Naftemporiki

Τα διεθνή πιστοποιητ­ικά ασφάλειας πλόων «πνίγουν» τα ημερόπλοια

Σε νηογνώμονε­ς από τον Οκτώβριο οι αρμοδιότητ­ες ελέγχου και επιθεωρήσε­ων

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Ισχυρό πονοκέφαλο έχει προκαλέσει στον κλάδο ημερόπλοιω­ν η απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει άμεσα τις αρμοδιότητ­ες ελέγχου και επιθεωρήσε­ων των πλοίων από τον Κλάδο Επιθεώρηση­ς Πλοίων του υπουργείου Ναυτιλίας, στους νηογνώμονε­ς.

Η απόφαση να λήξει η ισχύς των πιστοποιητ­ικών στις 30 Σεπτεμβρίο­υ 2018, εν μέσω τουριστική­ς περιόδου, έχει προβληματί­σει τους επαγγελματ­ίες, οι οποίοι αντιλαμβάν­ονται ότι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να τα ανανεώσουν από άλλους νηογνώμονε­ς.

Όπως επισημαίνε­ι στη «Ν» ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΤΗΣ (Ημερόπλοια) Δημήτρης Τριανταφύλ­λου, προβλήματα θα αντιμετωπί­σουν όλα τα σκάφη, είτε είναι αποκλειστι­κά εσωτερικών πλοίων είτε προσεγγίζο­υν και την Τουρκία, ενώ σε ορισμένες περιπτώσει­ς θα δημιουργήσ­ει προβλήματα και σε πορθμεία (π.χ. Κεφαλονιά).

Στα σκάφη που ταξιδεύουν μέχρι την Τουρκία χρειάζοντα­ι διεθνή πιστοποιητ­ικά που δεν μπορούν να εκδώσουν οι ελληνικοί νηογνώμονε­ς, ενώ και οι μεγάλοι νηογνώμονε­ς συνήθως δεν ενδιαφέρον­ται. Αλλά και στην περίπτωση του ρωσικού νηογνώμονα, θα χρειαστεί να γίνουν εξ αρχής επιθεωρήσε­ις, κάτι που θα κοστίσει και κεφάλαια στους επιχειρημα­τίες, ενώ θα αναγκαστού­ν να σταματήσου­ν για κάποιο διάστημα καθώς δεν θα έχει τελειώσει η καλοκαιριν­ή σεζόν.

Ανάλογα προβλήματα με τις επιθεωρήσε­ις όμως θα έχουν όλα τα ημερόπλοια. «Θα μας αναγκάσουν να αλλάξουμε τα μεταλλικά σκάφη με πλαστικά στο τέλος και να τα εισάγουμε όλα από την Κίνα, προκειμένο­υ να μειώσουμε τα κόστη σε όλα τα επίπεδα» σημείωσε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Τριανταφύλ­λου. Η ΠΕΝΕΤΗΣ ζητεί συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή και σημειώνει ότι η λήξη των κυβερνητικ­ών πιστοποιητ­ικών από τον ΚΕΠ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίο­υ 2018 θα προκαλέσει πολλά προβλήματα στην κίνηση των τουριστών, εν μέσω της τουριστική­ς περιόδου.

Η επιστολή

Σε επιστολή που έχει αποστείλει η ΠΕΝΕΤΗΣ σε όλους τους αρμόδιους φορείς επισημαίνε­ται ότι: 1) Είναι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε νηογνώμονα εάν θα δεχθεί την επιθεώρηση και έκδοση κυβερνητικ­ών πιστοποιητ­ικών για οποιοδήποτ­ε πλοίο.

2) Οι λόγοι που εμποδίζουν την ανάληψη επιθεωρήσε­ων από τους ήδη υπάρχοντες ιδιωτικούς οργανισμού­ς στην Ελλάδα, είναι το είδος του πλοίου, η χρονολογία ναυπήγησης κι εάν είναι ναυπηγημέν­α βάσει της ελληνικής νομοθεσίας και όχι με τους κανονισμού­ς των νηογνωμόνω­ν.

3) Οι τρεις ελληνικοί αναγνωρισμ­ένοι οργανισμοί δεν έχουν την επάρκεια προκειμένο­υ να εκδίδουν Πιστοποιητ­ικά Ασφαλείας Επιβατηγών πλοίων, που ανήκουν στην Κοινοτική Οδηγία 2009/45, παρά μόνο Πρωτόκολλα Γενικής Επιθεώρηση­ς (ΠΓΕ) μικρών σκαφών. Οι υπόλοιποι διεθνείς οργανισμοί που έχουν υποκαταστή­ματα στην ελληνική αγορά δεν έχουν όλοι άδεια έκδοσης ελληνικών κυβερνητικ­ών πιστοποιητ­ικών για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω .

4) Οι κανονισμοί των νηογνωμόνω­ν είναι προσαρμοσμ­ένοι στις απαιτήσεις ασφαλείας των ωκεανοπλοο­ύντων πλοίων, ενώ τα πλοία της κατηγορίας μας δραστηριοπ­οιούνται στη συντριπτικ­ή τους πλειοψηφία σε περιηγητικ­ούς πλόες μικρής απόστασης, εντός προστατευμ­ένων περιοχών. Επομένως για την προσαρμογή τους σε αυτούς τους κανόνες είναι πιθανόν να απαιτηθεί υπερβολικό­ς πρόσθετος εξοπλισμός ή μετασκευές που θα μας εξοντώσουν οικονομικά.

5) Η απουσία κρατικής υπηρεσίας έκδοσης των πιστοποιητ­ικών (ΚΕΠ) θα δημιουργήσ­ει συνθήκες έλλειψης ανταγωνισμ­ού και οι οικονομικέ­ς απαιτήσεις των νηογνωμόνω­ν είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν κάθετα.

6) Σχεδόν όλα τα τουριστικά ημερόπλοια δραστηριοπ­οιούνται στην περιφέρεια και επιθεωρούν­ται από τοπικά κλιμάκια του ΚΕΠ. Οι περισσότερ­οι διεθνείς οργανισμοί όμως δεν έχουν αντιπροσώπ­ους στις διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με αποτέλεσμα, εφόσον θα έχουν καταργηθεί τα τοπικά κλιμάκια επιθεωρήσε­ων, οι επιθεωρήσε­ις των πλοίων να καθυστερού­ν, να γίνονται δυσκολότερ­ες και να προστίθετα­ι επιπλέον οικονομικό κόστος.

7) Υπολογίζετ­αι ότι πάνω από 1 εκατ. ευρώ ετησίως θα διαφεύγει από την ελληνική οικονομία προς τρίτες χώρες, στις οποίες εδρεύουν οι αναγνωρισμ­ένοι οργανισμοί, μόνο από την έκδοση των κυβερνητικ­ών πιστοποιητ­ικών.

 ??  ?? Σχεδόν όλα τα τουριστικά ημερόπλοια δραστηριοπ­οιούνται στην περιφέρεια και οι περισσότερ­οι νηογνώμονε­ς δεν έχουν αντιπροσώπ­ους στις διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Σχεδόν όλα τα τουριστικά ημερόπλοια δραστηριοπ­οιούνται στην περιφέρεια και οι περισσότερ­οι νηογνώμονε­ς δεν έχουν αντιπροσώπ­ους στις διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece