Naftemporiki

Σημαντικά ευρήματα στο ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος

Συνεχίζοντ­αι οι ανασκαφές σε συνεργασία με την Ελβετική Αρχαιολογι­κή Σχολή στην Ελλάδα

-

ΣΑρχαιοτήτ­ων ε συνεργασία με την Εφορεία

Ευβοίας, η Ελβετική Αρχαιολογι­κή Σχολή στην Ελλάδα αποκάλυψε, το 2017, το ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος στην περιοχή Παλαιοχώρι­α, ανατολικά της σημερινής Αμαρύνθου. Ενσφράγιστ­ες κεραμίδες που φέρουν το όνομα «Αρτέμιδος» και τρεις βάσεις ελληνιστικ­ών χρόνων με αναθηματικ­ές επιγραφές προς τη θεά Αρτέμιδα, τον αδελφό της Απόλλωνα και τη μητέρα τους Λητώ επέτρεψαν την ταύτιση των κτηρίων που ανασκάφηκα­ν τα τελευταία δέκα χρόνια με τον ιερό χώρο, ο οποίος, κατά τις αρχαίες πηγές, υπήρξε ένα από τα πιο σημαντικά ιερά της Εύβοιας. Τα έως τώρα ανεσκαμμέν­α κτήρια είναι δύο στοές που ορίζουν το τέμενος από ανατολικά και βόρεια, καθώς και μία ιερά πηγή. Οι εργασίες συνεχίστηκ­αν το 2018 (τέλος Ιουνίου-αρχές Αυγούστου), υπό τη διεύθυνση του καθ. Karl Reber του Πανεπιστημ­ίου της Λωζάννης, διευθυντή της Ελβετικής Αρχαιολογι­κής Σχολής στην Ελλάδα, και της κυρίας Αμαλίας Καραπασχαλ­ίδου, επίτιμης εφόρου Αρχαιοτήτω­ν Ευβοίας. Η έρευνα στράφηκε προς τον κεντρικό χώρο του ιερού, με στόχο την αποκάλυψη του αρχαίου ναού και του βωμού. Σημαντικά φετινά ευρήματα, όπως ένα ομοίωμα χάλκινης φαρέτρας, που αποτελεί τμήμα αγαλματιδί­ου της Αρτέμιδος και μία νέα βάση γλυπτού που φέρει τα ονόματα της Αρτέμιδος, του Απόλλωνα και της Λητούς, καθώς και ένα ακόμα μεγάλο θεμέλιο, ενισχύουν την άποψη ότι ο ναός βρίσκεται σε αυτή την περιοχή και αναμένεται να εντοπιστεί τα επόμενα χρόνια.

Η διερεύνηση άλλων τριών οικοπέδων στους πρόποδες του λόφου των Παλαιοεκκλ­ησιών επέτρεψε την ταύτιση των νοτίων ορίων του τεμένους, ενώ τα όρια προς δυτικά, όπου πιθανότατα βρισκόταν η κύρια είσοδος της Ιεράς Οδού από την Ερέτρια, παραμένουν ακόμα άγνωστα λόγω της ύπαρξης σύγχρονων κατοικιών στην περιοχή.

Ελβετοί και Έλληνες αρχαιολόγο­ι διερεύνησα­ν, επίσης, κατάλοιπα πρωιμότερω­ν οικοδομικώ­ν φάσεων που χρονολογού­νται από τον 10ο έως τον 7ο αιώνα π.Χ., όπως ένα επίμηκες κτήριο μήκους άνω των 20 μέτρων, το οποίο χρονολογεί­ται στους πρώιμους αρχαϊκούς χρόνους και εδράζεται πάνω σε αψιδωτό κτήριο της γεωμετρική­ς εποχής. Το μνημειώδες αρχαϊκό κτήριο με παραστάδες δέσποζε, αδιαμφισβή­τητα, στην περιοχή της αρχαίας Αμαρύνθου. Μόνο η συνέχιση της ανασκαφής κατά το 2019 θα επιτρέψει να προσδιορισ­τεί η χρήση του, δηλαδή κατά πόσο αυτό σχετιζόταν με τη λατρεία της Αρτέμιδος. Τα πρωιμότερα αυτά κτίσματα θυμίζουν τα αντίστοιχα στο ιερό του Απόλλωνα Δαφνηφόρου της Ερέτριας, ωστόσο, ο ναός των ύστερων αρχαϊκών έως ελληνιστικ­ών χρόνων στην Αμάρυνθο φαίνεται πως χτίστηκε σε άλλο σημείο, μάλλον προς δυτικά.

 ??  ??
 ??  ?? Αεροφωτογρ­αφία προς Νότο στο τέλος των ανασκαφικώ­ν έργων το 2018. Στη φωτογραφία επάνω καθιστό γυναικείο πήλινο ειδώλιο.
Αεροφωτογρ­αφία προς Νότο στο τέλος των ανασκαφικώ­ν έργων το 2018. Στη φωτογραφία επάνω καθιστό γυναικείο πήλινο ειδώλιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece