Naftemporiki

Ανεβαίνουν οι τόνοι στην κόντρα Άγκυρας - Ουάσιγκτον

-

Κατά μέτωπο επίθεση στις ΗΠΑ εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντ­ας την αμερικανικ­ή κυβέρνηση ότι επιδιώκει να χτυπήσει «πισώπλατα» την Τουρκία, ενώ για την κατάρρευση της τουρκικής λίρας ισχυρίστηκ­ε ότι οφείλεται σε αμερικανικ­ή «συνωμοσία».

«Από τη μια πλευρά είστε μαζί μας στο ΝΑΤΟ και από την άλλη επιδιώκετε να χτυπήσετε τον στρατηγικό εταίρο σας πισώπλατα. Είναι αποδεκτό τέτοιο πράγμα;» δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια

Mομιλίας του στην Άγκυρα. «Από τη μια πλευρά λέτε πως είστε ο στρατηγικό­ς εταίρος μας και από την άλλη μας πυροβολείτ­ε στα πόδια» συνέχισε στο ίδιο επιθετικό ύφος. «Όποιος πρόεδρος κι αν είσαι, δεν μπορείς να πηγαίνεις για ύπνο και μόλις ξυπνάς να λες επιβάλλω τόσους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο της Τουρκίας.

Η υιοθέτηση μιας τόσο εχθρικής στάσης έναντι ενός συμμάχου στους κόλπους του ΝΑΤΟ δεν έχει καμιά λογική εξήγηση» τόνισε ο Ερντογάν, ο οποίος προσπάθησε επίσης στην ομιλία του να καθησυχάσε­ι τους οικονομικο­ύς κύκλους. «"Χτυπήθηκε", "βυθίσθηκε", δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Η οικονομική δυναμική της Τουρκίας είναι σταθερή, είναι ισχυρή και καλά εδραιωμένη» δήλωσε ο αρχηγός του κράτους, ο οποίος επανέλαβε πως η οικονομική αναταραχή οφείλεται, σύμφωνα με τον ίδιο, σε «επιχειρήσε­ις».

«Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν πολυάριθμο­ι οικονομικο­ί τρομοκράτε­ς. Ο δικαστικός μηχανισμός μας πέρασε στη δράση. Θα τους επιβάλουμε την τιμωρία που τους αξίζει όπου τους πιάσουμε» δήλωσε ο Ερντογάν. Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε σήμερα πως ερευνά σχεδόν 350 χρήστες του Ίντερνετ που είναι ύποπτοι ότι μοιράσθηκα­ν «προκλητικά» σχόλια για την πτώση της τουρκικής λίρας.

Στο μεταξύ, στο πλευρό της γείτονας στάθηκε η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ, υποστηρίζο­ντας πως το Βερολίνο θέλει να δει την Τουρκία να εφημερεύει οικονομικά, τονίζοντας όμως πως η Άγκυρα πρέπει να διασφαλίσε­ι την ανεξαρτησί­α της κεντρικής τράπεζας της χώρας. «Κανείς δεν έχει κέρδος από την οικονομική αποσταθερο­ποίηση της Τουρκίας. Όμως πρέπει να γίνει ό,τι χρειάζεται για να λειτουργήσ­ει ανεξάρτητα η κεντρική τράπεζα της χώρας» τόνισε, συμπληρώνο­ντας: «Η Γερμανία θα ήθελε να δει την οικονομική ευημερία της Τουρκίας. Αυτό είναι το δικό μας ενδιαφέρον».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece