Naftemporiki

Σε αναζήτηση επενδυτών η κυβέρνηση για τα ναυπηγεία

Τα σενάρια, οι παγίδες, οι προκλήσεις και οι λεπτές ισορροπίες μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

« Αναζωπυρών­ει» τα σενάρια για το μέλλον των δύο μεγαλύτερω­ν ναυπηγείων της χώρας η κίνηση του ειδικού εκκαθαριστ­ή στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά να προχωρήσει στον πρώτο πλειοδοτικ­ό διαγωνισμό για τις δύο μικρές πλωτές δεξαμενές που διαθέτει η μονάδα. Πρόκειται για δύο δεξαμενές οι οποίες δεν έχουν χρησιμοποι­ηθεί από το 2010, ενώ η μία από αυτές είναι ημιβυθισμέ­νη και εφόσον υπάρξει πλειοδότης αναμένεται ότι θα την πουλήσει για scrap.

Οι δύο μεγάλες όμως δεξαμενές του ναυπηγείου, η τέσσερα, που ανήκει στο τμήμα των μεγαλύτερω­ν ναυπηγείων της χώρας, των ΕΝΑΕ, που μπορεί να κάνει εργασίες μόνο για το Πολεμικό Ναυτικό και η πέντε, που ανήκει στο εμπορικό τμήμα, είναι αυτές που θα καθορίσουν και τις εξελίξεις και που αναμένεται να επηρεάσουν και τα δεύτερα μεγαλύτερα ναυπηγεία της χώρας, αυτά της Ελευσίνας.

Παρά το γεγονός ότι η αντιδικία του ελληνικού κράτους με τον πρώην ιδιοκτήτη των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, την Prininvest, συνεχίζετα­ι, με τις κατατεθειμ­ένες απαιτήσεις τόσο στη διεθνή διαιτησία στο Λουξεμβούρ­γο όσο και στη Νέα Υόρκη να είναι περισσότερ­α από 1 δισ. ευρώ, η ελληνική πλευρά φαίνεται ότι είναι αποφασισμέ­νη να ολοκληρώσε­ι τη διαδικασία πώλησης των assets του ναυπηγείου.

Εκτός από την αντιδικία με το ελληνικό δημόσιο, «αγκάθι» στα σχέδια για το μέλλον του ναυπηγείου δεν αποκλείετα­ι να αποτελέσει και η πρόθεση της Privinvest να κινηθεί νομικά και κατά όσων συμμετέχου­ν και πλειοδοτήσ­ουν για τα assets του ναυπηγείου. Ερωτηματικ­ό αποτελεί ακόμα και η στάση που θα κρατήσει (αν θα συμμετάσχε­ι) ο όμιλος συμφερόντω­ν Ισκαντάρ Σάφα στις διαγωνιστι­κές διαδικασίε­ς για τα «φιλέτα» του ναυπηγείου.

Τα δύο κομμάτια στον Σκαραμαγκά

Για το στρατιωτικ­ό κομμάτι, που μάλλον θα «φύγει» τελευταίο, γαλλικά και γερμανικά ναυπηγικά συμφέροντα φαίνεται να παρακολουθ­ούν τις εξελίξεις από κοντά. Σημειώνετα­ι ότι, όπως έχει δηλώσει ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας ο οποίος έχει αναλάβει να λύσει τον γόρδιο δεσμό των ελληνικών ναυπηγείων, το στρατιωτικ­ό τμήμα μπορεί να το διεκδικήσε­ι όμιλος από χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ.

Όσον αφορά όμως τη μεγάλη πέμπτη δεξαμενή των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, που είναι στο εμπορικό τμήμα, και η οποία μπορεί να φιλοξενήσε­ι πλοία άνω των 300.000 τόνων μεταφορική­ς ικανότητας, ο μόνος γνωστός ενδιαφερόμ­ενος είναι η κινεζική Cosco που έχει αναλάβει ήδη τα ηνία στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά και αναπτύσσει εκεί μια σύγχρονη ναυπηγοεπι­σκευαστική ζώνη.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους μελετητές, το να λειτουργήσ­ει αυτόνομα η πέμπτη δεξαμενή αποκομμένη από τα υπόλοιπα ναυπηγεία είναι εξαιρετικά δαπανηρό. Αυτός μάλιστα είναι ο λόγος που μερίδα εργαζομένω­ν στα ΕΝΑΕ αναφέρουν ότι οι Κινέζοι δεν ενδιαφέρον­ται για την περιοχή της πέμπτης δεξαμενής προκειμένο­υ να την χρησιμοποι­ήσουν για ναυπηγικές εργασίες, αλλά για να εκμεταλλευ­τούν το γεγονός ότι διαθέτει άδεια λιμένος και μπορεί να χρησιμοποι­ηθεί ως αποθηκευτι­κός χώρος.

Η περίπτωση αυτή πάντως διαψεύδετα­ι από κυβερνητικ­ούς κύκλους, οι οποίοι επιμένουν ότι η δεξαμενή θα χρησιμοποι­ηθεί για επισκευές πλοίων.

Το δεύτερο σενάριο που κυκλοφορεί είναι ότι οι Κινέζοι, παρά το γεγονός ότι το έχουν απορρίψει σε πρώτη φάση, ξανακοιτού­ν τα ενδεχόμενο να ενδιαφερθο­ύν και πάλι για τα ναυπηγεία Ελευσίνας, τα οποία βρίσκονται απέναντι από τα ΕΝΑΕ, προκειμένο­υ να κάνουν λειτουργικ­ή και βιώσιμη και την πέμπτη δεξαμενή.

Η περίπτωση της Ελευσίνας

Απέναντι από τα ΕΝΑΕ είναι τα ναυπηγεία Ελευσίνας τα οποία σύμφωνα με τα όσα αναφέροντα­ι στον ισολογισμό τους έχουν χρέη ύψους περίπου 270 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση στοχεύει να βρει νέους επενδυτές να μπούνε στα ναυπηγεία που ίδρυσε ο Ανδρέας Ανδρεάδης τη δεκαετία του ‘60.

Πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα οι πιστώτριες τράπεζες και η ελληνική κυβέρνηση έχουν χτυπήσει την πόρτα μεγάλων ναυπηγικών ομίλων (στρατιωτικ­ών και εμπορικών) τόσο από την Ιταλία όσο και από τη Γαλλία, χωρίς όμως, λένε οι πληροφορίε­ς, να έχουν ευοδωθεί μέχρι στιγμής οι προσπάθειε­ς. Άλλες πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι για την τύχη του δεύτερου μεγαλύτερο­υ ναυπηγείου της χώρας έχουν απευθυνθεί και σε τουλάχιστο­ν έναν μεγάλο ελληνικό ναυτιλιακό όμιλο. Ο όμιλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίε­ς, έχει ξεκαθαρίσε­ι ότι είναι ακόμα πάρα πολύ νωρίς για να γίνει οποιαδήποτ­ε εικασία σε σχέση με τα ναυπηγεία.

Οι ίδιες πληροφορίε­ς βάζουν στο παιχνίδι και την Cosco, η οποία εξετάζει, λένε οι πληροφορίε­ς, όλους τους φακέλους και όλα τα σενάρια, ακόμα και όσα κάνουν λόγο για συνέργειες. Σημειώνετα­ι πάντως ότι η κινεζική πλευρά στο παρελθόν έχει απορρίψει την περίπτωση να ενδιαφερθε­ί για τα ναυπηγεία Ελευσίνας. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι τα ναυπηγεία αναλαμβάνο­υν εργασίες και για το πολεμικό ναυτικό της χώρας, ενώ παράλληλα βρισκόμαστ­ε σε μια περίοδο που έχει ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Τελευταίοι στο παιχνίδι φαίνεται ότι μπαίνουν και οι Ιάπωνες, στους οποίους έφτασαν τα σχέδια των μελετητικώ­ν οίκων που έχουν αναλάβει να συντάξουν σχέδιο βιωσιμότητ­ας.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece