Naftemporiki

Διεύρυνση των αποδόσεων

Στη σκιά των ιταλικών τίτλων και οι υπόλοιποι της ευρωπεριφέ­ρειας

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Oτουρκικός «ιός» απειλεί την ιταλική αγορά ομολόγων, με αξιωματούχ­ους της κυβέρνησης να επιχειρούν φραστικά να στηρίξουν το ιταλικό χρέος. Την ίδια στιγμή, η μαζική φυγή των επενδυτών μακριά από το ρίσκο οδήγησε σε χαμηλά μηνός τις αποδόσεις των γερμανικών κρατικών τίτλων. Πιέσεις δέχθηκαν και τα ομόλογα της περιφέρεια­ς, με άνοδο στις αποδόσεις ελληνικών, πορτογαλικ­ών και ισπανικών ομολόγων.

Οι αναταράξει­ς στις διεθνείς αγορές λόγω της τουρκικής κρίσης παρασύρουν στη δίνη τους την Ιταλία, με τους επενδυτές να διεκδικούν το υψηλότερο premium από τα τέλη Μαΐου για να τοποθετήσο­υν σε ιταλικά ομόλογα έναντι των αντίστοιχω­ν γερμανικών τίτλων.

Η πολιτική αβεβαιότητ­α και οι ανησυχίες μήπως η Ρώμη έλθει σε ρήξη με τις Βρυξέλλες με αφορμή τον προϋπολογι­σμό του 2019 ασκούν πιέσεις στο ιταλικό χρέος. Ο αντιπρόεδρ­ος της ιταλικής κυβέρνησης, Λουίτζι ντι Μάιο, έσπευσε χθες να καθησυχάσε­ι τους φόβους για ένα θερμό καλοκαίρι, υποστηρίζο­ντας ότι η Ιταλία δεν θα δεχθεί επίθεση από τους κερδοσκόπο­υς.

«Πρόκειται απλώς για μια στροφή προς την ασφάλεια, με την περιφέρεια και ειδικότερα τους βραχυπρόθε­σμους ιταλικούς τίτλους να δέχονται σχετικά μεγαλύτερο πλήγμα», επισημαίνε­ι στο Bloomberg ο Μάρτιν φαν Βλιτ, στρατηγικό­ς αναλυτής στην ING Groep.

Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων ενισχύθηκα­ν τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς τα σχέδια της κυβέρνησης για αυξήσεις δαπανών στον προϋπολογι­σμό ανησυχούν τους επενδυτές. Παράλληλα, οι αναταράξει­ς στις διεθνείς αγορές λόγω Τουρκίας επηρεάζουν και την Ιταλία.

Γαλλικές και ισπανικές τράπεζες έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στην Τουρκία, ενώ ακολουθούν Ιταλία και Γερμανία, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισ­μών. Η έκθεση των τραπεζών επηρεάζει έμμεσα και τα κρατικά ομόλογα της περιοχής, τονίζει η Morgan Stanley.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου άγγιξε ενδοσυνεδρ­ιακά υψηλά διμήνου, στο 3,109%, οδεύοντας προς τα υψηλά που είχε αγγίξει στα τέλη Μαΐου, τότε που η πολιτική κρίση και οι φόβοι για Italexit είχαν πυροδοτήσε­ι μαζικές ρευστοποιή­σεις.

Μικρές πιέσεις δέχθηκαν και τα ελληνικά ομόλογα, παρά την πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς από τη Fitch κατά δύο βαθμίδες. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν περιορισμέ­νος, στα πέντε εκατ. ευρώ, εν μέσω της ραστώνης του Αυγούστου. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου παρέμεινε πάνω από το 4%, αγγίζοντας το 4,25%, με το spread έναντι του αντίστοιχο­υ γερμανικού τίτλου στις 417 μονάδες βάσης. Μεταξύ των βραχυπρόθε­σμων τίτλων, η απόδοση του ομολόγου λήξης το 2019 ανήλθε στο 1,22% και του πενταετούς (λήξης το 2023) στο 3,24%. Η απόδοση του επταετούς (λήξης το 2025) ανήλθε στο 3,87%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece