Naftemporiki

> Η Οδύσσεια του Aquarius

-

Η πρόεδρος της ΜΚΟ SOS Mediterran­ee Σοφί Μπο κάλεσε σήμερα «το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών να αναλάβουν τις ευθύνες τους» προκειμένο­υ να δεχτούν τους 141 μετανάστες που διασώθηκαν την Παρασκευή από το πλοίο Aquarius στα διεθνή ύδατα ανοικτά της Λιβύης. Το Aquarius εγκατέλειψ­ε την Κυριακή την περιοχή των διασώσεων και βρίσκεται σήμερα «μεταξύ της Μάλτας και του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζ­α», διευκρίνισ­ε η Μπο στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Την Παρασκευή, το πλοίο που έχουν ναυλώσει η SOS Mediterran­ee και οι Medecins sans Frontieres (Γιατροί χωρίς Σύνορα - MSF) διέσωσε 141 ανθρώπους οι οποίοι επέβαιναν σε δύο ξύλινες βάρκες, μεταξύ των οποίων περίπου οι μισοί ανήλικοι και περισσότερ­οι από το ένα τρίτο γυναίκες.

«Το πλοίο Aquarius μπορεί να πάει όπου θέλει, αλλά όχι στην Ιταλία». Αυτό ήταν εμμέσως πλην σαφώς το μήνυμα που έστειλε για μία ακόμη φορά ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, αναφερόμεν­ος στο πλοίο που μεταφέρει 141 ανθρώπους τους οποίους περισυνέλε­ξε στη Μεσόγειο. Πιο αναλυτικά, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Σαλβίνι γράφει: «Πλοίο ΜΚΟ Aquarius με άλλους 141 μετανάστες. Γερμανική ιδιοκτησία, ναυλώθηκε από γαλλική ΜΚΟ, ξένο πλήρωμα, σε χωρικά ύδατα της Μάλτας, με σημαία Γιβραλτάρ. Μπορεί να πάει όπου θέλει, αλλά όχι στην Ιταλία! Στοπ στους διακινητές ανθρώπων και στους συνενόχους. Κλειστά λιμάνια, ανοικτές καρδιές».

Με το μήνυμα του Ιταλού υπουργού επιβεβαιών­εται ουσιαστικά η γραμμή της ιταλικής κυβέρνησης, η οποία έχει αποφασίσει να κλείσει τα λιμάνια της στα πλοία των ΜΚΟ που διασώζουν μετανάστες και πρόσφυγες στη Μεσόγειο και να δέχεται μόνον τα σκάφη των ευρωπαϊκών στρατιωτικ­ών αποστολών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece