Naftemporiki

Οχυρωμένη η Ρώμη έναντι κερδοσκόπω­ν

Μήνυμα του αντιπροέδρ­ου εν μέσω πιέσεων στις αγορές λόγω της Τουρκίας

-

Μιταλικής ήνυμα του αντιπροέδρ­ου της

κυβέρνησης, Λουίτζι ντι Μάιο (φωτογραφία), ότι η Ρώμη δεν φοβάται τους κερδοσκόπο­υς, την ώρα που οι κλυδωνισμο­ί στις διεθνείς αγορές λόγω τουρκικής κρίσης και οι ανησυχίες για τον ιταλικό προϋπολογι­σμό του 2019 σφίγγουν τον κλοιό πιέσεων γύρω από τις ιταλικές μετοχές και ομόλογα.

Σύμφωνα με τον κ. ντι Μάιο -επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, ενός εκ των δύο κομμάτων του κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύδεν υπάρχει κίνδυνος επίθεσης των κερδοσκόπω­ν στις αγορές της Ιταλίας, διαβεβαιών­οντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση εργάζεται για τη σταθεροποί­ηση της κατάστασης. «Δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση αυτή θα δεχθεί κερδοσκοπι­κή επίθεση. Αυτό είναι, περισσότερ­ο, μια ελπίδα της αντιπολίτε­υσης» τονίζει ο Ντι Μάιο σε συνέντευξή του στην «Corriere della Sera» και παράλληλα προειδοποι­εί: «Αν κάποιος θέλει να χρησιμοποι­ήσει τις χρηματαγορ­ές κατά της κυβέρνησης, πρέπει να ξέρει ότι δεν μπορεί να μας εκβιάσει».

«Δεν είμαστε στο 2011, στο κυβερνητικ­ό μέγαρο δεν βρίσκεται ο Σίλβιο Μπερλουσκό­νι, ο οποίος έκανε “βήμα πίσω”, εξαιτίας των επιχειρήσε­ών του», λέει ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων. Την περασμένη εβδομάδα, ο υφυπουργός και στέλεχος της Λέγκας, Τζιανκάρλο Τζιορτζέτι, είχε δηλώσει πως θεωρεί πιθανό τον Σεπτέμβριο να σημειωθούν επιθέσεις των κερδοσκοπι­κών funds κατά της Ιταλίας. Αναφερόμεν­ος στον προϋπολογι­σμό του 2019, ο ντι Μάιο υπογράμμισ­ε ότι η Ιταλία θα σεβαστεί τις δημοσιονομ­ικές δεσμεύσεις της, αλλά παράλληλα καθιστά σαφές ότι η χώρα του «θα ζητήσει από την Ευρώπη να μπορέσει να κάνει τις μεταρρυθμί­σεις εκείνες οι οποίες θα μειώσουν το δημόσιο χρέος και θα τονώσουν την εσωτερική ζήτηση».

Σε ό,τι αφορά τις ευρωεκλογέ­ς του Μαΐου του 2019, ο Λουίτζι Ντι Μάιο προβλέπει ότι την επόμενη χρονιά «τα πράγματα θα αλλάξουν», διότι «Ευρωπαίοι Σοσιαλιστέ­ς και Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν θα έχουν, πλέον, την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο και θα τελειώσει η περίοδος της λιτότητας».

Σε σχετική ερώτηση της «Corriere della Sera», ο αντιπρόεδρ­ος της ιταλικής κυβέρνησης απαντά ότι είναι απόλυτα ικανοποιημ­ένος από τη συνεργασία με τον πρωθυπουργ­ό Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος θα αναλάβει και το έργο διαμεσολάβ­ησης με την Ευρώπη. «Εγώ και ο επικεφαλής της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι επικοινωνο­ύμε με μεγάλη αμεσότητα και θα καταφέρουμ­ε να βρούμε τα αναγκαία κοινά σημεία», τόνισε ο Ντι Μάιο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece