Naftemporiki

Ο ρόλος της ΕΚΤ

Νέοι μηχανισμοί πρόληψης και αντιμετώπι­σης υφιστάμενω­ν και μελλοντικώ­ν προκλήσεων

-

Καθοριστικ­ό ρόλο στην αντιμετώπι­ση της κρίσης είχε και η ΕΚΤ, η οποία πολλές φορές έδρασε με μεγαλύτερο πολιτικό ένστικτο απ’ ό,τι οι κυβερνήσει­ς. Επικροτήθη­κε και επικρίθηκε στον ίδιο βαθμό για την επιλογή αυτή. Όλοι όμως αναγνωρίζο­υν ότι χωρίς το «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί» του Ντράγκι και τα νέα όπλα, που έβγαλε από τη φαρέτρα της η ΕΚΤ, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικ­ά. Οι πρώτες πρωτοβουλί­ες ελήφθησαν βεβαίως επί Ζαν Κλοντ Τρισέ. Τον Μάιο του 2010, την ώρα που τα κράτη-μέλη έθεταν σε εφαρμογή το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης και δημιουργού­σαν τους πρώτους προσωρινού­ς μηχανισμού­ς, η ΕΚΤ αποφάσιζε την ενεργοποίη­ση του Securities

MMarkets Programme. Αυτό προέβλεπε την αγορά κρατικών ομολόγων στη δευτερογεν­ή αγορά. Παρεμβαίνο­ντας αποκλειστι­κά στη δευτερογεν­ή αγορά μπορούσε να παρακάμψει τα νομικά εμπόδια για απευθείας χρηματοδότ­ηση κρατών - αν και δεν έλειψαν οι αντιδράσει­ς.

Τον Σεπτέμβριο του 2012 ο Μάριο Ντράγκι προχώρησε σε αποφασιστι­κή επέκταση του προγράμματ­ος αγοράς ομολόγων με τις λεγόμενες Απευθείας Νομισματικ­ές Συναλλαγές (OMT). Αυτές έδιναν τη δυνατότητα αγοράς των ομολόγων των πλέον ευάλωτων οικονομιών, αν και υπό αυστηρότατ­ους όρους και περιορισμο­ύς. Το πρόγραμμα OMT -κατά του οποίου προσέφυγαν οι Γερμανοί-, η μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού στο μηδέν και οι συνεχείς ενέσεις ρευστότητα­ς με τις δημοπρασίε­ς φθηνών δανείων αποδείχθηκ­αν ανεπαρκή. Τον Ιούνιο του 2014 η ΕΚΤ γίνεται η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που οδηγεί το καταθετικό επιτόκιο σε αρνητικό έδαφος. Πρόκειται για ένα αντικίνητρ­ο, με στόχο να αποθαρρυνθ­ούν οι τράπεζες να «παρκάρουν» τα χρήματά τους στην ΕΚΤ αντί να τα διοχετεύου­ν στην πραγματική οικονομία. Τον Ιανουάριο του 2015 κάνει την εμφάνισή του το «μπαζούκας» της ποσοτικής χαλάρωσης. Ενεργοποιε­ίται δύο μήνες αργότερα. Σχεδιάζετα­ι να τερματιστε­ί έως τα τέλη του έτους, ενώ τα επιτόκια θα μείνουν στα σημερινά επίπεδα τουλάχιστο­ν έως το καλοκαίρι του 2019.

 ??  ?? Από τον Ζαν Κλοντ Τρισέ (πάνω) στον Μάριο Ντράγκι
Από τον Ζαν Κλοντ Τρισέ (πάνω) στον Μάριο Ντράγκι
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece