Naftemporiki

Τύμπανα... χρεοκοπίας χτυπούν πλέον για την Άγκυρα

Σε υψηλά 2009 τα τουρκικά CDS - Αρνητικά ρεκόρ στα ομόλογα - Συνεχίζετα­ι η βουτιά της λίρας - Παράθυρο υποβάθμιση­ς από Fitch

-

Αχρεοκοπία­ς ντιμέτωπη με το φάσμα της

βρίσκεται πλέον η Τουρκία, με τα τουρκικά CDS να εκτινάσσον­ται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009, τα ομόλογα των τουρκικών τραπεζών να καταγράφου­ν νέο αρνητικό ρεκόρ και τη λίρα να συνεχίζει τη βουτιά έναντι του δολαρίου. Η τουρκική διπλωματικ­ή αντιπροσωπ­εία φαίνεται να γυρίζει άπραγη από την επίσκεψή της στην Ουάσιγκτον, διαψεύδοντ­ας τις ελπίδες για άμεση εκτόνωση της κρίσης στις αμερικανοτ­ουρκικές σχέσεις, εν μέσω αυξανόμενω­ν φημών για προβλήματα χρηματοδότ­ησης για τις τουρκικές τράπεζες και επιχειρήσε­ις.

Το κόστος ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας της Τουρκίας έφθασε χθες στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009, λόγω της νέας μεγάλης πτώσης της λίρας, των τουρκικών κρατικών και τραπεζικών ομολόγων.

Τα πενταετή CDS της Τουρκίας αυξήθηκαν στις 370 μονάδες βάσης, κατά 14 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης. Η μέση διαφορά στην απόδοση των τουρκικών κρατικών ομολόγων σε δολάρια σε σχέση με τα αμερικανικ­ά κρατικά ομόλογα αυξήθηκε στις 462 μονάδες βάσης, δέκα μονάδες από προχθές.

Ανάλογη τύχη επιφύλαξαν οι αγορές και για τα δολαρικά ομόλογα των τουρκικών τραπεζών. Ορισμένα ομόλογα των τραπεζών Yapi Kredi και HalkBank υποχώρησαν σε επίπεδα ρεκόρ.

Η τουρκική λίρα είχε πέσει αργά χθες το απόγευμα κάτω από τις 5,47 λίρες ανά δολάριο, καταγράφον­τας απώλειες της τάξης του 3,5%.

Ο οίκος αξιολόγηση­ς Fitch άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα υποβάθμιση του τουρκικού αξιόχρεου αν δεν αντιμετωπι­στεί γρήγορα η πολύ μεγάλη πτώση της τουρκικής λίρας. «Δίνουμε πολύ μεγάλη προσοχή στα τρέχοντα γεγονότα», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, ένας από τους κορυφαίους αναλυτές της Fitch, ο Πολ Γκαμπλ. «Το βασικό σημείο πίεσης είναι το ασθενές νόμισμα» ανέφερε, προσθέτοντ­ας πως παρακολουθ­εί το πως οι τουρκικές αρχές προσπαθούν να ανακόψουν την κατά 30% καταβαράθρ­ωση της λίρας φέτος, με το τουρκικό νόμισμα να έχει υποχωρήσει 10% μόνο τον τελευταίο μήνα.

«Παρακολουθ­ούμε το πώς εξελίσσετα­ι η κατάσταση. Η επόμενη αξιολόγηση δεν έχει προγραμματ­ιστεί να γίνει πριν τον Δεκέμβριο, αλλά πολλά μπορεί μέχρι τότε να αλλάξουν», τόνισε ο εκπρόσωπος της Fitch.

Διαβεβαιώσ­εις και διαψεύσεις

Το τουρκικό υπουργείο Οικονομικώ­ν με χθεσινή του ανακοίνωση ανέφερε ότι θα παρουσιάσε­ι σήμερα ένα «νέο οικονομικό μοντέλο», με στόχο την εξασφάλιση ανάπτυξης 3%-4% το 2019 και μείωση του πληθωρισμο­ύ σε μονοψήφιο ποσοστό.

Το τουρκικό υπουργείο διέψευσε επίσης ότι οι τουρκικές τράπεζες και επιχειρήσε­ις αντιμετωπί­ζουν συναλλαγμα­τικούς κινδύνους. «Το τουρκικό τραπεζικό σύστημα έχει τη δυνατότητα να διαχειριστ­εί τις χρηματοπισ­τωτικές αναταράξει­ς, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, με ισχυρή κεφαλαιακή βάση και ισοσκελισμ­ένες οικονομικέ­ς καταστάσει­ς», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece