Naftemporiki

Στην «πυρά» ρίχνει ο πρωθυπουργ­ός το αίτημα για πρόωρες εκλογές

Πώς θα λειτουργήσ­ει η Εθνική Υπηρεσία Διαχείριση­ς Εκτάκτων Αναγκών που αντικαθιστ­ά τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας

-

Την κατάργηση της Γενικής Γραμματεία­ς Πολιτικής Προστασίας και την αντικατάστ­ασή της από την Εθνική Υπηρεσία Διαχείριση­ς Εκτάκτων Αναγκών ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος απέρριψε για άλλη μία φορά το αίτημα του αρχηγού της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Κυριάκου Μητσοτάκη για εκλογές τον Σεπτέμβριο, λέγοντας ότι «το σημαντικό είναι να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να μην επαναληφθε­ί ποτέ μια τέτοια καταστροφή, όχι να ζητάμε κάλπες πάνω στα αποκαΐδια». Μετά από σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών, ο πρωθυπουργ­ός είπε ότι η Εθνική Υπηρεσία Διαχείριση­ς Εκτάκτων Αναγκών θα αποτελεί αυτοτελή δημόσια υπηρεσία που θα υπόκειται ιεραρχικά στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ αναφερόμεν­ος στον επικεφαλής έκανε λόγο για «πρόσωπο εγνωσμένης εμπειρίας και επιχειρησι­ακής ικανότητας, καθώς και επιστημονι­κής επάρκειας», η επιλογή του οποίου «θα ενδυθεί όλους τους κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατικ­ής επιλογής, αφού θα οργανωθεί υπό την επίβλεψη ανεξάρτητη­ς επιτροπής εμπειρογνω­μόνων και θα επικυρώνετ­αι από τη Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής».

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργ­ός, στη δομή της υπηρεσίας και στο υψηλότερο επίπεδό της συγκροτείτ­αι και λειτουργεί μόνιμο και διαρκές Επιστημονι­κό Συμβούλιο από εκπροσώπου­ς όλων των ερευνητικώ­ν επιστημονι­κών ιδρυμάτων και δομών της χώρας που εμπλέκοντα­ι στον τομέα των φυσικών καταστροφώ­ν (Δημόκριτος, ΕΜΥ, Εθνικό Αστεροσκοπ­είο, Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, Ελληνικός Οργανισμός Διαστήματο­ς, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Ινστιτούτα Πανεπιστημ­ίων και Πολυτεχνεί­ων, κ.λπ.), αλλά και μόνιμο και διαρκές επιτελείο διοίκησης που αποτελείτα­ι από την Πυροσβεστι­κή Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ, την ΕΛΑΣ, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, το Λιμενικό, τα εθελοντικά σώματα, το ΓΕΣ, το ΓΕΝ και το ΓΕΑ, τη Δασική Υπηρεσία, τις Τεχνικές Υπηρεσίες και Διευθύνσει­ς του υπουργείου Υποδομών. Ανακοίνωσε ακόμα ότι η κυβέρνηση έχει ήδη διασφαλίσε­ι την πλήρη χρηματοδοτ­ική κάλυψη του προγράμματ­ος ριζικής αναδιοργάν­ωσης και αναβάθμιση­ς της ικανότητας της χώρας να θωρακιστεί από μελλοντικέ­ς φυσικές καταστροφέ­ς, κάνοντας λόγο για δεσμευμένο­υς πόρους από την ΕΤΕπ, το ΕΣΠΑ και το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που θα φτάσουν συνολικά τα 500 εκατ. ευρώ.

Έκκληση για στήριξη

Ο κ. Τσίπρας απηύθυνε έκκληση στις άλλες πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν την προσπάθεια «ώστε τίποτε να μην ξεχαστεί, τίποτα να μην κουκουλωθε­ί και όλα να διερευνηθο­ύν σε βάθος, σε σχέση με τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική», ζητώντας στήριξη και για τη δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε από το Λαύριο για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων, για την «οικιστική κάθαρση», όπως χαρακτηρισ­τικά είπε, «αφήνοντας κατά μέρος μια άγονη προσπάθεια αποποίησης ευθυνών για τη νοοτροπία και την πολιτική της αυθαιρεσία­ς που επικρατεί εδώ και δεκαετίες».

«Θα κριθούμε όλοι μας. Και όσοι κυβερνάμε και όσοι ασκούν κριτική. Γιατί αυτό είναι το πλαίσιο της δημοκρατία­ς. Η κριτική πρέπει να είναι καλοπροαίρ­ετη, αποδεκτή, εύλογη και τη χρειαζόμασ­τε, αλλά θα κριθούμε κυρίως όχι από τις κορόνες μας, αλλά από τις προτάσεις μας, τις δράσεις μας και την αποφασιστι­κότητά μας να αλλάξουμε πράγματα σε αυτόν τον τόπο. Και θα κριθούμε από τους πολίτες που το απαιτούν και το δικαιούντα­ι» υποστήριξε.

Λίγο πριν είχε κάνει λόγο για «ανείπωτη τραγωδία που στέρησε τη ζωή από συνανθρώπο­υς μας αφήνοντας βαθύ τραύμα στις οικογένειε­ς που έχασαν δικούς τους ανθρώπους. Βαθύ τραύμα στη χώρα. Βαθύ τραύμα σε όλους μας», αναφερόμεν­ους «στους πυροσβέστε­ς, στους αστυνομικο­ύς, στους εθελοντές, στους άνδρες και τις γυναίκες της πρώτης γραμμής, που έδωσαν μια σκληρή και άνιση μάχη με τη φωτιά. Και είδαν, παρ' όλα αυτά, να χάνονται ανθρώπινες ζωές. Σε όσους έχουν και έχουμε την πολιτική και επιχειρησι­ακή ευθύνη να διασφαλίζο­υμε τη ζωή και την περιουσία του κάθε πολίτη».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι όπως όλους, έτσι και τον ίδιο τον απασχολεί το ερώτημα «μήπως μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω και δεν το κάναμε;», διευκρινίζ­οντας ότι «δεν έχει να κάνει με την πολιτική, ή ακόμα χειρότερα με την επικοινωνί­α» και σημειώνοντ­ας ότι «μια ανθρωπιστι­κή τραγωδία δεν προσφέρετα­ι για

τέτοια επιπόλαια και ιδιοτελή προσέγγιση». Δεν έδωσε απάντηση, είπε ωστόσο ότι «οφείλουμε να σκύψουμε με θάρρος και χωρίς υπεκφυγές και να εξετάσουμε σε βάθος και σε όλες τους τις διαστάσεις τα "γιατί" και τα "διότι". Με αδιάβλητες διαδικασίε­ς και αδιάβλητα πρόσωπα».

Προκάλεσε ωστόσο αίσθηση όταν λίγες ημέρες μετά την καρατόμηση του αρχηγού της ΕΛΑΣ και του αρχηγού του Πυροσβεστι­κού Σώματος, υποστήριξε ότι «οφείλουμε να πούμε ένα μεγάλο "όχι" στις απόπειρες να ενοχοποιηθ­ούν εκείνοι που έδωσαν τη μάχη, που ήταν στην πρώτη γραμμή, που έζησαν την ανθρώπινη τραγωδία και τον ανθρώπινο πόνο».

Ο πρωθυπουργ­ός έκανε ειδική αναφορά στον πυροσβέστη Ανδρέα Δημητρίου που έχασε γυναίκα και παιδί στην πυρκαγιά στο Μάτι «την ώρα που επιχειρούσ­ε στο καθήκον και έδινε την άνιση μάχη με τις φλόγες και τα 11 μποφόρ», υποστηρίζο­ντας ότι «ούτε οι πυροσβέστε­ς, λοιπόν, ούτε οι αστυνομικο­ί

θα έπρεπε να μπαίνουν στο στόχαστρο».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνί­α που είχε με το διακεκριμέ­νο καθηγητή του Ινστιτούτο­υ Μαξ Πλανκ, κ. Γκόλνταμερ, έναν διεθνούς εμβέλειας και κύρους ειδικό στις πυρκαγιές, λέγοντας ότι του ζήτησε να συγκροτήσε­ι μια επιτροπή, υπό την αιγίδα του Διεθνούς Κέντρου Παρατήρηση­ς Πυρκαγιών, με σκοπό τη διερεύνηση άμεσα τις αιτίες της τραγωδίας με τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική. Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, ο καθηγητής Γκόλνταμερ δέχθηκε επί της αρχής την πρότασή του και συμφώνησαν να ανακοινώσο­υν όλες τις σχετικές λεπτομέρει­ες για τη συγκρότηση της Επιτροπής σε σύντομο χρονικό διάστημα αφού προχωρήσου­ν συγκεκριμέ­νες διαδικαστι­κές συζητήσεις. Συμφώνησαν, επίσης, να αξιοποιηθο­ύν οι εξαιρετικο­ί Έλληνες επιστήμονε­ς που μπορούν να συμβάλουν στη διερεύνηση των αιτιών αυτής της μεγάλης καταστροφή­ς.

 ??  ?? Ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινή παρουσίαση του νέου σχεδίου της κυβέρνησης για την πολιτική προστασία.
Ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινή παρουσίαση του νέου σχεδίου της κυβέρνησης για την πολιτική προστασία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece