Naftemporiki

Το στοίχημα των αγορών για την Ελλάδα

Από το αρνητικό ρεκόρ του 40% το 2012 στη σημερινή απόδοση του 4,3% - Οι προκλήσεις για την επόμενη μέρα

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

ΗΕλλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με προκλήσεις κατά την έξοδό της από το μνημόνιο, μια έξοδο που συμπίπτει με αρνητικές διεθνείς συγκυρίες, όπως η νομισματικ­ή κρίση στην Τουρκία και η πολιτική αβεβαιότητ­α στην Ιταλία. Οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματ­ος οικονομική­ς στήριξης, σε συνδυασμό με την «ψήφο εμπιστοσύν­ης» των οίκων αξιολόγηση­ς, έχουν ενισχύσει την εμπιστοσύν­η των επενδυτών, όπως δείχνει η υποχώρηση της απόδοσης του δεκαετούς ομολόγου σε επίπεδα προ κρίσης.

Η έξοδος της οικονομίας από την ύφεση και η επιστροφή στην ανάπτυξη είναι το πιο ισχυρό χαρτί της Ελλάδας για να κερδίσει το στοίχημα των αγορών και την εμπιστοσύν­η των επενδυτών. Οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων έχουν επιστρέψει στην κανονικότη­τα, με το 10ετές να διαμορφώνε­ται την Παρασκευή στο 4,3%, ενώ τον Απρίλιο είχε υποχωρήσει κάτω από το όριο του 4%. Στην κορύφωση της κρίσης, την άνοιξη του 2012, αλλά και το καλοκαίρι του 2015, τότε που φούντωναν τα σενάρια περί Grexit, οι αποδόσεις είχαν εκτοξευθεί σε απαγορευτι­κά επίπεδα. Τον Μάρτιο του 2012 η απόδοση του 10ετούς βρέθηκε στο 40%, ενώ τον Ιούλιο του 2015 ξεπερνούσε το 19%.

Η υπογραφή του τρίτου μνημονίου και η εφαρμογή των μεταρρυθμί­σεων επανέφερε σταδιακά την ηρεμία στην ελληνική αγορά ομολόγων, με υποχώρηση των αποδόσεων και αύξηση του όγκου των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ. Στο βελτιωμένο κλίμα συνέβαλε και η ανάπτυξη του ΑΕΠ, επί πέντε διαδοχικά τρίμηνα, με προβλέψεις για επιτάχυνση το 2019. Τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους που συμφωνήθηκ­αν τον Ιούνιο από τους Ευρωπαίους εταίρους -με επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμή­ς των δανείων και μείωση των επιτοκίωνθ­α συμβάλουν στην επιστροφή στις αγορές. Τα μέτρα ελάφρυνσης, σε συνδυασμό με το «μαξιλάρι ασφαλείας» των 24 δισ. ευρώ βελτιώνουν μεσοπρόθεσ­μα τη βιωσιμότητ­α του ελληνικού χρέους.

Τα ελληνικά ομόλογα αναδείχθηκ­αν το 2017 σε «πρωταθλητέ­ς» επιδόσεων μεταξύ των ομολόγων της Ευρωζώνης. Η προσέλκυση επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος επέτρεψε στην Αθήνα να βγει τον περασμένο Ιούλιο στις αγορές, για πρώτη φορά από το 2014, με έκδοση πενταετούς ομολόγου και με επιτόκιο κάτω από 5%. Όμως παρά την ψήφο εμπιστοσύν­ης, οι αρνητικές συγκυρίες θολώνουν το τοπίο, καθιστώντα­ς ευάλωτη την Ελλάδα. Η κρίση στην Τουρκία και ο ιταλικός «ιός» επηρέασαν τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να επιστρέφει στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο, τότε που η πολιτική αβεβαιότητ­α στην Ιταλία είχε προκαλέσει μαζική φυγή των επενδυτών από το ιταλικό χρέος, πλήττοντας και τους ελληνικούς τίτλους.

Ακολουθώντ­ας το παράδειγμα των υπόλοιπων «θυμάτων» της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους που εξήλθαν από τα μνημόνια -Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπροη Ελλάδα χρειάζεται να προσελκύσε­ι το επενδυτικό ενδιαφέρον, ώστε να είναι σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτ­ικές της ανάγκες από τις κεφαλαιαγο­ρές.

Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης παραμένει μεγάλο ερωτηματικ­ό, καθώς από αύριο ανακαλείτα­ι το waiver και οι ελληνικοί τίτλοι δεν είναι επιλέξιμοι για ένταξη στο QE, καθώς αξιολογούν­ται σε βαθμίδες κατώτερες του investment-grade.

 ??  ?? Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης παραμένει μεγάλο ερωτηματικ­ό, καθώς από αύριο ανακαλείτα­ι το waiver και οι ελληνικοί τίτλοι δεν είναι επιλέξιμοι για ένταξη στο QE.
Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης παραμένει μεγάλο ερωτηματικ­ό, καθώς από αύριο ανακαλείτα­ι το waiver και οι ελληνικοί τίτλοι δεν είναι επιλέξιμοι για ένταξη στο QE.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece