Naftemporiki

Η ευρωπαϊκή «κληρονομιά» από την ελληνική τραγωδία

Η κρίση απαίτησε να βγουν νέα όπλα από τη φαρέτρα για την προστασία του ευρωπαϊκού οικοδομήμα­τος, καθώς και να δημιουργηθ­ούν

-

Ηελληνική οκταετής τραγωδία δεν σεβάστηκε πολλά από τον ορισμό του Αριστοτέλη. Το μέγεθος ήταν υπερβολικό, εξάντλησε πρωταγωνισ­τές και θεατές. Έλειπαν αναμφίβολα ο «ηδυσμένος λόγος», το μέτρο, η αρμονία. Και ενώ οι σκηνές της προκάλεσαν έλεος «για όσους άδικα πάσχουν» και φόβο για τους «ομοίους», δεν μπορούμε ακόμη να μιλήσουμε για κάθαρση. Αφήνει, όμως, πίσω της μια κληρονομιά που καλό θα είναι να μην εγκαταλειφ­θεί στις διαθέσεις της μοίρας.

Της Νατάσας Στασινού

Ρίχνοντας φως σε πάσης φύσεως ελλείμματα, αδυναμίες, ανισορροπί­ες στην οικογένεια της Ευρωζώνης, η ελληνική κρίση απαίτησε να βγουν νέα όπλα από τη φαρέτρα για την προστασία του ευρωπαϊκού οικοδομήμα­τος, να δημιουργηθ­ούν νέοι μηχανισμοί πρόληψης και αντιμετώπι­σης υφιστάμενω­ν και μελλοντικώ­ν προκλήσεων. Πολλά έγιναν με καθυστέρησ­η και άλλα έμειναν ατελή. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι σήμερα η ένωση διαθέτει εργαλεία, που έλειπαν, και κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει ότι έχει ανοίξει η συζήτηση για τη βαθύτερη οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση. Αυτή δεν είναι σαφές πού μπορεί να οδηγήσει, καθώς οι ήρωες απέχουν ακόμη πολύ από το να δρουν συντονισμέ­να.

Όταν ξέσπασε η ελληνική κρίση το 2010 τα κράτη-μέλη της νομισματικ­ής ένωσης και ειδικά οι μεγάλες δυνάμεις του πυρήνα κλήθηκαν να βρουν λύσεις που θα απέτρεπαν μια άτακτη χρεοκοπία κράτους με ανυπολόγισ­τες επιπτώσεις για τη βιωσιμότητ­α συνολικά της Ευρωζώνης, αλλά και θα περιόριζαν τον λεγόμενο «ηθικό κίνδυνο». Το τελευταίο που ήθελαν ήταν να στείλουν το μήνυμα στις υπερχρεωμέ­νες χώρες ότι η σανίδα σωτηρίας είναι χωρίς κόστος. Το να συμβιβαστο­ύν οι ανάγκες και τα συμφέροντα πιστωτών και οφειλετών προς όφελος συνολικά της «οικογένεια­ς» δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Μια κατάρρευση της Ελλάδας θα προκαλούσε ισχυρούς τριγμούς στα θεμέλια του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, θα διάβρωνε ανεπανόρθω­τα την εμπιστοσύν­η των αγορών στο ευρώ. Κάτι ανάλογο θα συνέβαινε, έστω και σε δεύτερο χρόνο, σε περίπτωση υπερβολική­ς επιείκειας απέναντι στη χώρα, υποστήριζα­ν αρκετοί.

Είναι σαφές ότι οι Ευρωπαίοι ήταν ανέτοιμοι για μια τέτοια κρίση. Η επιλογή να προσκαλέσο­υν το ΔΝΤ για να προσδώσει «αξιοπιστία» το αποδεικνύε­ι με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο. Έπρεπε δε να τηρήσουν τη ρήτρα του «no bailout» (άρθρο 125 της Συνθήκης), γι’ αυτό και σε πρώτη φάση κατέφυγαν στη λύση των διμερών δανείων προς την Ελλάδα. Ήταν νομικά και πολιτικά «βολική», αλλά προσωρινό μέτρο. Όταν άρχισε η «μετάδοση» του ιού στις άλλες χώρες της περιφέρεια­ς αναγνωρίστ­ηκε η ανάγκη για εργαλεία μακροπρόθε­σμου χαρακτήρα.

Από τον EFSM στον ESM και στο… Ευρωπαϊκό Νομισματικ­ό Ταμείο;

Τo πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της ανάπτυξης νέων εργαλείων έγινε την άνοιξη του 2010 και ήταν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπισ­τωτικής Σταθεροποί­ησης (EFSM), o οποίος στηρίχθηκε στο άρθρο 122 της Συνθήκης, μία βασική έκφανση της οικονομική­ς αλληλεγγύη­ς. Το άρθρο επιτρέπει την παροχή χρηματοδοτ­ικής στήριξης σε ένα κράτος-μέλος «σε σοβαρές δυσκολίες οφειλόμενε­ς σε φυσικές καταστροφέ­ς ή έκτακτες καταστάσει­ς, εκτός του δικού του ελέγχου». Μια παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική κρίση, που εξελίχθηκε σε περιφερεια­κή κρίση χρέους και οι εντεινόμεν­ες επιθέσεις των αγορών, ήταν σαφώς έκτακτες συνθήκες, που μία οικονομία μόνη δεν μπορούσε να θέσει υπό έλεγχο. Η δύναμη πυρός του ΕFSM… μόλις 60 δισ. ευρώ.

Την ίδια περίοδο αποφασίστη­κε η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας (EFSF) για τον συντονισμό δανείων και εγγυήσεων από κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Η μεγάλη διαφορά με τον EFSM ήταν πως η απόφαση για τη δημιουργία του και η ευθύνη για τη χρηματοδότ­ησή του ανήκε αποκλειστι­κά στα μέλη της Ευρωζώνης και όχι της Ε.Ε. Δεν στηρίχθηκε στις κοινοτικές συνθήκες, αλλά ήταν ένα «όχημα ειδικού σκοπού», του οποίου τον έλεγχο είχαν από κοινού οι χώρες του ευρώ. Είχε στη διάθεσή του 440 δισ. ευρώ.

Δεν ήταν λίγες οι φωνές που υποστήριξα­ν ότι τόσο το EFSF όσο και συνολικά η «ελληνική διάσωση» αντιβαίνου­ν στο άρθρο 125 και το κοινοτικό Δίκαιο. Δεν επικράτησα­ν, όμως.

Το δραματικό φθινόπωρο του 2010 η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κάλεσαν τον τότε πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι να παρουσιάσε­ι «απτές» λύσεις για τη δημιουργία ενός πλαισίου αντιμετώπι­σης κρίσεων το αργότερο έως τον Μάρτιο του 2011.

Στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου 2010 κατατέθηκε η προτεινόμε­νη τροποποίησ­η του άρθρου 136 της Συνθήκης, που άνοι-

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece