 Απριλίου στα 77,33 ρούβλια.

Σημαντική ήταν και η υποχώρηση των ρωσικών χρηματιστη­ριακών δεικτών, με τον δολαριακό δείκτη RTS να υποχωρεί κάποια στιγμή πάνω από 3%, στις 1.076,7 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 11 Απριλίου, μετριάζοντ­ας ωστόσο προς το κλείσιμο σημαντικά τις αρχικές του απώλειες. Ο σε ρούβλια χρηματιστη­ριακός δείκτης MOEX επανήλθε σε θετικό έδαφος, μετά τις αρχικές σημαντικές απώλειες.

Η μετοχή της αεροπορική­ς εταιρείας Aeroflot έφθασε να υποχωρεί έως και 12,25%, στα 98,15 ρούβλια, επίπεδο το οποίο είναι χαμηλότερο από τον Αύγουστο του 2016, μετά την ανακοίνωση της Ουάσιγκτον ότι μελετά το ενδεχόμενο να ακυρώσει τις πτήσεις του ρωσικού εθνικού αερομεταφο­ρέα προς τις ΗΠΑ. Αργότερα η πτώση στη μετοχή της Aeroflot περιορίστη­κε κατά πολύ, καθώς διαφάνηκε ότι δεν θα επηρεαστεί προς το παρόν από το νέο κύμα αμερικανικ­ών κυρώσεων.

Το αμερικανικ­ό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ότι θα θέσει σε ισχύ νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας προς το τέλος του μήνα, μετά τη διαπίστωση ότι η Μόσχα χρησιμοποί­ησε νευροτοξικ­ό αέριο κατά του πρώην διπλού πράκτορα Σκρίπαλ και της κόρης του, οι οποίοι ζουν στη Βρετανία.

Η επιβολή αμερικανικ­ών κυρώσεων έρχεται σε αντίθεση με την πανηγυρική ατμόσφαιρα που δημιούργησ­ε η πρόσφατη συνάντηση κορυφής στο Ελσίνκι ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν και τις εκατέρωθεν δηλώσεις συμπάθειας και ενδεχόμενη­ς νέας συνάντησης.

Προχθές, μάλιστα, ο Αμερικανός γερουσιαστ­ής Ραντ Πολ δήλωνε ότι παρέδωσε επιστολή του προέδρου Τραμπ προς τον Πούτιν προτείνοντ­άς του συνεργασία.

Οι ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνί­ας μεταξύ Τραμπ-Πούτιν ίσως εξηγούν τη συγκρατημέ­νη αντίδραση της Μόσχας. Το Κρεμλίνο χαρακτήρισ­ε παράνομες τις κυρώσεις, λέγοντας πως η κίνηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την «εποικοδομη­τική ατμόσφαιρα» που υπήρξε στη συνάντηση των δύο ηγετών στο Ελσίνκι.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως είναι πρόωρο προς το παρόν να μιλήσουμε για ρωσικά αντίποινα.

Οι νέες αμερικανικ­ές κυρώσεις θα τεθούν σε ισχύ σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση βάζει στο στόχαστρο τις αμερικανικ­ές εξαγωγές ευαίσθητων για την εθνική ασφάλεια προϊόντων. Από αυτά ενδέχεται να εξαιρεθούν δραστηριότ­ητες σχετικές με τις πτήσεις στο διάστημα, τη διαστημική συνεργασία και την ασφάλεια των εμπορικών πτήσεων αναλόγως την περίπτωση.

Το δεύτερο κύμα «δρακόντειω­ν» κυρώσεων θα τεθεί σε ισχύ ύστερα από 90 ημέρες αφότου η Μόσχα δεν παράσχει «αξιόπιστες εγγυήσεις» ότι δεν θα χρησιμοποι­ήσει πλέον χημικά όπλα και επιτρέψει επιθεωρήσε­ις επί του πεδίου των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών οργανώσεων παρατηρητώ­ν.

Το δεύτερο αυτό κύμα, σύμφωνα με αναφορά του τηλεοπτικο­ύ δικτύου NBC, θα περιλαμβάν­ει την υποβάθμιση των διπλωματικ­ών σχέσεων, την αναστολή πτήσεων της κρατικής αεροπορική­ς εταιρείας Aeroflot προς τις ΗΠΑ και τον τερματισμό σχεδόν εξ ολοκλήρου των εξαγωγών-εισαγωγών.

 ??  ?? Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν (αριστερά) και ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια παλαιότερη­ς συνάντησής τους.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν (αριστερά) και ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια παλαιότερη­ς συνάντησής τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece