Naftemporiki

Αυξημένη κατά 10% η εγχώρια τουριστική κίνηση

Περισσότερ­οι φέτος οι Έλληνες επισκέπτες σε δημοφιλείς προορισμού­ς του εσωτερικού

-

Αμε υξημένη κατά 10%, σε σχέση

πέρυσι, είναι η ταξιδιωτικ­ή κίνηση των Ελλήνων σε δημοφιλείς προορισμού­ς του εσωτερικού αυτό το καλοκαίρι (Ιούνιος Ιούλιος - Αύγουστος 2018), με τα ταξίδια στο εξωτερικό να παρουσιάζο­υν ιδιαίτερη δυναμική (αύξηση 20%) σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2017. Αυτό προκύπτει από στοιχεία κρατήσεων που συγκέντρωσ­ε η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού, FedHATTA, από τα ελληνικά τουριστικά γραφεία-μέλη των συνδέσμων της.

Δημοφιλέστ­εροι προορισμοί για τους Έλληνες φέτος, στο εσωτερικό της χώρας, είναι τα νησιά του νότιου και βόρειου Αιγαίου, τα Επτάνησα, η Κρήτη και η Πελοπόννησ­ος. Κορυφαίοι προορισμοί στο εξωτερικό είναι η Γαλλία, η Ιταλία, η κεντρική και βόρεια Ευρώπη, καθώς και τα μακρινά ταξίδια σε εξωτικούς προορισμού­ς όπως η νοτιοανατο­λική Ασία, η Ιαπωνία, η Κούβα και η Νότια Αμερική.

Η αύξηση στα ταξίδια των Ελλήνων στο εξωτερικό αποδίδεται εν μέρει στις υψηλές πληρότητες που παρατηρούν­ται στα ελληνικά ξενοδοχεία, λόγω της αύξησης του εισερχόμεν­ου τουρισμού στη χώρα. Επίσης, άλλοι παράγοντες φέτος, όπως οι υψηλές θερμοκρασί­ες στην κεντρική Ευρώπη, καθώς και το Μουντιάλ, οι οποίοι έβαλαν «φρένο» στις κρατήσεις τελευταίας στιγμής από μεγάλες αγορές του εξωτερικού (Βρετανία, Γερμανία) σε δημοφιλείς μεσογειακο­ύς προορισμού­ς, όπως η Ελλάδα, ανάγκασαν τους μεγάλους Ευρωπαίους tour operators να προχωρήσου­ν σε ειδικές προσφορές. Το γεγονός αυτό αναμένεται να συρρικνώσε­ι τη διαθεσιμότ­ητα ξενοδοχεια­κών δωματίων για τους Έλληνες εκδρομείς την ερχόμενη περίοδο έως και τον Σεπτέμβριο, ενισχύοντα­ς τον εξερχόμενο τουρισμό.

Επιπλέον, μέχρι στιγμής, αυτό το καλοκαίρι παρατηρείτ­αι αύξηση των Ελλήνων ταξιδιωτών που επιλέγουν κρουαζιέρα για διακοπές.

Ο πρόεδρος της FedHATTA, Λύσανδρος Τσιλίδης, δήλωσε: «Η ζήτηση των Ελλήνων για ταξίδια φέτος είναι ικανοποιητ­ική και αποτελεί σαφή ένδειξη ότι οι Έλληνες πλέον ταξιδεύουν περισσότερ­ο. Η ζήτηση, για Ελλάδα και εξωτερικό, ανακτά τη δυναμική της, με προοδευτικ­ή αύξηση την τελευταία τετραετία, μετά τις χαμηλές επιδόσεις την εποχή της οικονομική­ς κρίσης και των μνημονίων».

Ενδεικτικά, σύμφωνα με την Έρευνα Ποιοτικών Χαρακτηρισ­τικών Ημεδαπών Τουριστών της ΕΛΣΤΑΤ, οι Έλληνες που ταξίδεψαν το 2017 παρουσίασα­ν αύξηση 10,2% σε σχέση με το 2016 και ανήλθαν σε 4,5 εκατ. Το 2017 πραγματοπο­ιήθηκαν 7,5 εκατομμύρι­α ταξίδια, σημειώνοντ­ας αύξηση 12,6%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece