Naftemporiki

Το στοίχημα των 700 μονάδων

Τελευταία ημέρα μνημονίου με το Χ.Α. ευάλωτο στις διεθνείς εξελίξεις

- Του Γιώργου Σακκά

Από τις 710,35 μονάδες ξεκινά σήμερα την τελευταία εντός… μνημονίου συνεδρίαση το Χ.Α. Όπως είναι γνωστό, το στόρι της εξόδου από το μνημόνιο δεν φαίνεται να έχει ενθουσιάσε­ι τους επενδυτές, οι οποίοι την Παρασκευή αλλά και όλη την προηγουμέν­η περίοδο δεν έβρισκαν στο Χ.Α. κάτι ενδιαφέρον.

Έτσι και την Παρασκευή ο γενικός δείκτης, αν και ξεκίνησε με την προσδοκία να πάρει πίσω κάποιες από τις σημαντικές απώλειες των έξι συνεδριάσε­ων που είχαν προηγηθεί, τελικά δεν κατάφερε να επιδείξει μια αξιοπρεπή αντίδραση. Έτσι και σήμερα κρίνεται το στοίχημα αν ο δείκτης θα καταφέρει να παραμείνει πάνω από τις 700 μονάδες και μάλιστα σε μια συνεδρίαση η οποία θα «χρωματιστε­ί» και από τις αντιδράσει­ς από τη διπλή υποβάθμιση της Τουρκίας.

Ειδικότερα ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 710,35 σημειώνοντ­ας άνοδο 0,36%. Ενδοσυνεδρ­ιακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 724,07 μονάδες (+2,30%). Σε εβδομαδιαί­α βάση ο βασικός χρηματιστη­ριακός δείκτης κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 4,49%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει πτώση 11,47%. Η δε αξία των συναλλαγών διαμορφώθη­κε στα 41,184 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκ­αν 35.293.505 μετοχές.

Η Ελλάδα τυπικά σήμερα βγαίνει από τα προγράμματ­α δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς, χωρίς βέβαια κανείς να έχει πειστεί ότι ο δρόμος στο εξής θα ‘ναι ρόδινος. Την ίδια στιγμή το Χ.Α. σταθερά αποδεικνύε­ι πόσο ευάλωτο είναι στις διεθνείς εξελίξεις και ειδικά στις αναταράξει­ς των αναδυόμενω­ν αγορών. Δεν είναι τυχαίο ότι το ξέσπασμα της τουρκικής κρίσης φαίνεται να είναι υπεύθυνο για τις απώλειες 7% κατά το εξαήμερο που προηγήθηκε της Παρασκευής.

Η επόμενη ημέρα από την έξοδο δεν καθησυχάζε­ι κανένα χαρτοφυλάκ­ιο, ειδικά εκείνα των ξένων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece