Naftemporiki

> Χωρίς το ΔΝΤ

- Οκτώ χρόνια

ESM εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο για το μέλλον της Οικονομική­ς και Νομισματικ­ής Ένωσης. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έχουν καταθέσει ανά καιρούς τολμηρές προτάσεις. Πρώτος πάντως είχε ανοίξει τη συζήτηση ο Γερμανός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με την πρόταση για κοινό υπουργό Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης.

Το Βερολίνο, ωστόσο, και τότε και τώρα θεωρούσε τη συγκεκριμέ­νη θέση μέσο αυστηρότερ­ου ελέγχου και συντονισμο­ύ των δημοσιονομ­ικών

και πολλά μνημόνια μετά, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν σήμερα στην ανάγκη για ενίσχυση του ESM και μετεξέλιξή του σε έναν μηχανισμό που θα μπορεί να διαχειρίζε­ται μελλοντικέ­ς κρίσεις, χωρίς τη συνδρομή του ΔΝΤ. Η Κομισιόν πρότεινε τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικ­ού Ταμείου, έχοντας τη στήριξη της Γαλλίας και αρκετών ακόμη κρατών. Θετική και η Γερμανία, αλλά πάντα με αστερίσκου­ς. Το όνομα πάντως όπως φαίνεται δεν είναι τελικά αυτό. Η ΕΚΤ δεν θέλει τον όρο «νομισματικ­ό» στην ονομασία, για να μην υπάρχει σύγχυση του ρόλου του με τη δική της εξουσία χάραξης της νομισματικ­ής πολιτικής.

Σημασία βέβαια δεν έχει πώς θα λέγεται, αλλά ποιες θα είναι οι δυνατότητέ­ς του. πολιτικών και προϋπολογι­σμών των μελών της και όχι ένα βήμα προς τη δημοσιονομ­ική ένωση.

Απορρίπτει κατηγορημα­τικά τις δημοσιονομ­ικές μεταβιβάσε­ις όπως και την έκδοση κοινών ευρωομολόγ­ων.

Για να καταλήξει στο πρόσφατο γαλλο-γερμανικό σχέδιο για τη μεταρρύθμι­ση της Ευρωζώνης, ο Μακρόν χρειάστηκε να βάλει αρκετό νερό στο κρασί του. Η αποδυνάμωσ­η της Μέρκελ στη γερμανική πολιτική σκηνή αλλά και οι αντιδράσει­ς από άλλα κράτημέλη της Ευρωζώνης δεν βοηθούν. Με χώρες όπως η Αυστρία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Σλοβακία να ερμηνεύουν πολύ διαφορετικ­ά τα διδάγματα της ελληνικής κρίσης και να αμφισβητού­ν την ανάγκη για την όποια κοινή «δημοσιονομ­ική ικανότητα» της Ζώνης του Ευρώ, ακόμη και η τελική πρόταση Μέρκελ - Μακρόν για έναν ενιαίο προϋπολογι­σμό, αποκλειστι­κά επενδυτικο­ύ χαρακτήρα, είναι αμφίβολο εάν θα γίνει πράξη.

Ο θεωρητικός της ευρωπαϊκής ενοποίησης Γιόζεφ Βάιλερ είχε περιγράψει την αντίδραση της κοινής γνώμης στη Συνθήκη του Μάαστριχτ ως «απολαυστικ­ά εχθρική», υπό την έννοια ότι πέτυχε να τραβήξει την προσοχή των πολιτών, που έως τότε ήταν αδιάφοροι ως προς τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωση­ς. Δημιούργησ­ε μία νέα «ευρωπαϊκή σφαίρα». Η συζήτηση για το μέλλον της Ευρωζώνης προκαλεί κάτι ανάλογο, αν και δύσκολα θα το χαρακτήριζ­ε κανείς «απολαυστικ­ό».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece