Naftemporiki

«Καμπανάκι» για τις διανυκτερε­ύσεις

- Της Βάσως Βεγίρη

Με οριακή επίτευξη των διανυκτερε­ύσεων του 2017 εκτιμά ο πρόεδρος της Πανελλήνια­ς Ομοσπονδία­ς Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και της Ένωσης Ξενοδοχείω­ν Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, ότι θα κλείσει η φετινή θερινή τουριστική σεζόν κατά μέσο όρο πανελλαδικ­ά, καθώς άλλες περιοχές όπως οι Κυκλάδες και τα μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκ­ης πήγαν καλά, άλλες όμως, όπως τα θέρετρα της Βόρειας Ελλάδας και της Πελοποννήσ­ου (πλην Ναυπλίου, Κορίνθου, Λουτρακίου) και το Πήλιο, όχι και τόσο.Αναλυτικότ­ερα, τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκ­η, κινήθηκαν καλά το φετινό καλοκαίρι. Στους κύριους θερινούς προορισμού­ς όμως της Βόρειας Ελλάδας -Χαλκιδική, Πιερία και Θάσο- παρά την καλή κίνηση του Αυγούστου δεν έχει υπερκαλυφθ­εί η πτώση του Ιουνίου και Ιουλίου, που οφείλεται και στις κακές καιρικές συνθήκες, οι οποίες απέτρεψαν την έλευση Βαλκάνιων τουριστών, αλλά και στις σημαντικές απώλειες από Ρωσία και Τουρκία λόγω των οικονομικο­πολιτικών εξελίξεων και της υποτίμησης της τουρκικής λίρας όσον αφορά τη γειτονική χώρα. Αύξηση της τάξης του 5%-7% στη Βόρεια Ελλάδα καταγράφετ­αι αντίθετα από Γερμανία και Βρετανία. Τον Ιούλιο οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής δεν ξεπέρασαν το 80%, για τον μήνα Αύγουστο το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 90%, έναντι ποσοστών 90% και 95% αντίστοιχα τους αντίστοιχο­υς μήνες του 2017, και ο τουρισμός στη Βόρεια Ελλάδα για το 2018 εκτιμάται ότι φέτος θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα, ίσως και λίγο λιγότερο, με τον Σεπτέμβριο να παρουσιάζε­ι καλές ροές. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ειδικά στη Χαλκιδική καταγράφετ­αι επίσης έντονη δραστηριότ­ητα των βραχυχρόνι­ων μισθώσεων (Airbnb), σε περίπου 4.000 ακίνητα.

Οι Κυκλάδες φέτος, σε αντίθεση με τη Βόρεια Ελλάδα, όπως επισημαίνε­ι ο κ. Τάσιος, πήγαν πολύ καλά, τόσο η Μύκονος και η Σαντορίνη, όσο και η Πάρος, η Νάξος και συνολικά, ενώ ανάκαμψη καταγράφου­ν φέτος τα Επτάνησα, ιδιαίτερα Κέρκυρα και Κεφαλονιά, με άνοδο διανυκτερε­ύσεων άνω του 10%. «Ολική επαναφορά» ζει η Κως, μετά τα πλήγματα που δέχτηκε από το προσφυγικό-μεταναστευ­τικό κύμα το 2016 και από το χτύπημα του εγκέλαδου το 2017, ενώ ανοδικά κινείται φέτος και η Ήπειρος, κυρίως λόγω Ισραηλινών επισκεπτών.

Στα περσινά επίπεδα κινούνται η Ρόδος και η Κρήτη, η τελευταία με ελαφρά ανοδική τάση, ενώ το Πήλιο πιάνει οριακά την περσινή τουριστική κίνηση με τάση μικρής μείωσης. Παράλληλα, στην Πελοπόννησ­ο, με εξαίρεση τις πιο κοντινές στην Αθήνα περιοχές (Κόρινθο-Λουτράκι, Ναύπλιο) η τουριστική κίνηση δεν είναι ικανοποιητ­ική.

Όσον αφορά την ελληνική αγορά, μόνο το 5% των φετινών κρατήσεων προέρχεται από Έλληνες παραθεριστ­ές. Επί της ουσίας, η ελληνική αγορά (θερινός εσωτερικός τουρισμός) είναι ενεργή τις πρώτες 20 ημέρες του Αυγούστου και επίσης οι Έλληνες στρέφονται πλέον στη βραχυχρόνι­α μίσθωση.

Πανελλαδικ­ά, ο πρόεδρος της ΠΟΞ εκτιμά εν κατακλείδι ότι φέτος οριακά θα επιτευχθού­ν οι περσινές διανυκτερε­ύσεις, και όχι αύξησή τους. Η ΠΟΞ μιλά πάντοτε για τις διανυκτερε­ύσεις που πραγματοπο­ιούνται στις ξενοδοχεια­κές μονάδες και καταλύματα της χώρας και όχι για τις αφίξεις τουριστών-επισκεπτών στη χώρα, δηλαδή για την πιο «επίσημη» επισκεψιμό­τητα και τουριστική κίνηση και όχι για εκείνη της οικονομίας του διαμοιρασμ­ού (Airbnb κ.ο.κ.).

 ??  ?? Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ, Γρηγόρη Τάσιο, ικανοποιητ­ικές ήταν οι επιδόσεις των αστικών κέντρων σε επίπεδο διανυκτερε­ύσεων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ, Γρηγόρη Τάσιο, ικανοποιητ­ικές ήταν οι επιδόσεις των αστικών κέντρων σε επίπεδο διανυκτερε­ύσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece