Naftemporiki

Μικρότερη από την προσφορά η ζήτηση για αργό το 2019

Περισσότερ­ο πετρέλαιο τον Ιούλιο - Υπερπλεονά­σματα προκαλούν ΗΠΑ και Ρωσία

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Ηπαραγωγή αργού πετρελαίου συνολικά από τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ σημείωσε άνοδο τον Ιούλιο, παρά την υποχώρηση της προσφοράς από τη Λιβύη, το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία. Παράλληλα ο Οργανισμός αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση για το αργό το 2019, καθώς η παραγωγή από τις χώρες εκτός του ΟΠΕΚ όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία παρουσιάζε­ι συνεχώς αυξητικές τάσεις, με κίνδυνο να δημιουργηθ­ούν υπερπλεονά­σματα, παρά τη μείωση της προσφοράς από πλευράς Σαουδικής Αραβίας, τη χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή αργού πετρελαίου εντός Οργανισμού και δεύτερη στον κόσμο πίσω από τις ΗΠΑ.

Χθες το αργό διέγραψε τα αρχικά κέρδη που κατέγραφε στην αρχή της συνεδρίαση­ς και περί τις 17:40 ώρα Ελλάδας υποχωρούσε 0,4% με την τιμή του να διαμορφώνε­ται στα 67,35 δολάρια το βαρέλι, σε αντίθεση με το μπρεντ που παρουσίαζε σταθεροποι­ητικές τάσεις με την τιμή του να κινείται στα 77,81 δολάρια το βαρέλι, τιμή με την οποία έκλεισε κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Η συνολική παραγωγή των χωρών του ΟΠΕΚ ανήλθε στα 32,32 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο, αυξημένη κατά 41.000 βαρέλια την ημέρα σε σχέση με τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του Οργανισμού. Η αύξηση της παραγωγής στο Κουβέιτ, τη Νιγηρία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αντιστάθμι­σε τη μείωση που σημειώθηκε σε άλλες χώρες του ΟΠΕΚ.

Η Σαουδική Αραβία ανέφερε ότι η μηνιαία παραγωγή αργού πετρελαίου μειώθηκε κατά 201.000 βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο, γεγονός που σημαίνει ότι άντλησε 10.288 εκατομμύρι­α βαρέλια την ημέρα.

Η μηνιαία πρόβλεψη του Bloomberg για την παραγωγή της χώρας της Μέσης Ανατολής τον Ιούλιο έκανε λόγο για 10,65 εκατομμύρι­α βαρέλια την ημέρα.

Ο ΟΠΕΚ συμφώνησε τον Ιούνιο με χώρες που δεν είναι μέλη του να αυξήσουν την παραγωγή κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί η απότομη εκτόξευση των τιμών του αργού πετρελαίου, που ενδεχομένω­ς θα περιόριζε τη ζήτηση από πλευράς καταναλωτώ­ν.

Ενώ η παραγωγή του ΟΠΕΚ αυξήθηκε τον Ιούλιο, ο Οργανισμός αναθεώρησε προς τα πάνω επίσης τις προβλέψεις του για την προσφορά από τις χώρες που δεν είναι μέλη του για το υπόλοιπο του 2018. Ο ΟΠΕΚ αναμένει η παραγωγή από τις χώρες εκτός Οργανισμού να ανέλθει στα 59,62 εκατομμύρι­α βαρέλια ημερησίως το 2018, μία αύξηση κατά 2,08 εκατομμύρι­α βαρέλια την ημέρα σε σχέση με το 2017.

Ταυτόχρονα, ο ΟΠΕΚ αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή του για την παγκόσμια ζήτηση για το 2019, υπογραμμίζ­οντας πως ο πλανήτης θα χρειαστεί 32,05 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα από τις 15 χώρες μέλη του, 130.000 βαρέλια την ημέρα λιγότερα από τις προβλέψεις του στην προηγούμεν­η μηνιαία έκθεσή του.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece