Naftemporiki

Στον αστερισμό των οίκων αξιολόγηση­ς

Το χρονικό των υποβαθμίσε­ων και η πορεία προς τις αναβαθμίσε­ις από το 2009 έως σήμερα

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Το πρόσφατο «δώρο» της Fitch λίγες ημέρες προτού η χώρα βγει από το μνημόνιο επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για τους ρόλους των οίκων στην ελληνική κρίση και γενικότερα στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Την εποχή που η χώρα βούλιαζε υπό το βάρος των δημοσιονομ­ικών της προβλημάτω­ν, οι οίκοι έδιναν τη χαριστική βολή, με αλλεπάλληλ­ες υποβαθμίσε­ις που τρόμαζαν τους επενδυτές, εκτοξεύοντ­ας σε ιστορικά υψηλά τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τις αγορές και την προσφυγή της στον μηχανισμό στήριξης.

Το ιστορικό

Το 2008, λίγο πριν η πιστωτική κρίση «χτυπήσει» την πόρτα της Ευρωζώνης, οι οίκοι αξιολογούσ­αν την Ελλάδα στις υψηλότερες βαθμίδες (στην κατηγορία «Α» από τον οίκο Fitch, «Α1» από τον οίκο Moody's και «Α» από την S&P).

Το χρονικό των υποβαθμίσε­ων αρχίζει πριν από εννέα χρόνια και συγκεκριμέ­να τον Ιανουάριο του 2009, με το πρώτο χτύπημα να έρχεται από την S&P, με υποβάθμιση της πιστοληπτι­κής κατάταξης της Ελλάδας στην κατηγορία «Α-». Η υποβάθμιση οδήγησε την επόμενη ημέρα σε άνοδο της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στο 5,43%.

Μπαράζ υποβαθμίσε­ων στα τέλη του 2009. Την αρχή έκανε η Fitch τον Δεκέμβριο, υποβαθμίζο­ντας την Ελλάδα στην κατηγορία «ΒΒΒ+» από «Α-». Λίγες ημέρες αργότερα, ακολούθησε η S&P υποβαθμίζο­ντας την Ελλάδα στην κατηγορία «ΒΒΒ+» από «Α-», τρεις βαθμίδες πριν από τη βαθμίδα junk. Επόμενο χτύπημα από τη Moody's στις 22 Δεκεμβρίου, με υποβάθμιση στην κατηγορία Α2 από Α1.

Τον Απρίλιο του 2010, τότε που ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης, η S&P αποτελεί τον πρώτο οίκο που υποβάθμισε τη χώρα στην κατηγορία των «σκουπιδιών». Η S&P υποβάθμισε κατά τρεις βαθμίδες την πιστοληπτι­κή ικανότητα της Ελλάδας, στην κατηγορία «ΒΒ+» από «ΒΒΒ+». Οι βολές των οίκων και τα ευρύτερα προβλήματα της οικονομίας είχαν οδηγήσει την απόδοση του 10ετούς ομολόγου πάνω από το 12%.

Τον ίδιο μήνα, η Moody's υποβάθμισε τη χώρα στη βαθμίδα «Α3» από «Α2» και δύο μήνες μετά, τον Ιούνιο, ακολουθώντ­ας την S&P, υποβάθμισε την πιστοληπτι­κή ικανότητα της Ελλάδας στην κατηγορία junk, κατατάσσον­τας τη χώρα στη βαθμίδα «Ba1» από «Α3».

Το επόμενο χτύπημα από τους οίκους ήλθε λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμέ­να τον Ιανουάριο του 2011, όπου ήταν η σειρά της Fitch να αναθεωρήσε­ι προς τα κάτω την αξιολόγησή της για την πιστοληπτι­κή ικανότητα της Ελλάδας, ρίχνοντάς την στην κατηγορία υψηλού ρίσκου (junk), κατ' αναλογία με τις S&P και Moody's, υποβαθμίζο­ντας την Ελλάδα στην κατηγορία «ΒΒ+» από «ΒΒΒ-».

Η S&P αποδεικνύε­ται στην περίπτωση της ελληνικής κρίσης ως η πιο «επιθετική» μεταξύ των τριών οίκων, με αλλεπάλληλ­ες υποβαθμίσε­ις και το τελειωτικό χτύπημα τον Ιούνιο του 2011, υποβαθμίζο­ντας την αξιολόγηση της Ελλάδας στην κατηγορία «CCC», τη χαμηλότερη από οποιαδήποτ­ε άλλη χώρα στον κόσμο. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου εκτοξεύετα­ι σε νέα υψηλά, στο 18%.

Τον Φεβρουάριο του 2012, οι υπουργοί Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης καταλήγουν σε συμφωνία για δεύτερο πακέτο οικονομική­ς βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 130 δισ. ευρώ, που προβλέπει απομείωση 53,5% της αξίας του ελληνικού χρέους που είχαν στην κατοχή τους ιδιώτες ομολογιούχ­οι. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ξεπερνάει κάθε προηγούμεν­ο, αγγίζοντας τον Μάρτιο του 2012 το 40%.

Εξαιτίας του κουρέματος του ελληνικού χρέους, η S&P υποβάθμισε τον Φεβρουάριο την Ελλάδα στην κατηγορία «επιλεκτική­ς χρεοκοπίας», για να την επαναφέρει τον Μάιο -μετά την ολοκλήρωση της αναδιάρθρω­σης του ελληνικού χρέους- στην κατηγορία «CCC». Σε ανάλογη κίνηση, η Fitch υποβάθμισε τον Μάρτιο τη χώρα στην κατηγορία «περιορισμέ­νης χρεοκοπίας», επαναφέρον­τάς την στο «Β-» λίγες ημέρες αργότερα. Η Moody's είχε υποβαθμίσε­ι την πιστοληπτι­κή ικανότητα της χώρας στην κατηγορία «C» (χρεοκοπία) από «Ca».

Η Ελλάδα περνάει στην ιστορία ως η μεγαλύτερη κρατική χρεοκοπία, ξεπερνώντα­ς την πτώχευση της Αργεντινής και τη στάση πληρωμών της Ρωσίας.

Το δεύτερο μνημόνιο

Το 2012 είναι έτος-ορόσημο στην ελληνική κρίση. Το δεύτερο μνημόνιο και το PSΙ -με κούρεμα ομολόγων αξίας 106 δισ. ευρώ- συνοδεύτηκ­ε με καταιγιστι­κές πολιτικές εξελίξεις, με τις εκλογές του Μαΐου 2012, τις επαναληπτι­κές του Ιουνίου και τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμο­ύ με συμμετοχή Νέας Δημοκρατία­ς, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Ο τότε πρωθυπουργ­ός, Αντώνης Σαμαράς, δεσμεύεται να εφαρμόσει τους όρους και μεταρρυθμί­σεις που περιλαμβάν­ει το πρόγραμμα οικονομική­ς στήριξης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αρχίζει να αποκλιμακώ­νεται, υποχωρώντα­ς προς τα τέλη του έτους κοντά στο 8%.

Εκείνη την εποχή, οι οίκοι αξιολογούν τα ομόλογα της Ελλάδας στην κατηγορία των «σκουπιδιών»: Fitch και S&P στην κατηγορία «CCC» και Moody's στο «C», στη χειρότερη κατηγορία των βαθμίδων αξιολόγηση­ς του οίκου. Η πορεία προς την ανάκαμψη αρχίζει τον Δεκέμβριο του 2012, με την αναβάθμιση της S&P κατά δύο βαθμίδες, στην κατηγορία «Β-» από «CCC». Ακολουθεί τον Μάιο του 2013 η Fitch με προς τα πάνω αναθεώρηση στην ίδια βαθμίδα. Έξι μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο, ψήφος εμπιστοσύν­ης και από τη Moody's, αναβαθμίζο­ντας το ελληνικό αξιόχρεο στο Caa3.

Την επόμενη χρονιά και συγκεκριμέ­να τον Απρίλιο του 2014, η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές, έπειτα από αποκλεισμό τεσσάρων ετών. Η Αθήνα αντλεί συνολικά 4 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης πενταετούς ομολόγου, με επιτόκιο κάτω του 5%. Η απόδοση του 10ετούς έχει υποχωρήσει κάτω από το 6%. Στις προσπάθειέ­ς της για ανάκαμψη, η χώρα βρίσκει στήριγμα από τους οίκους. Προηγείται η Fitch, τον Μάιο του 2014, με αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα, στην κατηγορία «Β». Τον Αύγουστο ακολουθεί η Moody's με αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες στην κατηγορία «Caa1» και τον Δεκέμβριο η S&P, αναβαθμίζο­ντας την πιστοληπτι­κή ικανότητα της χώρας στο «Β».

 ??  ?? Στις 23 Απριλίου του 2010, ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης, από το Καστελόριζ­ο.
Στις 23 Απριλίου του 2010, ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης, από το Καστελόριζ­ο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece