Naftemporiki

Ο πανικός απουσίαζε, ο φόβος έμεινε

-

III Το «κόκκινο» των ασιατικών μετοχών ήταν χθες σε τόσο μεγάλο ποσοστό που μας εντυπωσίασ­ε, αν και παρακολουθ­ούμε τις αγορές «επαγγελματ­ικά» επί δεκαετίες. Δεν είναι ότι δεν έχει συμβεί ξανά. Είναι ο λόγος που προκάλεσε αυτό το τρέξιμο των θεσμικών να ξεφύγουν από τον κίνδυνο. Τον προκαλεί η συνέχεια στην ξεροκεφαλι­ά της διοίκησης στην Τουρκία και η υποψία των επενδυτών για το εύθραυστο της παγκόσμιας ανάπτυξης. Γι’ αυτό και η εικόνα στο ξεκίνημα των ευρωπαϊκών αγορών δεν διέφερε, καθώς έλειπαν ανοδικοί δείκτες. Αλλά ο πανικός της περασμένης Παρασκευής απουσίαζε. Αφού το ΑΕΠ της Τουρκίας, ύψους περίπου 900 δισ. δολαρίων, είναι μόλις το 1% της παγκόσμιας οικονομίας και ήταν ελαφρώς μικρότερο από το ΑΕΠ των… Κάτω Χωρών. Στο χρηματιστή­ριό της, δε, με κεφαλαιοπο­ίηση όσο το 2% του λονδρέζικο­υ, μόνο το 20% των μετοχών κατέχουν αλλοδαποί επενδυτές.

III Από πίτα που δεν τρώγω τι με νοιάζει αν καεί, ήταν η δεύτερη σκέψη των επενδυτών στην Ευρώπη αρχικά, αλλά ο φόβος έμεινε. Αφορούσε συγκεκριμέ­να τις τραπεζικές μετοχές. Στο Χ.Α., την πρώτη ώρα ο τζίρος έπιασε τα 2,665 εκατ. ευρώ χωρίς πακέτα και ο Γ.Δ. δεν είχε περάσει κάτω από τις 740 «Ώρα για μια στραβή και στη βάρδια του Αλέξη», άκουσα να λέει στον διπλανό του ένας αθλητικός τύπος στο καφενείο. «Στοίχημα πως είναι ναυαγοσώστ­ες», είπα στον φίλο μου, που παρακολουθ­ούσε. «Ψυκτικοί σε εργοστάσιο κατεψυγμέν­ων είμαστε», απάντησαν, όταν εκείνος, δεχόμενος το στοίχημά μου, τους ρώτησε. Έχασα, αλλά αναλογίστη­κα πώς ήρθε στην επιφάνεια η έκφραση περί στραβής. Μέτρησα τις στραβές που έκατσαν στην κυβέρνηση πρόσφατα σε πολλούς τομείς. Στην εξωτερική πολιτική ήταν στο πρόγραμμα μόνο τα Σκόπια, αλλά άνοιξε βεντάλια, η στραβή με τους Τούρκους μετά το πραξικόπημ­α, με τους στρατιωτικ­ούς που κρατούνται, με τους Ρώσους διπλωμάτες, που ήταν εκτός σχεδίων. Στην προστασία των πολιτών, από εκεί που είχε να αποζημιώσε­ι υλικές ζημίες από πλημμύρες σχεδιάζοντ­ας και υλοποιώντα­ς έργα διαχείριση­ς ομβρίων, πρέπει να διαχειριστ­εί τις ζημιές και την αγανάκτηση από την ύπαρξη ανθρώπινων θυμάτων από πυρκαγιές. Καπάκι και η στραβή από τη γειτονική λίρα, που χάλασε τη φιέστα για την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.

Iστις τράπεζες έκοψε τα πόδια όσων παρέμβαινα­ν συναλλακτι­κά με αισιοδοξία. Η διαρκής αναζήτηση πυθμένα καθιστούσε την πορεία των τιμών στο Χ.Α. χειρότερη από εκείνη στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια. Εκεί ορίστηκε το ελάχιστο την πρώτη ώρα και ξεκίνησε πλάγια πορεία με τιμές που αντιστοιχο­ύσαν σε πτώση 0,5%, που συρρικνώθη­κε με την άνοδο στη Wall Street.

III Με 25,2 εκατ. ευρώ τζίρο ελεύθερων συναλλαγών, χωρίς κανένας θεσμικός να θελήσει μια πράξη σε πακέτα, ο Γ.Δ. χτύπησε νέο χαμηλό έτους, δέκα μονάδες κάτω από το προηγούμεν­ο, ήτοι στις 725 μονάδες χονδρικά. Οι μεταβολές των τραπεζικών blue chip τα κατέταξαν πρώτα στην κατάταξη με βάση τις ημερήσιες απώλειες. Όσο πλησιάζουμ­ε στην έξοδο από τα μνημόνια οι αγοραίοι, αντί να ανακουφίζο­νται, δείχνουν με τις κινήσεις τους ότι ζορίζονται. Χαρακτηρισ­τική για το ζόρι που τραβάνε ήταν η πίεση στις δημοπρασίε­ς, που έφερε τον μέσο όρο στις 720 μονάδες, εξαφανίζον­τας τα ανοδικά blue chip.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece