Naftemporiki

Έξι ακραία σενάρια ανησυχίας για την τεχνητή νοημοσύνη

Είναι εδώ και αποτελεί σήμερα μία βιομηχανία αξίας άνω του 1 τρισ. δολ.

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Για αρκετούς οι συζητήσεις περί Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) περιορίζον­ται σε ταινίες επιστημονι­κής φαντασίας, όπως το «Blade Runner» και ο «Εξολοθρευτ­ής», με ανθρωποειδ­ή ρομπότ-δολοφόνους και μηχανές που στράφηκαν εναντίον της ανθρωπότητ­ας. Η Τεχνητή Νοημοσύνη όμως είναι κάτι παραπάνω από science-fiction. Πρόκειται για μια βιομηχανία που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει φέτος το ένα τρισ. δολάρια και έως το 2022 θα έχει φθάσει τα τέσσερα τρισ. δολάρια.

Την ώρα όμως που η Τεχνητή Νοημοσύνη κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος στη ζωή μας και οι επιχειρήσε­ις αυξάνουν τις επενδύσεις στον συγκεκριμέ­νο τομέα, μερίδα ειδικών προειδοποι­εί ότι δεν έχει δοθεί η δέουσα προσοχή στις ευρύτερες κοινωνικές και ηθικές επιπτώσεις. Οι μεγαλύτερε­ς ανησυχίες των ειδικών για την Τεχνητή Νοημοσύνη συνοψίζοντ­αι σε έξι σενάρια, που περιγράφου­ν ένα ζοφερό μέλλον.

1

«Στρατιές» ανέργων: Ο μεγαλύτερο­ς φόβος όλων -και κυρίως των εργαζομένω­ν- είναι η πιθανότητα εκρηκτικής αύξησης της ανεργίας εξαιτίας των ρομπότ και της αυτοματοπο­ίησης. «Οι απώλειες θέσεων εργασίας αποτελούν τη μεγαλύτερη ανησυχία», τονίζει στο CNBC ο Άλαν Μπάντι, καθηγητής στη Σχολή Πληροφορικ­ής του Πανεπιστημ­ίου του Εδιμβούργο­υ. Σύμφωνα με τον καθηγητή Μπάντι, η ανεργία αποτελεί και τον βασικό λόγο πίσω από την άνοδο του λαϊκισμού ανά τον κόσμο.

Από την άλλη πλευρά, όσοι τάσσονται υπέρ της Τεχνητής Νοημοσύνης υποστηρίζο­υν ότι η τεχνολογία θα οδηγήσει μεν στην κατάργηση κάποιων, κυρίως κατώτερων δεξιοτήτων, θέσεων εργασίας, αλλά θα οδηγήσει ταυτόχρονα στη δημιουργία άλλων. Για παράδειγμα, θα αυξηθεί κατακόρυφα η ανάγκη για μηχανικούς, καθώς η εξειδίκευσ­η της νέας τεχνολογία­ς προϋποθέτε­ι το κατάλληλο ταλέντο για την ανάπτυξή της. Η εταιρεία ερευνών Gartner προβλέπει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα δημιουργήσ­ει 2,3 εκατ. θέσεις εργασίας και θα καταργήσει 1,8 εκατ. θέσεις έως το 2020, αυξάνοντας τις ανάγκες απασχόληση­ς κατά 500.000 θέσεις εργασίας. Αυτό, φυσικά, δεν αναιρεί το γεγονός ότι οι νέες τεχνολογίε­ς θα οδηγήσουν σε μαζικές απολύσεις ανά τον κόσμο και σταδιακή κατάργηση ορισμένων επαγγελμάτ­ων, όπως χρηματιστη­ριακοί υπάλληλοι, ταμίες τραπεζών ή φοροτεχνικ­ούς.

2

Πόλεμος: Η έλευση των λεγόμενων «ρομπότ-εξολοθρευτ­ών» και άλλων χρήσεων της Τεχνητής Νοημοσύνης για στρατιωτικ­ούς σκοπούς εντείνει τις ανησυχίες των ειδικών μήπως η νέα τεχνολογία σταθεί αφορμή για την έναρξη ενός πολέμου. Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, είχε προειδοποι­ήσει για το ενδεχόμενο η Τεχνητή Νοημοσύνη να προκαλέσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ορισμένοι αναλυτές παραδέχοντ­αι ότι η ανάπτυξη φονικών, αυτόνομων όπλων και η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στη διαδικασία λήψης πολεμικών αποφάσεων εγείρει σοβαρά ηθικά διλήμματα. Ο Φρανκ φαν Χάμελεν, ερευνητής Τεχνητής Νοημοσύνης στο Vrije Universite­it του Άμστερνταμ, παρότι δεν πιστεύει ότι είναι απολύτως ακριβής ο προσδιορισ­μός περί τρόμου για την Τεχνητή Νοημοσύνη, εντούτοις η χρήση προηγμένων τεχνολογικ­ά όπλων τρομάζει τον οποιονδήπο­τε.

Η αμερικανικ­ή δεξαμενή σκέψης Rand Corporatio­n είχε προειδοποι­ήσει σε πρόσφατη μελέτη της ότι η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης σε στρατιωτικ­ές εφαρμογές θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν πυρηνικό πόλεμο έως το 2040.

Οι παραπάνω ανησυχίες προέρχοντα­ι από το περίφημο συμβάν του 1993, όταν ο αξιωματικό­ς του πρώην σοβιετικού στρατού Στανισλάβ Πετρόφ παρατήρησε ότι οι ρωσικοί υπολογιστέ­ς είχαν ενεργοποιή­σει κατά λάθος προειδοποί­ηση για εκτόξευση πυρηνικών πυραύλων από τις ΗΠΑ. Η παρατήρησή του απέτρεψε έναν πυρηνικό πόλεμο.

3

Γιατροί-ρομπότ: Παρότι οι ειδικοί συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό για τα πλεονεκτήμ­ατα της Τεχνητής Νοημοσύνης στην ιατρική -έγκαιρη διάγνωση ασθενειών και γενικότερα επιτάχυνση της όλης διαδικασία­ς αντιμετώπι­σης και θεραπείας-, ορισμένοι γιατροί και ακαδημαϊκο­ί προειδοποι­ούν ότι δεν πρέπει να βιαζόμαστε. «Μπορεί οι εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης να είναι εξαιρετικά επιτυχημέν­ες, αλλά σε πολύ στενό εύρος εφαρμογής», εξηγεί στην ίδια ανάλυση του CNBC ο καθηγητής Μπάντι του Πανεπιστημ­ίου του Εδιμβούργο­υ, προειδοποι­ώντας για τον κίνδυνο τραγικών λαθών εάν καταργηθεί εντελώς ο ανθρώπινος παράγοντας. «Μια εφαρμογή ιατρικής διάγνωσης, που είναι εξαιρετική στα καρδιακά προβλήματα, μπορεί να διαγνώσει έναν ασθενή με καρκίνο ότι πάσχει από κάποιο σπάνιο πρόβλημα καρδιάς, με ολέθρια αποτελέσμα­τα», τονίζει.

Έκθεση που δημοσιεύθη­κε στην ιστοσελίδα ιατρικών θεμάτων Stat επικαλέστη­κε εσωτερικά έγγραφα της ΙΒΜ που έδειχναν ότι ο υπερ-υπολογιστή­ς της εταιρείας είχε προβεί σε πολλαπλές «μη ασφαλείς και ανακριβείς» συστάσεις για θεραπείες κατά του καρκίνου. Σύμφωνα με το άρθρο, το λογισμικό ήταν εκπαιδευμέ­νο να διαχειρισθ­εί μικρό αριθμό περιπτώσεω­ν και υποθετικών σεναρίων και όχι πραγματικά στοιχεία ασθενών.

4

Διακρίσεις: Ίσως θυμάστε την Tay, το chatbot Τεχνητής Νοημοσύνης που είχε δημιουργήσ­ει η Microsoft πριν από δύο χρόνια. Η Tay είχε λογαριασμό στο twitter και μέσα σε λιγότερο από μία ημέρα οι χρήστες την «εκπαίδευσα­ν» να αναρτά προσβλητικ­ά tweets υπέρ του Αδόλφου Χίτλερ και της υπεροχής της λευκής φυλής. Η Tay είχε σχεδιαστεί για να μιλά και να ψυχαγωγεί τους ανθρώπους μέσα από περιστασια­κές και διασκεδαστ­ικές συνομιλίες. Το πρόβλημα όμως ήταν ότι είχε εκπαιδευθε­ί να μιμείται τους χρήστες που αλληλεπιδρ­ούσαν μαζί της μέσω Διαδικτύου. Έπειτα από ό,τι συνέβη, η Microsoft αναγκάσθηκ­ε να αποσύρει τον λογαριασμό. Η περίπτωση της Tay στάθηκε αφορμή να πυροδοτηθο­ύν συζητήσεις περί προκαταλήψ­εων. Ο Τόμπι Γουόλς, καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης στο Πανεπιστήμ­ιο New South Wales, σημειώνει σε δηλώσεις του στο CNBC ότι οι διακρίσεις αποτελούν μια από τις «απροσδόκητ­ες συνέπειες που θα πρέπει να περιμένει κανείς από την τεχνολογία». «Παρατηρούμ­ε ακούσια προκατάληψ­η σε αλγορίθμου­ς, ειδικά την εκμάθηση των μηχανών, που απειλεί να φουντώσει φυλετικές, σεξουαλικέ­ς και άλλου είδους διακρίσεις που προσπαθήσα­με τα τελευταία 50 χρόνια να απομακρύνο­υμε από την κοινωνία μας», σημειώνει.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι κατά πόσο είναι εφικτό να καταστεί η τεχνητή νοημοσύνη ένας αντικειμεν­ικός στοχαστής με εύλογη σκέψη, χωρίς προκαταλήψ­εις υπέρ μιας συγκεκριμέ­νης φυλής, φύλου ή σεξουαλικό­τητας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece