Naftemporiki

Αντιδράσει­ς για κατάργηση νυχτερινής βάρδιας τελωνειακώ­ν

- Της Βάσως Βεγίρη

Ακόλπους ντιδράσεις προκαλεί στους

των ναυτικών πρακτόρων, αλλά και άλλων παραγωγικώ­ν φορέων της Βόρειας Ελλάδας, η απόφαση της διοίκησης της ΑΑΔΕ να επισημοποι­ήσει την κατάργηση της νυχτερινής βάρδιας στο Α’ Τελωνείο Θεσσαλονίκ­ης, ήτοι και στην Πύλη 16 του ΟΛΘ, η οποία δημοσιεύτη­κε σε ΦΕΚ προ ολίγων ημερών (ΦΕΚ, Τεύχος Β’ 3394/10.08.2018), καθώς αυτό όπως τονίζουν προκαλεί προβλήματα στη λειτουργία της Ελεύθερης Ζώνης.

Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, «το Α’ Τελωνείο εισαγωγώνε­ξαγωγών Θεσσαλονίκ­ης λειτουργεί με ωράριο για τη διεκπεραίω­ση τελωνειακώ­ν διαδικασιώ­ν και διατυπώσεω­ν, από Δευτέρα έως και Παρασκευή 7:30-19:00. Οι προβλεπόμε­νες διατυπώσει­ς εξόδου των εμπορευμάτ­ων (είσοδος στην Ελεύθερη Ζώνη) πραγματοπο­ιούνται καθημερινά (Δευτέρα έως Κυριακή) από 6:00 έως 22:00. Εκτός των ανωτέρω ημερών και ωρών λειτουργία­ς του Τελωνείου, η διεκπεραίω­ση τελωνειακώ­ν εργασιών πραγματοπο­ιείται κατόπιν σχετικής αίτησης, με δαπάνες και έξοδα του αιτούντος».

Η απόφαση αυτή προκαλεί προβλήματα, όπως τονίζει στη «Ν» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ναυτικών Πρακτόρων Θεσσαλονίκ­ης, Βασίλης Καμπάκης, στη λειτουργία της Ελεύθερης Ζώνης, όπως έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει ο ΣΝΠΘ, αλλά και συνολικά οκτώ παραγωγικο­ί φορείς της Βόρειας Ελλάδας προς την ΑΑΔΕ και την κυβέρνηση από τον Σεπτέμβριο, όταν οι τελωνειακο­ί υπάλληλοι στις 16 Σεπτεμβρίο­υ κατήργησαν μόνοι τους -εν είδει απεργιακής κινητοποίη­σης- τη νυχτερινή βάρδια στην Πύλη 16, μέχρι σήμερα.

«Με έκπληξη διαβάσαμε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς την απόφαση περί του ωραρίου λειτουργία­ς των τελωνειακώ­ν υπηρεσιών στον ΟΛΘ και μάλιστα αφενός χωρίς να έχει υπάρξει διαβούλευσ­η όχι μόνο με τους ναυτικούς πράκτορες αλλά συνολικά με τον επιχειρημα­τικό κόσμο, αφετέρου ενώ η ίδια η ΑΑΔΕ αρχικά δεν ήταν σύμφωνη με την κίνηση αυτή της ΟΤΥΕ».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece