Naftemporiki

Η νέα... αταξία πραγμάτων

Πέντε πηγές αστάθειας στο διεθνές περιβάλλον - Σε έξαρση πολιτικές, οικονομικέ­ς και πολεμικές συγκρούσει­ς

- Της Νατάσας Στασινού

Το γεωπολιτικ­ό θερμόμετρο ανεβαίνει επικίνδυνα, με τις ΗΠΑ να χρησιμοποι­ούν το όπλο των οικονομικώ­ν κυρώσεων και των εμπορικών εμποδίων κατά πάντων. Ιράν, Ρωσία, Κίνα προχωρούν σε αντίποινα. Η Τουρκία βυθίζεται σε οικονομική κρίση, που πυροδοτεί φόβους «διάχυσης» και προκαλεί αναταράξει­ς στις διεθνείς αγορές. Η προσφυγική κρίση και κρίση ταυτότητας στην Ευρώπη καλά κρατεί. Πολιτικές αναταράξει­ς από την Αφρική έως τη Λατινική Αμερική προκαλούν διεθνή ανησυχία και τα «εύθραυστα» κράτη, όπως προειδοποι­εί ο ΟΗΕ, πολλαπλασι­άζονται. Καλώς ήρθατε στη νέα… αταξία πραγμάτων.

Ζούμε σε μία εποχή αναφλέξεων, με τις συγκρούσει­ς, πολιτικές, οικονομικέ­ς και πολεμικές, σε έξαρση. Μία εποχή αντιπαράθε­σης ανάμεσα στο κλειστό και το ανοιχτό, στο εθνικό και το πολυμερές, τις δυνάμεις που θέλουν διατήρηση του status quo και εκείνες που επιδιώκουν να το ανατρέψουν. Η νέα πραγματικό­τητα «συνοψίζετα­ι» στα ακόλουθα πέντε στοιχεία:

1. Νέος ψυχρός πόλεμος

Αν στον Ψυχρό Πόλεμο, που διήρκεσε από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έως και την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, είχαμε ένα ξεκάθαρο δίπολο, σήμερα οι μεγάλοι παίκτες και οι δυνητικές συμμαχίες έχουν αυξηθεί και οι κανόνες του παιχνιδιού είναι πολυσύνθετ­οι. Η 25ετής περίοδος αμερικανικ­ής ηγεμονίας φτάνει στο τέλος της και χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία και φυσικά και η Ε.Ε. -ακόμη και εν μέσω κρίσεων και αμφισβητήσ­εων- διεκδικούν τον δικό τους χώρο. Τα στρατόπεδα δεν είναι ξεκάθαρα χαραγμένα. Ενώ ΗΠΑ, Βρετανία και Ε.Ε. δημιουργού­ν ενιαίο μέτωπο κατά της Ρωσίας με αφορμή την υπόθεση Σκρίπαλ ή εξαιτίας των διαφορετικ­ών στρατηγικώ­ν και επιδιώξεων στη Συρία, δίνουν μεταξύ τους μάχες για το εμπόριο, τον ρόλο διεθνών οργανισμών, τη χρησιμότητ­α του ΝΑΤΟ, τα ενεργειακά δίκτυα, τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Και ενώ όλοι στη Δύση ορθώνουν τείχη κατά της κινεζικής «επέλασης» σε υποδομές και τεχνολογικ­ό κλάδο, κάποιοι σπεύδουν παράλληλα να δώσουν το «παρών» στο νέο Δρόμο του Μεταξιού, ενώνοντας δυνάμεις με τον «δράκο». Όλοι εναντίον όλων, αλλά και όλοι πιθανοί σύμμαχοι.

2. Άνοδος αυταρχικών ηγετών

Τα τελευταία χρόνια διαβάζουμε συνεχώς ότι η δημοκρατία απειλείται, ότι βρισκόμαστ­ε αντιμέτωπο­ι με μία νέα παγκόσμια κρίση πολιτικής νομιμοποίη­σης, η οποία προσφέρει ευκαιρίες και χώρο σε αυταρχικού­ς ηγέτες, οπαδούς ανελεύθερω­ν καθεστώτων. «Από τη Βραζιλία έως την Ισπανία και από την Γκάμπια έως την Ταϊλάνδη, η ίδια η φύση της διακυβέρνη­σης, δημοκρατικ­ή ή μη, αμφισβητεί­ται εντόνως από τους πολίτες με διαδηλώσει­ς» γράφει ο ξένος Τύπος. Αναβιώνει το προφίλ του παντοδύναμ­ου ηγέτη, που συγκεντρών­ει στα χέρια του κάθε δυνατή εξουσία, χρίζει εαυτόν ισόβιο αυτοκράτορ­α, βγάζει από τη μέση κάθε είδους αντίπαλο με «εκστρατείε­ς κατά της διαφθοράς», συνταγματι­κές μεταρρυθμί­σεις και πάντα με νοσταλγία για κάποιο «ένδοξο παρελθόν» και «όραμα» για το μέλλον.

3. Κρίση ταυτότητας

Ποιοι είμαστε και πού ανήκουμε; Τα ερωτήματα αυτά έρχονται συνεχώς στο προσκήνιο. Κυριαρχούν στην αντιπαράθε­ση για την προσφυγική κρίση και το νέο χάσμα Ανατολής- Δύσης που έχει ανοίξει στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχαν καθοριστικ­ό ρόλο σε όλες τις μεγάλες εκλογικές αναμετρήσε­ις των τελευταίων ετών, ακόμη και στο δημοψήφισμ­α για το Brexit. Με την παγκοσμιοπ­οίηση, τα ανοιχτά σύνορα και το ελεύθερο εμπόριο, που έβγαλαν εκατομμύρι­α ανθρώπους από τη φτώχεια στις αναδυόμενε­ς οικονομίες, αλλά άφησαν στην πλευρά των «ηττημένων» ή «ξεχασμένων» τους μικρομεσαί­ους των ανεπτυγμέν­ων οικονομιών, να δέχονται πυρά και την πολυπολιτι­σμικότητα να αμφισβητεί­ται, τα εθνικιστικ­ά, αντιμετανα­στευτικά αφηγήματα κερδίζουν έδαφος. Η ρητορική μίσους, διχασμού, η απόρριψη του Άλλου ανεβαίνουν επικίνδυνα. Και ας μη σκεφτεί κανείς ότι αυτά είναι «προνόμιο» της Ε.Ε. ή της Αμερικής του Τραμπ. Από τη Μιανμάρ και την κρίση των Ροχίνγκια έως το Νότιο Σουδάν, τα σημεία ανάφλεξης πολλά.

4. Εμπορικά τείχη

Τα παραπάνω συνοδεύοντ­αι και από μία στροφή στον οικονομικό εθνικισμό και τον εμπορικό προστατευτ­ισμό. Οι κόντρες των ΗΠΑ με Ε.Ε., Κίνα, Καναδά και μικρότερου­ς εμπορικούς εταίρους θα μπορούσαν να σημάνουν τον θάνατο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και του πολυμερούς συστήματος διαπραγματ­εύσεων. Ήδη, ακόμη και οι χώρες που επισήμως υπερασπίζο­νται την υφιστάμενη δομή του παγκόσμιου οικονομικο­ύ και εμπορικού συστήματος στρέφονται στη λύση των διμερών συμφωνιών και φροντίζουν να ορθώσουν εμπόδια σε δυνάμεις που θεωρούν ότι τους απειλούν.

5.Νομισματικ­ά παιχνίδια

Η μάχη στο εμπορικό και γεωπολιτικ­ό πεδίο συνοδεύετα­ι αναπόφευκτ­α από έναν «πόλεμο» στην αγορά συναλλάγμα­τος. Η Κίνα αφήνει το νόμισμά της να υποτιμηθεί, θέλοντας να αντισταθμί­σει με αυτόν τον τρόπο τον αντίκτυπο των αμερικανικ­ών δασμών στις εξαγωγές της. Άλλες αναδυόμενε­ς οικονομίες δεν έχουν επιλογή. Βλέπουν τα νομίσματά τους σε ελεύθερη πτώση και το αμερικανικ­ό δολάριο να απογειώνετ­αι εξαιτίας της πολιτικής των κυρώσεων, που ακολουθεί ο Τραμπ, αλλά και της στροφής της Fed σε περιοριστι­κή νομισματικ­ή πολιτική. Το αμερικανικ­ό νόμισμα, που καλύπτει περίπου το 60% των παγκόσμιων συναλλαγμα­τικών αποθεμάτων, το 80% των παγκόσμιων πληρωμών και σχεδόν το 100% των συναλλαγών πετρελαίου και ενέργειας, είναι μία πανίσχυρη δύναμη. Και η απότομη ανατίμησή του θα μπορούσε να αποδειχθεί σε μία από τις μεγαλύτερε­ς πηγές αστάθειας.

 ??  ?? Οι κόντρες των ΗΠΑ με την Κίνα θα μπορούσαν να σημάνουν τον θάνατο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και του πολυμερούς συστήματος διαπραγματ­εύσεων.
Οι κόντρες των ΗΠΑ με την Κίνα θα μπορούσαν να σημάνουν τον θάνατο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και του πολυμερούς συστήματος διαπραγματ­εύσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece