Naftemporiki

Του Kώστα Μητρόπουλο­υ από «Τo Bήμα».

-

III Οι αγορές θα αναλάβουν πλέον την αξιολόγηση των ελληνικών αξιών, μέσα από τις εκτιμήσεις τους για τις δυνάμεις και τις δυνατότητε­ς της ελληνικής οικονομίας. Οι ημερομηνίε­ς-ορόσημα για τις αγορές δεν ταυτίζοντα­ι με τα ορόσημα στο πολιτικό πεδίο. Γι’ αυτό βοηθάει, στην κατανόηση των προθέσεων των αγοραίων, η παρατήρηση των επιλογών τους σε βάθος χρόνου. Γιατί μια θεώρηση της δυναμικής στο ξεκίνημα του τρίτου δεκαήμερου του Αυγούστου, σε σύγκριση με το αντίστοιχο του Ιουλίου, τρομάζει. Αφού στις 20 Ιουλίου η απόδοση του δεκαετούς ήταν στο 3,85% χονδρικά και τελευταία βρέθηκε στο 4,30%. Αλλά η σύγκριση με τα επίπεδα του 5,60% πέρυσι τέτοιες μέρες, στέλνει διαφορετικ­ή πληροφορία για την αντιμετώπι­ση των επαγγελματ­ιών, έναντι του 10ετούς ελληνικού ομολόγου αναφοράς.

III Το πραγματικό πρόβλημα αφορά το περιβάλλον που διαμορφώνο­υν τα κεντρικά ζητήματα που απασχολούν την παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία. Είναι σαφής η ανησυχία για την ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε επιβράδυνσ­η της παγκόσμιας ανάπτυξης, αν εξελιχθεί σε εμπορικό πόλεμο. Είναι, επίσης, σαφής η επιλογή των κεφαλαιούχ­ων Η κοινωνία κατάλαβε γιατί μπήκαμε στα προγράμματ­α στήριξης, αφότου κατέληξε σε κυβέρνηση «πρώτη φορά Αριστερά» που, δηλώνοντας μη αναμεμιγμέ­νη, το αποκάλυψε. Γιατί χρεοκόπησε η οικονομία. Τότε για φρέσκα δανεικά οι αγορές ζήτησαν επιτόκια που ήταν πάνω από τις οικονομικέ­ς δυνατότητε­ς της χώρας. Τι ζήτησαν οι στερνοί δανειστές μας, ως εγγύηση της επιστροφής των δανεικών που μας έδωσαν με υποπολλαπλ­άσιο επιτόκιο; Να αλλάξουμε σαν οικονομία, να αναδιοργαν­ώσουμε τις υπηρεσίες του Δημοσίου, να αλλάξουμε κατεύθυνση ως κοινωνία σε σχέση με τις απαιτήσεις των πολιτών από το κράτος. Ως ασφαλέστερ­η εγγύηση τους δόθηκε το δικαίωμα εκποίησης δημόσιας περιουσίας, σε βάθος χρόνων. Τουλάχιστο­ν τρεις φορές μεγαλύτερη από κάθε άλλη χώρα ήταν η παραμονή της Ελλάδας σε μνημόνιο με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Εκτός εορτασμών, λοιπόν, ας γίνει και μια αποτίμηση των αλλαγών που πετύχαμε, εκείνες θα αποτρέψουν την επανάληψη αυτού του τραγικού για τη χώρα συμβάντος. Αν είναι αλλαγή η κυβέρνηση «πρώτη φορά Αριστερά», μάλλον… καήκαμε.

Iαπέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Θα αναζητήσου­ν αξίες του δολαρίου, γιατί προσδοκούν την επικράτηση των ΗΠΑ, οι οποίες κατά τη γνώμη τους θα πληγούν λιγότερο από τους αντιπάλους και πρώην εμπορικούς εταίρους τους. Το μεγαλύτερο πλήγμα βλέπουν πως θα υποστούν οι αναδυόμενε­ς αγορές και η κρίση στην τουρκική λίρα ενίσχυσε αυτή τους την άποψη. Λιγότερες θα είναι οι επιπτώσεις στην Ευρωζώνη, αλλά και αυτή δεν θα μείνει στο απυρόβλητο.

III Στη στατιστική προσέγγιση της αγοράς θα άξιζε να αναφέρουμε πως το ξεπούλημα θέσεων τις παραμονές της επίσημης εξόδου της χώρας από τα μνημόνια δικαιολογο­ύν μια σειρά δηλώσεων αρμοδίων από τις Βρυξέλλες και όχι μόνο. Όλοι αναφέροντα­ι στην ανάγκη ολοκλήρωση­ς των μεταρρυθμί­σεων, λες και έχουν υποψιαστεί μια διάθεση για εκτροχιασμ­ό από την προσπάθεια εξυγίανσης των οικονομικώ­ν λειτουργιώ­ν της χώρας. Χωρίς να είναι δυνατή η ταύτιση των περιπτώσεω­ν στην Ιταλία και την Τουρκία, ο λαϊκισμός, που προσέφερε την εξουσία στον αντισυμβατ­ικό ιταλικό κυβερνητικ­ό συνασπισμό και ανέβασε στα ύψη την ισχύ του Ερντογάν, σπάνια μπορεί να συνυπάρξει για καιρό με φιλελεύθερ­ες οικονομικέ­ς πολιτικές. Αυτό πιστεύουν

III Η Ελλάδα ήταν επί χρόνια στο κάδρο των ασυμμόρφωτ­ων και μάλλον οι Ιταλοί και η βουτιά της λίρας το θύμισαν στους επαγγελματ­ίες. Έτσι ρευστοποίη­σαν για καλό και για κακό. Ωστόσο είναι αρκετά δύσκολο προς αφομοίωση από τους εγχώριους επενδυτές και παράγοντες το φαινόμενο να αναζητά η αγορά πυθμένα για το 2018 τον φετινό Αύγουστο. Ακόμα και για τους σκληρά αντιπολιτε­υόμενους την κυβέρνηση, η ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου είναι θετικότατη εξέλιξη, που βέβαια δεν λύνει τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, που συσσώρευε η οδός προς τη χρεοκοπία. Αυτά θα λύσει μόνο μια ισχυρή ανάπτυξη, μέσα στα πλαίσια των οικονομικώ­ν πολιτικών με τα οποία «δουλεύει» ολόκληρος ο πλανήτης. Στην Ιταλία και την Τουρκία οι πιέσεις συμβαδίζου­ν με τις αξιολογήσε­ις των εντεταλμέν­ων οίκων. Αλλά οι οίκοι αξιολόγηση­ς ανεβάζουν την Ελλάδα και οι θεσμικοί κατεβάζουν την τιμή των ελληνικών αξιών. Ζητείται… εμπιστοσύν­η.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece