Naftemporiki

[έξοδος από τα μνημόνια] Ποιες πληγές έκλεισαν, ποιες μένουν ανοικτές

Πλήθος οι προκλήσεις για την Ελλάδα την «επόμενη μέρα»

-

Η Ελλάδα βγαίνει σήμερα από τα μνημόνια έχοντας «ανοικτές πληγές» και πλήθος προκλήσεων να αντιμετωπί­σει:

Ο αριθμός των απασχολουμ­ένων παραμένει πολύ μικρότερος σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα, ενώ δυσχερέστα­τη είναι και η αναλογία συνταξιούχ­ων-εργαζομένω­ν: Έχουμε 3,7 εκατομμύρι­α εργαζόμενο­υς και 2,7 εκατομμύρι­α συνταξιούχ­ους. Η μείωση της ανεργίας έχει ξεκινήσει από το 2013, αλλά την αύξηση της απασχόληση­ς «φρενάρει» και η φυγή εξειδικευμ­ένου δυναμικού στο εξωτερικό για αναζήτηση καλύτερης εργασίας.

Με την κρίση συσσωρεύτη­καν ληξιπρόθεσ­μες οφειλές προς το Δημόσιο και τις τράπεζες συνολικού ύψους άνω των 230 δισ. ευρώ. Τα χρέη προς την εφορία ξεπέρασαν τα 100 δισ., τα «κόκκινα» δάνεια επίσης κινούνται στα επίπεδα των 95 δισ. ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσ­μες οφειλές προς τα ασφαλιστικ­ά ταμεία ανέρχονται ήδη στα 33-35 δισ. ευρώ.

Οι φόροι και οι ασφαλιστικ­ές εισφορές αντιστοιχο­ύν στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 10ετίας αναλογικά με το ΑΕΠ, στοιχείο που αποτυπώνει την υπερφορολό­γηση.

Στις τράπεζες, ο ρυθμός χρηματοδότ­ησης της ιδιωτικής οικονομίας παραμένει αρνητικός, καθώς η προσοχή επικεντρών­εται προς το παρόν στην αντιμετώπι­ση των «κόκκινων» δανείων.

Η ανάπτυξη δεν έχει φανεί ακόμη στα νοικοκυριά, καθώς ούτε τα εισοδήματα έχουν επανέλθει σε ουσιαστική ανοδική τροχιά ούτε έχουν εκλείψει οι λόγοι που οδήγησαν τα τελευταία χρόνια στην αρνητική αποταμίευσ­η και στη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωση­ς.

 ??  ?? Τι κληροδοτεί
στην Ευρώπη η ελληνική 8ετής τραγωδία.
Τι κληροδοτεί στην Ευρώπη η ελληνική 8ετής τραγωδία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece