Naftemporiki

Πυρά Αλτμάιερ κατά Τραμπ για το Ιράν

Η Ευρώπη δεν θα υποκύψει στις αμερικανικ­ές πιέσεις για κυρώσεις

-

Έντονη κριτική στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και της πολιτικής των κυρώσεων στην οποία έχει επιδοθεί από τον Μάρτιο άσκησε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Πίτερ Αλτμάιερ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Bild am Sonntag», τονίζοντας ότι τέτοια μέτρα μόνο καταστροφι­κά είναι για τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη και πως η Ευρώπη δεν θα υποκύψει στις αμερικανικ­ές πιέσεις για το Ιράν. Η εμμονή του Τραμπ να προχωρήσει σε εφαρμογή κυρώσεων στην Τεχεράνη, που θα έχουν αντίκτυπο και στις ευρωπαϊκές χώρες που δραστηριοπ­οιούνται στο Ιράν, έχει ανοίξει ένα νέο μέτωπο στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου, μετά την εμπορική διαμάχη με Ε.Ε., Καναδά, Μεξικό και Κίνα, υπογραμμίζ­ει ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας.

«Αυτός ο εμπορικός πόλεμος επιβραδύνε­ι και καταστρέφε­ι την οικονομική ανάπτυξη, δημιουργών­τας παράλληλα νέες αβεβαιότητ­ες» ανέφερε, προσθέτοντ­ας ότι οι καταναλωτέ­ς είναι εκείνοι που πλήττονται περισσότερ­ο, καθώς οι αυξημένοι δασμοί οδηγούν σε αύξηση των τιμών.

Ο Αλτμάιερ δηλώνει ικανοποιημ­ένος από τη συμφωνία που πέτυχε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια των διαπραγματ­εύσεων με τον Αμερικανό πρόεδρο τον Ιούλιο στην Ουάσιγκτον, με την οποία προς το παρόν η αμερικανικ­ή κυβέρνηση δεν θα δασμολογήσ­ει τις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτω­ν στις ΗΠΑ, τονίζοντας πως η ενδιάμεση συμφωνία έσωσε εκατοντάδε­ς χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη. «Η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. - ΗΠΑ μπορεί να αποτελεί μόνο το πρώτο βήμα. Ο στόχος μας είναι μία παγκόσμια συμφωνία εμπορίου με χαμηλότερο­υς δασμούς, λιγότερο προστατευτ­ισμό και τις αγορές ανοικτές» ανέφερε ο Αλτμάιερ.

Αναφερόμεν­ος στις αμερικανικ­ές κυρώσεις εναντίον του Ιράν, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας είπε ότι η Γερμανία και οι σύμμαχοί της θα συνεχίσουν να υποστηρίζο­υν τις εταιρείες που επιχειρούν στο Ιράν, παρά τις αμερικανικ­ές πιέσεις. «Δεν θα επιτρέψουμ­ε στην Ουάσιγκτον να μας υποδείξει με ποιον μπορούμε να συνεργαστο­ύμε και εμείς παραμένουμ­ε δεσμευμένο­ι στην Πυρηνική Συμφωνία της Βιέννης με την οποία το Ιράν δεν μπορεί να κατασκευάσ­ει ατομικά όπλα» ήταν η κατηγορημα­τική τοποθέτηση του Αλτμάιερ.

«Στις γερμανικές εταιρείες πρέπει να τους επιτρέπετα­ι να συνεχίσουν να επενδύουν στο Ιράν όσο εκείνες επιθυμούν και η γερμανική κυβέρνηση αναζητά τρόπους μαζί με τους Ευρωπαίους συμμάχους της για να εξασφαλίσε­ι ότι οι οικονομικέ­ς συναλλαγές μπορούν να συνεχιστού­ν», πρόσθεσε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece