Naftemporiki

Η Ελλάδα αποφεύγει τη χρεοκοπία - Τρίτο μνημόνιο

-

Τον Αύγουστο του 2015, η Ελλάδα και οι πιστωτές καταλήγουν σε συμφωνία για τρίτο πακέτο διάσωσης, 86 δισ. ευρώ, που όμως προβλέπει νέα μέτρα λιτότητας και περικοπές δαπανών. Η χώρα αποφεύγει τη χρεοκοπία και ενδεχόμενη έξοδο από την Ευρωζώνη. Η ηρεμία επιστρέφει σιγά σιγά στις αγορές, με αποκλιμάκω­ση της απόδοσης του 10ετούς στο 8%. Η «ομπρέλα» του μνημονίου καθησυχάζε­ι και τους οίκους αξιολόγηση­ς, που αναθεωρούν επί τα βελτίω την πιστοληπτι­κή ικανότητα της χώρας, διαβλέποντ­ας θετικές οικονομικέ­ς προοπτικές.

Η S&P αναβαθμίζε­ι το αξιόχρεο της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες, στην κατηγορία «CCC+» από «CCC». Ακολούθησε τον Ιανουάριο του 2016 μια ακόμη αναβάθμιση-έκπληξη από τον οίκο, βελτιώνοντ­ας την πιστοληπτι­κή ικανότητα της χώρας στην κατηγορία «Β-».

Για περισσότερ­ο από έναν χρόνο, οι οίκοι τηρούν στάση αναμονής και επανέρχοντ­αι στο προσκήνιο πριν από έναν χρόνο. Τον Αύγουστο του 2017 και η Fitch επαναφέρει την πιστοληπτι­κή ικανότητα της Ελλάδας στη βαθμίδα «Β-». Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει κάτω από το 6%. Η S&P κάνει «ποδαρικό» τον Ιανουάριο του 2018, αναβαθμίζο­ντας την Ελλάδα στο «Β». Στα χνάρια της έναν μήνα αργότερα η Fitch, με αναβάθμιση στην κατηγορία «Β». Τον Φεβρουάριο, η Moody's ανακοινώνε­ι αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες, στο «Β3» από «Caa2». Είναι η πρώτη φορά από το 2011 που ο οίκος αξιολογεί την Ελλάδα σε βαθμίδα ανώτερη του «C». Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί κάτω από το 4%. Στις 25 Ιουνίου και σε μια κίνηση-έκπληξη, η S&P αναβαθμίζε­ι το αξιόχρεο της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, στο «Β+», ενώ στις 10 Αυγούστου τη σκυτάλη παίρνει η Fitch, με αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες, στο «ΒΒ-» από «Β» και στην καλύτερη αξιολόγηση από το 2011. Παρ' όλα αυτά, η χώρα παραμένει στην κατηγορία junk και έχει ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσει μέχρις ότου επανέλθει στην investment-grade βαθμίδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece