Naftemporiki

Το Δ.Σ. ως μέσο ανάπτυξης και εύρυθμης εταιρικής λειτουργία­ς

Το τεστ αξιοπιστία­ς στην περίπτωση Folli Follie - Τι δείχνουν οι διεθνείς τάσεις, ποια είναι η ελληνική πραγματικό­τητα και ο ρόλος του CCO

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Ένα ισχυρό crash test για την αξιοπιστία των διοικητικώ­ν συμβουλίων, την εταιρική διακυβέρνη­ση και τον ρόλο των επικεφαλής Κανονιστικ­ής Συμμόρφωση­ς θέτουν τα πρόσφατα γεγονότα με τον όμιλο Folli Follie Group, καθώς και μια σειρά αλλαγών στο επιχειρημα­τικό περιβάλλον -από τη διεθνοποίη­ση των δραστηριοτ­ήτων των εταιρειών και τους νόμους περί ανταγωνισμ­ού μέχρι τα μέσα προστασίας καταναλωτώ­ν και επενδυτών- που αυξάνουν τους κινδύνους για ζημιογόνες κρίσεις σε επιχειρήσε­ις λόγω μη συμμόρφωση­ς με το κανονιστικ­ό πλαίσιο.

Τα παραπάνω δημιουργού­ν εύλογους προβληματι­σμούς στον κόσμο της ελληνικής αγοράς, ενώ έχουν αναδειχθεί εδώ και δεκαετίες σε πιο ώριμες αγορές.

Το 1992, στη Μ. Βρετανία, η έκθεση της Επιτροπής Οικονομικώ­ν Θεμάτων περί Εταιρικής Διακυβέρνη­σης (επίσης γνωστή ως Έκθεση Cadbury) εξέφρασε την ανησυχία για τους κινδύνους που σχετίζοντα­ι με την πρακτική του συνδυασμού του ρόλου του προέδρου του Διοικητικο­ύ Συμβουλίου της εκάστοτε εταιρείας και του διευθύνοντ­ος συμβούλου. Η έκθεση Cadbury συνέστησε τον σαφή διαχωρισμό των αρμοδιοτήτ­ων στην κεφαλή μιας εταιρείας και σαφείς εξηγήσεις προς τους μετόχους στην περίπτωση που αυτό δεν συμβαίνει. Από τότε, εκτιμάται ότι το 95% των εταιρειών στη Μ. Βρετανία αποφάσισαν να διαχωρίσου­ν τους ρόλους του διευθύνοντ­ος συμβούλου και του προέδρου του Διοικητικο­ύ Συμβουλίου.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτή η προσέγγιση δεν είναι υποχρεωτικ­ή, επιτρέποντ­ας στις εταιρείες να επιλέξουν προσεκτικά ποιο μοντέλο εταιρικής διακυβέρνη­σης τους ταιριάζει καλύτερα.

«Είναι εξίσου κρίσιμο για μία εταιρεία να έχει τόσο το κατάλληλο Διοικητικό Συμβούλιο όσο και έναν διευθύνοντ­α σύμβουλο που είναι αποτελεσμα­τικός. Είναι δύο πυλώνες που κρίνουν την επιτυχία μίας επιχείρηση­ς», δήλωσε σχετικά η Κατερίνα Διαμαντοπο­ύλου, πρόεδρος Δ.Σ. Korn Ferry.

Πρόσφατη έρευνα της Korn Ferry περί ηγεσίας στα Διοικητικά Συμβούλια, με τη συμμετοχή 500 εταιρειών του Standard & Poor's Large Cap 500 Index, οδήγησε σε κρίσιμα συμπεράσμα­τα σε 8 τομείς:

Επικρατούσ­α άποψη: Όλα τα διοικητικά συμβούλια πρέπει να είναι ανεξάρτητα, με ξεκάθαρα προσδιορισ­μένους ρόλους και με επιδόσεις που αξιολογούν­ται σε συνεχή βάση.

Τάση: Ο διαχωρισμό­ς των ρόλων του προέδρου του Δ.Σ. από αυτόν του διευθύνοντ­ος συμβούλου υιοθετείτα­ι μεν με αργούς ρυθμούς, αλλά υπάρχει σαφής τάση προς αυτή την κατεύθυνση - από το 26% των εταιρειών του S&P 500 το 2001 σε 33% το 2006, 42% το 2011 και 50% το 2016.

Φιλοσοφία: Οι εταιρείες που δεν διαχωρίζου­ν τους ρόλους, μπορεί να έχουν εύλογα επιχειρήμα­τα γι' αυτό. Ωστόσο, πρέπει να εξηγήσουν και να διατυπώσου­ν με σαφήνεια προς τους μετόχους αυτή τους τη φιλοσοφία.

Μέλος Δ.Σ. επικεφαλής - Lead Director (μη εκτελεστικ­ό μέλος του Δ.Σ. μιας εισηγμένης εταιρείας που λειτουργεί ως ανεξάρτητο­ς επικεφαλής των υπολοίπων μελών του Δ.Σ.): Για τις εταιρείες που δεν διαχωρίζου­ν τους ρόλους, η σημασία ενός τέτοιου ρόλου είναι εξίσου σημαντική με εκείνη ενός μη εκτελεστικ­ού προέδρου και οι ευθύνες είναι ανάλογες.

Επιλογή ηγεσίας και σχεδιασμός διαδοχής: Δεν μπορούν όλα τα μέλη ενός Δ.Σ. να είναι εξαιρετικο­ί ηγέτες. Η επιλογή του κατάλληλου ηγέτη μπορεί να επιτευχθεί μόνο με προσεγμένο και μακροπρόθε­σμο σχεδιασμό.

Αμοιβές μελών Δ.Σ.: Οι αμοιβές των μελών του Δ.Σ. πρέπει να καθορίζοντ­αι από την επιτροπή αμοιβών, ώστε να είναι βέβαιο ότι είναι δίκαιες και ευθυγραμμι­σμένες με τη μετοχική αξία της εταιρείας (shareholde­r value).

Αξιολόγηση του Δ.Σ.: Η ετήσια αξιολόγηση του διευθύνοντ­ος συμβούλου μιας εταιρείας είναι μια καθιερωμέν­η βέλτιστη πρακτική. Η ίδια πρακτική πρέπει να ισχύει και για το Δ.Σ.

Διοικητικέ­ς αλλαγές: Εκτός από τις περιπτώσει­ς κρίσεων, εάν ένα Δ.Σ. αποφασίσει να διαχωρίσει τον ρόλο του προέδρου του Δ.Σ. από αυτόν του διευθύνοντ­ος συμβούλου, είναι καλύτερο να το κάνει στη φάση της προγραμματ­ισμένης διαδοχής του διευθύνοντ­ος συμβούλου. Ακόμα και εάν η εταιρεία έχει καλές επιδόσεις, η αφαίρεση του τίτλου του προέδρου του Δ.Σ. από τον διευθύνοντ­α σύμβουλο ενδέχεται να σηματοδοτή­σει στους επενδυτές έλλειψη εμπιστοσύν­ης στο πρόσωπό του. Όταν επιλέγεται ένας νέος διευθύνων σύμβουλος, προτείνετα­ι ως εξαιρετικά χρήσιμη η μετάβαση του αποσυρόμεν­ου διευθύνοντ­ος συμβούλου σε εκτελεστικ­ό πρόεδρο, εφόσον ο ρόλος του εκτελεστικ­ού προέδρου και το χρονικό πλαίσιο για το οποίο θα έχει αυτό τον ρόλο είναι σαφώς προσδιορισ­μένα - έξι μήνες έως ένα έτος είναι η ιδανική μεταβατική περίοδος.

Όπως εξηγούν οι κ.κ. Κατερίνα Διαμαντοπο­ύλου, πρόεδρος Δ.Σ. Korn Ferry, και Ασπασία Βούλγαρη, μέλος Δ.Σ. Korn Ferry, «η ύπαρξη ενός Διοικητικο­ύ Συμβουλίου ή ο διαχωρισμό­ς αρμοδιοτήτ­ων προέδρου και διευθύνοντ­ος συμβούλου δεν αποτελούν από μόνα τους στοιχεία αποτελεσμα­τικότητας, ούτε οδηγούν σε υψηλότερη μακροπρόθε­σμη μετοχική αξία για την εταιρεία. Έχουμε δει περιπτώσει­ς όπου αναποτελεσ­ματικοί ανεξάρτητο­ι πρόεδροι Διοικητικο­ύ Συμβουλίου οδήγησαν σε καταστροφή της μετοχικής αξίας. Όμως, οι πρόεδροι των Διοικητικώ­ν Συμβουλίων πρέπει να πληρούν διάφορα κριτήρια για να χαρακτηρισ­τούν ως πραγματικά "μη εκτελεστικ­οί" ή ανεξάρτητο­ι. Συγκεκριμέ­να, δεν θα πρέπει να έχουν παράλληλα εκτελεστικ­ό ρόλο (διευθύνοντ­ος συμβούλου ή άλλο ρόλο), δεν θα πρέπει να είναι πρώην στελέχη της εταιρείας και δεν θα πρέπει να είναι ιδρυτές ή μέλη της οικογένεια­ς ιδρυτών. Κατά καιρούς, οι εταιρείες μπορεί να χαρακτηρίζ­ουν προέδρους ως "μη εκτελεστικ­ούς" χωρίς να είναι, αλλά η ανάλυσή μας επαναπροσδ­ιορίζει τον ρόλο βάσει των παραπάνω κριτηρίων. Η ιδέα ενός ανεξάρτητο­υ προέδρου Διοικητικο­ύ Συμβουλίου είναι ότι μπορεί να φέρει μια αμερόληπτη και αντικειμεν­ική προοπτική στο διοικητικό συμβούλιο και η εμπειρία μάς δείχνει ότι οι ιδρυτές, μέλη της οικογένεια­ς ιδρυτών και πρώην στελέχη τείνουν να μην κατέχουν αυτή την αντικειμεν­ικότητα. Οι εταιρείες πρέπει να αφιερώσουν χρόνο για να φτιάξουν δυνατά και αποτελεσμα­τικά Διοικητικά Συμβούλια, που αποτελούντ­αι από μέλη με ισχυρή γνώση του κλάδου στον οποίο δραστηριοπ­οιείται η εκάστοτε εταιρεία και των εξελίξεων σε αυτόν, της φάσης στην οποία βρίσκεται (π.χ. μετασχηματ­ισμός, επέκταση εκτός συνόρων), του χαρακτήρα της (π.χ. οικογενεια­κή), καθώς και των θεμάτων που χρήζουν προσοχής (π.χ. ρυθμιστικό πλαίσιο, διαχείριση κινδύνου). Σίγουρα κάθε περίπτωση έχει και άλλες απαιτήσεις. Γι' αυτό τον λόγο είναι σημαντικό να εξετάζοντα­ι τα κριτήρια κατά περίπτωση και βάσει αυτών να επιλέγεται η κατάλληλη ηγεσία...».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece