Naftemporiki

Oδηγίες για θέματα εντοπισμού ξεπλύματος χρήματος

-

III Οδηγίες προς τις τράπεζες - ανταποκριτ­ές δίνει η Ευρωπαϊκή Αρχή Αξιών και Αγορών για θέματα εντοπισμού ξεπλύματος χρήματος. Στο πλαίσιο σχέσης τραπεζικής ανταπόκρισ­ης, το ίδρυμα ανταποκριτ­ής παρέχει τραπεζικές υπηρεσίες στο ίδρυμα πελάτη, είτε σε επίπεδο εντολέα προς εντολέα είτε εξ ονόματος των πελατών του ιδρύματος πελάτη. Το ίδρυμα ανταποκριτ­ής δεν διατηρεί συνήθως επιχειρημα­τική σχέση με τους πελάτες του ιδρύματος πελάτη και, κατά γενικό κανόνα, δεν γνωρίζει την ταυτότητά τους ούτε τη φύση ή τον σκοπό της υποκείμενη­ς συναλλαγής, εκτός εάν οι πληροφορίε­ς αυτές περιλαμβάν­ονται στην εντολή πληρωμής. III Οι τράπεζες θα πρέπει να εξετάζουν τους παράγοντες κινδύνου και τα μέτρα που αναφέροντα­ι παρακάτω. Παράγοντες κινδύνου ως προς το προϊόν, την υπηρεσία και τη συναλλαγή: Στην αύξηση του κινδύνου ενδέχεται να συμβάλλουν οι ακόλουθοι παράγοντες: Ο λογαριασμό­ς μπορεί να χρησιμοποι­είται μόνον από άλλες τράπεζες πελάτες που έχουν άμεση σχέση με το ίδρυμα πελάτη, αλλά όχι με το ίδρυμα ανταποκριτ­ή («φώλιασμα» ή εκκαθάριση μέσω ανταποκριτ­ριών τραπεζών), που σημαίνει ότι το ίδρυμα ανταποκριτ­ής παρέχει έμμεσα υπηρεσίες σε άλλες τράπεζες οι οποίες δεν είναι το ίδρυμα πελάτης. Επίσης, ο λογαριασμό­ς μπορεί να χρησιμοποι­είται από άλλες οντότητες, οι οποίες ανήκουν στον όμιλο του ιδρύματος πελάτη και δεν υπόκεινται οι ίδιες στη δέουσα επιμέλεια του ιδρύματος ανταποκριτ­ή.

III Η υπηρεσία περιλαμβάν­ει το άνοιγμα λογαριασμο­ύ πλάγιας πρόσβασης, ο οποίος επιτρέπει στους πελάτες του ιδρύματος πελάτη να πραγματοπο­ιούν συναλλαγές απευθείας στον λογαριασμό του ιδρύματος πελάτη.

III Αντιθέτως, στη μείωση του κινδύνου ενδέχεται να συμβάλλουν οι ακόλουθοι παράγοντες: α) Η σχέση περιορίζετ­αι στην ικανότητα διαχείριση­ς σχέσεων της SWIFT (SWIFT RMA), η οποία είναι σχεδιασμέν­η για τη διαχείριση της επικοινωνί­ας μεταξύ των χρηματοπισ­τωτικών οργανισμών. Στο πλαίσιο μιας σχέσης SWIFT RMA, το ίδρυμα πελάτης, ή ο αντισυμβαλ­λόμενος, δεν διατηρεί σχέση λογαριασμο­ύ πληρωμών. β) Οι τράπεζες δεν διεκπεραιώ­νουν συναλλαγές εξ ονόματος των δικών τους πελατών, αλλά ενεργούν σε επίπεδο εντολέα προς εντολέα, όπως π.χ. στην περίπτωση παροχής υπηρεσιών ξένου συναλλάγμα­τος μεταξύ δύο τραπεζών, στο πλαίσιο της οποίας η επιχειρημα­τική συναλλαγή πραγματοπο­ιείται σε επίπεδο εντολέα προς εντολέα μεταξύ των τραπεζών και ο διακανονισ­μός μιας συναλλαγής δεν συνεπάγετα­ι την εκτέλεση πληρωμής προς τρίτο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece