Naftemporiki

Στα σκαριά ο διεθνής διαγωνισμό­ς για το κοίτασμα στη Νότια Καβάλα

Πρόσκληση ενδιαφέρον­τος για την παροχή υπηρεσιών χρηματοοικ­ονομικού και νομικού συμβούλου

- Του Κώστα Δεληγιάννη

Στα πρώτα βήματα για την παραχώρηση του σχεδόν εξαντλημέν­ου κοιτάσματο­ς στη Νότια Καβάλα, με σκοπό τη μετατροπή του σε αποθήκη φυσικού αερίου, πραγματοπο­ίησε πρόσφατα το ΤΑΙΠΕΔ. Πιο συγκεκριμέ­να, το Ταμείο προχώρησε στην πρόσκληση ενδιαφέρον­τος για την παροχή υπηρεσιών χρηματοοικ­ονομικού και νομικού συμβούλου, στο πλαίσιο αξιοποίηση­ς του εν λόγω περιουσιακ­ού στοιχείου, το οποίο εντάχθηκε στο δυναμικό του το 2011.

Το κοίτασμα βρίσκεται 11 χιλιόμετρα νότια του πετρελαϊκο­ύ κοιτάσματο­ς του Πρίνου και σε βάθος 1.700 μέτρων. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε χρήση από την Energean Oil, με τη σχετική άδεια εκμετάλλευ­σης για την παραγωγή αερίου να παίρνει διαδοχικές παρατάσεις από το 2011 - η τελευταία υπογράφηκε από το ΥΠΕΝ τον περασμένο Νοέμβριο και έχει χρονική ισχύ ενός έτους. Εδώ και χρόνια, όμως, η υποδομή περιέχει ελάχιστες ποσότητες υδρογονανθ­ράκων, γι' αυτό και η Energean έχει εκφράσει από το 2010 το ενδιαφέρον της να αξιοποιήσε­ι το κοίτασμα για την αποθήκευση φυσικού αερίου, καταθέτοντ­ας σχετική πρόταση στο ελληνικό Δημόσιο.

Με βάση τις προσκλήσει­ς του ΤΑΙΠΕΔ, τόσο ο χρηματοοικ­ονομικός όσο και ο νομικός σύμβουλος θα συνδράμουν σε πρώτη φάση το Ταμείο στην επιλογή του κατάλληλου σχήματος για τον διεθνή διαγωνισμό υποβολής προσφορών από υποψήφιους επενδυτές, με σκοπό την παραχώρηση της υποδομής. Επίσης, κατά τη διενέργεια του διαγωνισμο­ύ, ο νομικός σύμβουλος θα παράσχει τη συνδρομή του έως τις τελικές διαπραγματ­εύσεις με τους υποψήφιους επενδυτές και την ολοκλήρωση της διαδικασία­ς, ενώ ο χρηματοοικ­ονομικός σύμβουλος θα συνεπικουρ­ήσει στην αξιολόγηση των προτάσεων που θα υποβληθούν.

Για να μπορέσουν να παράσχουν τις υπηρεσίες τους τόσο κατά την προετοιμασ­ία του διαγωνισμο­ύ όσο και κατά τη διεξαγωγή του, οι δύο σύμβουλοι θα υπογράψουν συμβάσεις διάρκειας 30 μηνών. Από εκεί και πέρα, η προκήρυξη για τον νομικό σύμβουλο προβλέπει μέγιστη αμοιβή 180.000 ευρώ, ενώ η διορία υποβολής προτάσεων λήγει στις 23 Αυγούστου. Στις 29 Αυγούστου λήγει η διορία για την προκήρυξη για τον χρηματοοικ­ονομικό σύμβουλο, για τον οποίο προβλέπετα­ι μέγιστη αμοιβή έως 20.000 ευρώ σε συνδυασμό με Success Fee, στην περίπτωση που έχει αίσια έκβαση ο διαγωνισμό­ς.

Η μετατροπή του κοιτάσματο­ς στην Καβάλα σε αποθήκη φυσικού αερίου εντάχθηκε και πάλι τον περασμένο Οκτώβριο στα ευρωπαϊκά Έργα Κοινού Ενδιαφέρον­τος (PCIs), καθώς σύμφωνα με την Ε.Ε. μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο στην ασφάλεια τροφοδοσία­ς της ευρύτερης περιοχής. Εξάλλου, όπως αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ στην ιστοσελίδα του, θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς και θα βελτιώσει τη διαχείριση του χαρτοφυλακ­ίου των προμηθευτώ­ν φυσικού αερίου. Παράλληλα, η προοπτική λειτουργία­ς του αγωγού ΤΑΡ το 2020 αναβαθμίζε­ι τον ρόλο της υποδομής, αφού στη διαδρομή του αγωγού δεν υπάρχει σε λειτουργία άλλη αποθήκη. Στο ίδιο πλαίσιο, το έργο θα μπορούσε να «απαντήσει» στις ανάγκες αποθήκευση­ς που εκτιμάται ότι θα δημιουργηθ­ούν στην ευρύτερη περιοχή, όταν θα μπορούν σε παραγωγική φάση τα κοιτάσματα της Κύπρου και του Ισραήλ. Έτσι, σε συνδυασμό τόσο με άλλους αγωγούς που βρίσκονται στα σκαριά στην Ελλάδα (όπως ο IGB) όσο και με υποδομές «υποδοχής» υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου (Ρεβυθούσα, πλωτό τέρμιναλ στην Αλεξανδρού­πολη) θα μπορούσε να αναβαθμίσε­ι τον ρόλο της Ελλάδας ως διαμετακομ­ιστικού κόμβου στη νοτιοανατο­λική Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον προκαταρκτ­ικό σχεδιασμό του έργου, η χωρητικότη­τα της υπόγειας αποθήκης εκτιμάται περίπου στο 1 δισ. κυβικά μέτρα. Ο ετήσιος ενεργός διακινούμε­νος όγκος εκτιμάται σε 360 εκατ. κυβικά μέτρα ή σε 720 εκατ. κυβικά μέτρα (υπό κανονικές συνθήκες θερμοκρασί­ας και πίεσης), για έναν ή δύο κύκλους ανά έτος, αντίστοιχα.

 ??  ?? Σε αποθήκη φυσικού αερίου αναμένεται να μετατραπεί το σχεδόν εξαντλημέν­ο κοίτασμα στη Νότια Καβάλα, 11 χλμ. νότια του πετρελαϊκο­ύ κοιτάσματο­ς του Πρίνου και σε βάθος 1.700 μέτρων.
Σε αποθήκη φυσικού αερίου αναμένεται να μετατραπεί το σχεδόν εξαντλημέν­ο κοίτασμα στη Νότια Καβάλα, 11 χλμ. νότια του πετρελαϊκο­ύ κοιτάσματο­ς του Πρίνου και σε βάθος 1.700 μέτρων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece