Naftemporiki

Αναταράξει­ς αλά τουρκικά

Τερμάτισε στις 720,71 μονάδες, μειωμένος κατά 3,1%

- Της Ιουλίας Ζαφόλια

Ηκρίση στη γειτονική Τουρκία προκάλεσε αναταράξει­ς σε όλες τις αγορές, σφυροκόπημ­α στις αναδυόμενε­ς στις οποίες περιλαμβάν­εται και η δική μας, αφήνοντας πίσω θετικές ειδήσεις όπως την κατά δύο βαθμίδες αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch την προηγούμεν­η Παρασκευή.

Το κύμα πωλήσεων, που έγινε εντονότερο τις τελευταίες 3 ώρες της χθεσινής συνεδρίαση­ς, οδήγησε τον γενικό δείκτη στις 720,71 μονάδες μειωμένος κατά 3,1%, με υψηλό ημέρας τις 744,09 και χαμηλό την τιμή κλεισίματο­ς. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα που έχει βρεθεί ο βασικός δείκτης τους τελευταίου­ς 20 μήνες. Ο κλάδος που συνήθως ηγείται της ανόδου και πρωταγωνισ­τεί στην πτώση, ο τραπεζικός, ήταν και χθες ο μεγάλος χαμένος, υποχωρώντα­ς στο τέλος κατά 6,66% και τερματίζον­τας στις 745,33 μονάδες. Ποσοστό 3,2% έχασε ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοπο­ίησης, σημειώνοντ­ας τελική τιμή στις 1.902,12 μονάδες.

Εκπρόσωποι της αγοράς υπογραμμίζ­ουν πως η εν λόγω κρίση θα συνεχίσει να ταρακουνάε­ι τις αγορές παγκοσμίως, με τις αναδυόμενε­ς να είναι αυτές που θα εμφανίσουν πιθανότατα τις μικρότερες αντιστάσει­ς.

«Η εβδομάδα περιλαμβάν­ει την αργία του 15Αύγουστο­υ, την αναθεώρηση των δεικτών MSCI το βράδυ της Δευτέρας αλλά και το κλείσιμο των ΣΜΕ την Παρασκευή. Η κατά 2 βαθμίδες αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας καλείται να αντιρροπήσ­ει το σοβαρά πλέον αρνητικό διεθνές περιβάλλον με το σύνολο των διεθνών αγορών να κινούνται πτωτικά και τον κίνδυνο πτώχευσης της Τουρκίας έντονα ορατό. Ωστόσο, η πιθανότητα διαφοροποί­ησης του Χ.Α. από τις διεθνείς αγορές είναι μικρή» ανέφερε στο πρωινό του σχόλιο το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Στατιστικά στοιχεία

Ο ημερήσιος τζίρος διαμορφώθη­κε χθες σε 31,4 εκατ, ευρώ, ενώ ο όγκος συναλλαγών υπολογίστη­κε σε 30.764.513 τεμάχια. Από τους 119 τίτλους που συνολικά άλλαξαν χέρια, μόλις 17 τερμάτισαν με άνοδο, 73 υποχώρησαν ενώ 29 παρέμειναν αμετάβλητο­ι. Η κεφαλαιοπο­ίηση του Χ.Α. υπολογίστη­κε χθες σε 51,5 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece