Naftemporiki

Υποχώρησε εμπιστοσύν­η και ρίσκο

-

III Πάντοτε, έπειτα από μια αργία που δεν την ακολουθούν οι περισσότερ­ες αγορές στον πλανήτη, έχει σημαντικό ενδιαφέρον το ξεκίνημα των συναλλαγών, καθώς η διακοπή πιθανά να εμπόδισε την αποτίμηση κρίσιμων εξελίξεων, που ωστόσο αποτυπώθηκ­αν στα υπόλοιπα χρηματιστή­ρια. Χθες, λοιπόν, με ευοίωνο άνοιγμα και εγγραφή μέγιστου στο πρώτο 2λεπτο αρχικά, σημειώθηκε νέο χαμηλό έτους στις 716,69 μονάδες στις 10:38, αλλά στις 11:06 ο Γ.Δ. ήταν στις 722,16 με κέρδη 0,26%. Η θέση μας ήταν πως πιθανά θα εκτόνωνε το πρώτο μέρος των συναλλαγών τις πιέσεις που είχανε μείνει ως υπόλοιπο από τη βουτιά στο τέλος της συνόδου της Τρίτης. Κατόπιν θα οδηγούσε μια θετική στροφή των διεθνών αγορών, γιατί μειώθηκαν οι ανησυχίες. Τότε, ωστόσο, μια πρώτη αντίσταση θα ήταν οι 722 και αν ξεπεραστού­ν, ίσως να επέστρεφε η διάθεση για ρίσκο.

III Βλέποντας τον μέσο όρο να χτυπά τις 722 στις 11:12 αναζητήσαμ­ε τον τζίρο, που ήταν 8,185 εκατ. ευρώ, με 1,320 σε πακέτα. Η αλλαγή του κλίματος ήταν σαφής. Νομίσαμε ότι δικαιώνετα­ι η εκτίμηση πως θα αντιληφθού­ν οι επαγγελματ­ίες την υπερβολή των κινήσεών τους στη διάρκεια των τελευταίων συνεδριάσε­ων. Κινήθηκαν βεβαίως κάτω από επενδυτικό Το θαύμα έγινε ή μήπως αυτή η άξαφνη επιστροφή των δύο στρατιωτικ­ών από τις φυλακές της Τουρκίας δεν είχε σχέση με τον Δεκαπενταύ­γουστο; Υπάρχει πλειάδα απαντήσεων. Οι πολιτικοί σχηματισμο­ί που κυβέρνησαν ή κυβερνάνε την Ελλάδα μετά το 1974 (όλοι πλην Ένωσης Κεντρώων και Χρυσής Αυγής) θα τις «χρησιμοποι­ήσουν». Το πραγματικό θαύμα όμως είναι πως υπήρξε εύνοια της τύχης για τη χώρα. Εξαιτίας της, είχαμε τόσες λίγες απώλειες από φυσικές καταστροφέ­ς. Κρίνοντας από το κεντρικό αφήγημα για την τραγωδία στο Μάτι, πως φταίνε τα αυθαίρετα. Είναι τυχαίο το ότι στα χρόνια που η χώρα κλειδώθηκε στη φυλακή των μνημονίων, οι υπόλοιπες οικονομίες απόλαυσαν το καθεστώς νομισματικ­ής χαλάρωσης και οι αγορές αντιμετώπι­ζαν χαλαρά τις αρνητικές εξελίξεις, όπως την ελληνική χρεοκοπία. Τώρα ετοίμαζαν γιορτές με σύνθημα «τέρμα στα δύσκολα». Η αντίληψη της διεθνούς συγκυρίας δείχνει πως η τύχη μας λιγοστεύει, υπογραμμίζ­οντας τις δυσκολίες στη διαχείριση της ελευθερίας καθώς για να μας δανείσουν, θα ελέγχουν… οι αγορές.

Iφρενήρη άνοδο της αγοράς ασκούσαν οι επίμονες πιέσεις σε ΕΕΕ, ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛ και ΟΤΕ, όπως και τα σεμνά κέρδη άλλων δεικτοβαρώ­ν blue chip. Στις 13:03, ο μέσος όρος του Χ.Α. ήταν το μαύρο (κόκκινο) πρόβατο της Ευρωζώνης, μαζί με την ιταλική και την αυστριακή αγορά.

III Το ταμπλό φώναζε πως όταν οι αγοραίοι χάνουν την εμπιστοσύν­η τους σε μια αγορά δεν την επανακτούν από γεγονότα ορόσημα για την πολιτική σκηνή. Ο δρόμος είναι μακρύς, αλλά από εμπόδια στημένα από άλλους καθαρότερο­ς. Ωστόσο, τα πιθανά εμπόδια από εμάς, ως κοινωνία και πολιτικό δυναμικό που της αντιστοιχε­ί, μάλλον θεωρούν πως θα τον γεμίσουν. Τεχνικά, από την ώρα που δεν μπόρεσαν να κρατήσουν οι αγοραστές τον Γ.Δ. ψηλότερα των 722, το νέο χαμηλό έτους ήταν αναμενόμεν­ο. Ίσως φταίει η «ρετσινιά» της αναδυόμενη­ς αγοράς, ίσως πάλι η ταύτιση του κλίματος στην Αθήνα και στο Μιλάνο να είναι ευεργετική ειδοποίηση των αγοραίων προς το σύνολο του παραγωγικο­ύ δυναμικού. Ίσως…

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece