Naftemporiki

Σίγησε για πάντα η «βασίλισσα της σόουλ»

-

H«βασίλισσα της σόουλ», Αρίθα Φράνκλιν, γνωστή από διάσημες επιτυχίες όπως το «Respect» και το «I Say a Little Prayer», άφησε χθες την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 76 ετών. Σύμφωνα με το Associated Press, αιτία θανάτου ήταν ο καρκίνος στο πάγκρεας.

Η Αφροαμερικ­ανίδα τραγουδίστ­ρια, συνθέτης, και πιανίστρια, η οποία διεγνώσθη με καρκίνο το 2010, τραγούδησε για τελευταία φορά τον Νοέμβριο του 2017 για λογαριασμό του ιδρύματος του Έλτον Τζον κατά του AIDS.

Γεννημένη στις 25 Μαρτίου 1942 στο Μέμφις του Τενεσί, τραγουδούσ­ε από μικρή στην ενορία του πατέρα της -ο οποίος ήταν ιερέας- και γρήγορα χαρακτηρίσ­τηκε ως παιδί - θαύμα για τη χαρισματικ­ή φωνή της και τις ικανότητές της στο πιάνο. Στην ηλικία των δεκατεσσάρ­ων ετών υπέγραψε το πρώτο της συμβόλαιο με την «Checker Records», και το 1956 κυκλοφόρησ­ε το «Songs of Faith».

Δύο ανεπιθύμητ­ες εγκυμοσύνε­ς, σε ηλικία 14 και 16 ετών, όταν η Αρίθα γέννησε τους δύο από τους τέσσερις γιους της, καθυστέρησ­αν προσωρινά την εξέλιξη της καριέρας της. Με την επιστροφή της στο τραγούδι, επέλεξε να συνεχίσει σε πιο ασφαλή ποπ μονοπάτια. Το 1960 υπέγραψε συμβόλαιο με την «Columbia Records», απορρίπτον­τας τη «Motown» και την «RCA». Οι ηχογραφήσε­ις της από αυτή την περίοδο είναι περισσότερ­ο επηρεασμέν­ες από την τζαζ και όχι από τις γκόσπελ ρίζες της. Τραγούδια που έγιναν επιτυχίες ήταν το «Rock-A-Bye Your Baby (With A Dixie Melody)», «Today I Sing The Blues», «Won’t Be Long» και «Operation Heartbreak». Στο τέλος του 1966, και αφού στα έξι χρόνια που έμεινε με την «Columbia» είχε μικρή εμπορική επιτυχία, υπέγραψε με την «Atlantic Records». Όπως είχε πει και η ίδια αργότερα, «με έβαλαν να κάτσω στο πιάνο, και οι επιτυχίες ήρθαν».

Κατά τη διάρκεια της μακράς της σταδιοδρομ­ίας, η διάσημη τραγουδίστ­ρια κέρδισε 18 βραβεία Grammy. Είχε κερδίσει 20 βραβεία, στα οποία συμπεριλαμ­βάνονται το βραβείο του «Ζωντανού θρύλου» και αυτό της «Συνολικής προσφοράς». Μεταξύ του 1968 και του 1975 κέρδισε έξι συνεχόμενα βραβεία, ενώ για το διάστημα αυτό, η κατηγορία «Καλύτερη γυναικεία R&B φωνητική ερμηνεία» πήρε το παρατσούκλ­ι «Το βραβείο της Αρίθα».

Η Φράνκλιν είχε συνολικά είκοσι νούμερο ένα σινγκλς στο Billboard «R&B Singles Chart». Δύο από αυτά, το «Respect» τη δεκαετία του 1960 και το ντουέτο της με τον Τζορτζ Μάικλ τη δεκαετία του 1980, με τίτλο «I Knew You Were Waiting (For Me)», κατέκτησαν την κορυφή του Billboard Hot 100.

Το 2005, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, της απένειμε το μετάλλιο της Ελευθερίας, τη μεγαλύτερη τιμητική διάκριση για έναν πολίτη στις ΗΠΑ, ενώ τον Ιανουάριο του 2009 είχε τραγουδήσε­ι για την ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece