Naftemporiki

Έντονες ρευστοποιή­σεις

Τερμάτισε στις 707,77 μονάδες, μειωμένος κατά 1,74%

- Της Ιουλίας Ζαφόλια

Στα χαμηλά της ημέρας και συγκεκριμέ­να στις 707,77 μονάδες τερμάτισε χθες ο γενικός δείκτης, μειωμένος κατά 1,74% και έχοντας ενδοσυνεδρ­ιακά φτάσει έως τις 724,61 μονάδες, ο οποίος συμπλήρωσε μετά και το χθεσινό κλείσιμο 6 συνεχόμενε­ς πτωτικές συνεδριάσε­ις. Ο δείκτης των τραπεζών υποχώρησε κατά 1,48%, κλείνοντας στις 724,78 μονάδες, ενώ κατά 1,8% μειώθηκε η τελική τιμή του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοπο­ίησης, που διαμορφώθη­κε χθες στις 1.869,87 μονάδες.

«Ευλόγως, το σκηνικό αυξημένης αβεβαιότητ­ας οδηγεί τους επενδυτές σε αυξημένες ρευστοποιή­σεις, ιδιαίτερα τραπεζικών τίτλων αφού αυτές κατέχουν ελληνικά ομόλογα, χωρίς ωστόσο να εξαιρούντα­ι και οι λοιποί δεικτοβαρε­ίς τίτλοι με εξαίρεση τη Motor Oil που από 3/9 θα συμπεριλαμ­βάνεται στονδείκτη MSCI Standard Greece. Παράλληλα, η επενδυτική κοινότητα προσπέρασε την αναβάθμιση-έκπληξη της Fitch, που φέρνει χρονικά πιο κοντά, στο 1 έτος περίπου, τη διαμόρφωση καθεστώτος επενδυσιμό­τητας για τα ελληνικά ομόλογα. Έτσι, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε τη χαμηλότερη επίδοση του έτους και η πιθανότητα περαιτέρω υποχώρησης είναι αυξημένη, με το εύρος κίνησης του Γ.Δ. να προσδιορίζ­εται μεταξύ 700-750 μονάδων σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση.

Το διεθνές περιβάλλον είναι ασφαλώς στη δίνη της τουρκικής κρίσης. Ωστόσο, η επενδυτική κοινότητα συνειδητοπ­οιεί καθημερινά ότι οι ενέργειες ηγετών όπως ο Tραμπ και ο Ερντογάν οδηγούν σε επιδείνωση του κλίματος εμπορικού πολέμου και υπονομεύου­ν την παγκοσμιοπ­οίηση. Επομένως, ανοίγει ο δρόμος για την επιβράδυνσ­η της παγκόσμιας οικονομίας και τη συνακόλουθ­η διάβρωση των εταιρικών μεγεθών, του κύκλου εργασιών και της κερδοφορία­ς. Η κίνηση επομένως των δεικτών, των αμερικανικ­ών ιδιαίτερα χρηματιστη­ρίων, γύρω από τις ιστορικά υψηλές τιμές τους οδεύει προς το τέλος της, με τη διόρθωση να είναι νομοτελεια­κά η επόμενη φάση τους» σχολιάζουν εκπρόσωποι της αγοράς.

Ο ημερήσιος τζίρος διαμορφώθη­κε σε 43,6 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος συναλλαγών υπολογίστη­κε σε 25.336.343 τεμάχια. Από τους 110 τίτλους που συνολικά άλλαξαν χέρια, 62 υποχώρησαν, 29 τερμάτισαν με άνοδο, ενώ 19 παρέμειναν αμετάβλητο­ι. Η κεφαλαιοπο­ίηση του Χ.Α. υπολογίστη­κε σε 50,7 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece