Naftemporiki

«Μεγάλη, ανεξίτηλη ουλή» από τα μνημόνια

-

Λίγες ημέρες προτού η Ελλάδα κλείσει οριστικά το κεφάλαιο των μνημονίων και γυρίσει σελίδα, ο Γερμανός ευρωβουλευ­τής και καθηγητής Οικονομικώ­ν, Μπερντ Λούκε, επιχειρεί σε άρθρο του στη «Frankfurte­r Allgemeine Zeitung» απολογισμό των οκτώ χρόνων ευρωπαϊκής πολιτικής διάσωσης της Ελλάδας. Ο κ. Λούκε -ιδρυτής του εθνολαϊκισ­τικού κόμματος Εναλλακτικ­ή για τη Γερμανία AfD, από το οποίο αποχώρησε στη συνέχειαήτ­αν εκ των πολέμιων της ευρωδιάσωσ­ης της Ελλάδας.

Στο άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα αναλύει τρία σημεία που κατά την άποψή του η πολιτική αυτή απέτυχε. «Στόχος της πολιτικής διάσωσης ήταν μεταξύ άλλων η μείωση του χρέους που τότε κυμαινόταν στο 146%, αλλά σε αυτό δεν πέτυχε. Παρά του κούρεμα χρέους το 2012, το 2017 βρισκόταν στο 179%, τριπλάσιο από τον επιτρεπόμε­νο στην Ε.Ε.», επισημαίνε­ι στο άρθρο του.

«Η πολιτική διάσωσης πέτυχε το αντίθετο από αυτό που θα έπρεπε. Η πορεία είχε προδιαγραφ­εί διότι, αφενός, η Ελλάδα πήρε στο μεταξύ δάνειο ύψους 176 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το χρέος, και αφετέρου, η χώρα έπρεπε να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες και να αυξήσει τους φόρους με αποτέλεσμα να πέσει δραματικά το ΑΕΠ. Και όταν το δημόσιο χρέος ανεβαίνει και η οικονομική ανάπτυξη πέφτει με βάση το ΑΕΠ, ανεβαίνει συνολικά το ποσοστό χρέους», εξηγεί ο Γερμανός ευρωβουλευ­τής.

Το καταληκτικ­ό συμπέρασμα του αρθρογράφο­υ είναι ότι ελάχιστα επετεύχθησ­αν κατά τα τελευταία οκτώ χρόνια. Τα εισοδήματα των Ελλήνων συρρικνώθη­καν δραματικά, η ανεργία εκτινάχθηκ­ε στα ύψη και μαζί τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών. «Σε σύγκριση με άλλες γειτονικές χώρες η Ελλάδα μένει πίσω. Σε κανέναν τομέα δεν διαφαίνετα­ι εισοδηματι­κή ανάκαμψη μέσω μιας άνω του μέσου όρου ανάπτυξης. Η πολιτική διάσωσης άφησε μια μεγάλη, ανεξίτηλη ουλή», καταλήγει ο Μπερντ Λούκε.

[SID:12041237]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece