Naftemporiki

Πλήθος οι προκλήσεις την επόμενη μέρα των προγραμμάτ­ων διάσωσης

Σε ποιους τομείς της οικονομίας έπιασαν τόπο οι θυσίες που έγιναν την τελευταία 8ετία - Ποιες οι ανοικτές πληγές

-

ΗΕλλάδα εξέρχεται σήμερα από τα μνημόνια, καθώς εκτιμήθηκε ότι εκλείπουν πλέον οι λόγοι που οδήγησαν στη σύναψη των τριών δανειακών συμβάσεων. Τα «δίδυμα ελλείμματα» -το εκρηκτικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης που έφτασε ακόμη και στο 15,2%, αλλά και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών- έπαψαν να υφίστανται, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα ξοδεύει λιγότερα από αυτά που εισπράττει και δεν χρειάζεται να δανείζεται για να καλύπτει τα ελλείμματά της.

Του Θάνου Τσίρου Έοδήγησαν νας από τους λόγους που

στα μνημόνια ήταν και η αδυναμία εξυπηρέτησ­ης του χρέους. Και σε αυτό το πεδίο δόθηκε απάντηση. Μπορεί το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ να παραμένει σε ιστορικά υψηλά τόσο ως απόλυτος αριθμός όσο και αναλογικά με το ΑΕΠ- από την άλλη όμως, με τα «αποθέματα ασφαλείας» και τις διευθετήσε­ις πληρωμών, έχει διασφαλιστ­εί η εξυπηρέτησ­η τουλάχιστο­ν για τα επόμενα 2-3 χρόνια ακόμη και αν η χώρα δεν βγει καθόλου στις αγορές για να αντλήσει φρέσκα δάνεια. Υπάρχουν και άλλα θετικά στοιχεία, αποτέλεσμα των θυσιών που έγιναν την τελευταία 8ετία: η ενίσχυση της κεφαλαιακή­ς δομής των τραπεζών, η απελευθέρω­ση της αγοράς εργασίας όπως επίσης των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών, η ισχυροποίη­ση του ασφαλιστικ­ού συστήματος της χώρας αλλά και το «άνοιγμα» της οικονομίας με την αύξηση του ΑΕΠ να προέρχεται πλέον από τις εξαγωγές και τις επενδύσεις και όχι από την ιδιωτική κατανάλωση. Όλα αυτά όμως δεν έγιναν αναίμακτα.

Η Ελλάδα βγαίνει σήμερα από τα μνημόνια έχοντας «ανοικτές πληγές» και πλήθος προκλήσεων να αντιμετωπί­σει:

Τα επίσημα στοιχεία αποτυ1πώνο­υν

μείωση πληθυσμού λόγω της υπογεννητι­κότητας και του αρνητικού ισοζυγίου γεννήσεων-θανάτων. Ο αριθμός των απασχολούμ­ενων παραμένει πολύ μικρότερος σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα, ενώ δυσχερέστα­τη είναι και η αναλογία συνταξιούχ­ων-εργαζόμενω­ν: Έχουμε 3,7 εκατομμύρι­α εργαζόμενο­υς και 2,7 εκατομμύρι­α συνταξιούχ­ους. Η μείωση της ανεργίας έχει ξεκινήσει από το 2013, αλλά την αύξηση της απασχόληση­ς «φρενάρει» και η φυγή εξειδικευμ­ένου δυναμικού στο εξωτερικό για αναζήτηση καλύτερης εργασίας.

Με την κρίση συσσωρεύτη­2καν

ληξιπρόθεσ­μες οφειλές προς το Δημόσιο και τις τράπεζες συνολικού ύψους άνω των 230 δισ. ευρώ. Τα χρέη προς την εφορία ξεπέρασαν τα 100 δισ., τα «κόκκινα» δάνεια επίσης κινούνται στα επίπεδα των 95 δισ. ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσ­μες οφειλές προς τα ασφαλιστικ­ά ταμεία ανέρχονται ήδη στα 33-35 δισ. ευρώ.

Οι φόροι και οι ασφαλιστικ­ές

αντιστοιχο­ύν στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 10ετίας αναλογικά με το ΑΕΠ, στοιχείο που αποτυπώνει την υπερφορολό­γηση.

Στις τράπεζες, ο ρυθμός χρη4ματοδό­τησης

της ιδιωτικής οικονομίας παραμένει αρνητικός, καθώς η προσοχή επικεντρών­εται προς το παρόν στην αντιμετώπι­ση των «κόκκινων» δανείων.

Η ανάπτυξη δεν έχει φανεί

στα νοικοκυριά, καθώς ούτε τα εισοδήματα έχουν επανέλθει σε ουσιαστική ανοδική τροχιά ούτε έχουν εκλείψει οι λόγοι που οδήγησαν τα τελευταία χρόνια στην αρνητική αποταμίευσ­η και στη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωση­ς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece