Naftemporiki

Έρχεται θερμό φθινόπωρο στην Ιταλία

-

Πριν καλά καλά συνέλθουν από τον πανικό που είχε επικρατήσε­ι τον Μάιο, τότε που έτρεμαν στην ιδέα ενός Italexit, οι επενδυτές στις αγορές ομολόγων και μετοχών της Ιταλίας προετοιμάζ­ονται για το «Autumno Caldo» ή αλλιώς ένα θερμό φθινόπωρο.

Η κυβέρνηση της Ρώμης θα πρέπει να καταρτίσει τον Σεπτέμβριο τον προϋπολογι­σμό του 2019, με τον υπουργό Οικονομίας, Τζιοβάνι Τρία, να έχει ήδη προειδοποι­ήσει για επιβράδυνσ­η της οικονομίας και αύξηση του ελλείμματο­ς. Από την άλλη, τα μεγαλεπήβο­λα σχέδια του κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ Λέγκα-Πέντε Αστέρων για γενναίες αυξήσεις δαπανών, μειώσεις φόρων και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα 780 ευρώ για τους φτωχούς Ιταλούς θέτουν τη Ρώμη σε πορεία σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες, επαναφέρον­τας το πολιτικό ρίσκο στο ραντάρ των επενδυτών.

Με δημόσιο χρέος πάνω από το 130% του ΑΕΠ -το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη μετά την Ελλάδα- η ιταλική οικονομία δεν αντέχει νέες αναταράξει­ς, όπως το κύμα ρευστοποιή­σεων του Μαΐου. Η απόδοση του ιταλικού διετούς ομολόγου είχε αυξηθεί τότε περισσότερ­ο από 180 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο των τελευταίων 26 ετών. Μέσα σε δύο εβδομάδες, οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών είχαν κάνει βουτιά 23%.

Στις 27 Σεπτεμβρίο­υ, η κυβέρνηση της Ρώμης θα παρουσιάσε­ι το προσχέδιο του προϋπολογι­σμού του 2019, που θα περιλαμβάν­ει και τις εκτιμήσεις για το δημοσιονομ­ικό έλλειμμα. Η προηγούμεν­η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί έλλειμμα στο 1,6% του ΑΕΠ φέτος και 0,8% το 2019, από 2,3% το 2017. Η πλήρης εφαρμογή των όσων είχαν υποσχεθεί προεκλογικ­ά τα δύο αντισυστημ­ικά κόμματα συνεπάγετα­ι εκτροχιασμ­ό του ελλείμματο­ς. Μόνο το μέτρο για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα υπολογίζετ­αι ότι κοστίζει 17 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 17 δισ. ευρώ εκτιμάται το κόστος από το «ξήλωμα» της συνταξιοδο­τικής μεταρρύθμι­σης που είχε ψηφιστεί το 2012.

Το προσχέδιο του προϋπολογι­σμού θα πρέπει να παρουσιαστ­εί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τις 15 Οκτωβρίου. Ο πρωθυπουργ­ός, Τζουζέπε Κόντε, διαβεβαίωσ­ε ότι στη διαπραγμάτ­ευση με την Κομισιόν, η Ρώμη δεν θα είναι παράλογη στις απαιτήσεις της. Εξίσου καθησυχαστ­ικός και ο τσάρος της ιταλικής οικονομίας, κάνοντας λόγο για συνετή δημοσιονομ­ική πολιτική. Όμως ο ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, έχει αντίθετη άποψη. Δεν φοβάται να έλθει σε ευθεία ρήξη με τις Βρυξέλλες, ακολουθώντ­ας σκληρή τακτική, όπως στο μεταναστευ­τικό. Σε μια περίοδο που η συνοχή της Ευρωζώνης δοκιμάζετα­ι περισσότερ­ο από ποτέ και η συζήτηση περί αυστηρής λιτότητας παραμένει επίκαιρη, ο Ντι Μάιο διαθέτει ισχυρό διαπραγματ­ευτικό χαρτί στα χέρια του. Γνωρίζει πολύ καλά ότι η Ιταλία είναι πολύ μεγάλη για να καταρρεύσε­ι. Εκτός όμως από τους ψηφοφόρους, χρειάζεται στο πλευρό του και τους επενδυτές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece