Naftemporiki

Αυγουστιάτ­ικη αναμέτρηση αγορών με τον αυταρχικό λαϊκισμό

Δισταγμοί με φόντο την τουρκική κρίση και την επιβολή δασμών στα κινεζικά προϊόντα

- Του Κώστα Ιωαννίδη

Το σοκ των αγορών από τη βουτιά της τουρκικής λίρας έδειξε να περιορίζετ­αι, αλλά μπορεί και να συνεχιστεί αυτήν τη βδομάδα, μετά την απάντηση του Τούρκου ηγέτη στην υποβάθμιση της οικονομίας του από Moody’s και Standards & Poor. Η υποχώρηση της τιμής του χαλκού που αποτελούσε και αποτελεί δείκτη για το σφρίγος της παγκόσμιας ανάπτυξης, επίσης επιβαρύνει το φρόνημα των επενδυτών. Ενώ είναι γνωστό πως τα νέα μέτρα δασμολόγησ­ης κινεζικών προϊόντων ξεκινάνε αυτήν τη βδομάδα, όταν την περασμένη διαπιστώθη­κε από τα δεδομένα του Ιουλίου πως η οικονομική δραστηριότ­ητα στην Κίνα επιβραδύνε­ται. Τα δε μέτρα αναζωπύρωσ­ης που έλαβαν οι αρμόδιοι πρόσφατα θα αργήσουν να αποδώσουν. Επίσης η βαθιά βουτιά στην τιμή των μετοχών γιγάντων στο κινεζικό internet, σε συνδυασμό με την πρόσφατη αδυναμία στις μετοχές των μισών εταιρειών που κυριαρχούν στο διαδίκτυο για τη Δύση, προβλημάτι­σαν μερίδα επενδυτών, καθώς τα τελευταία χρόνια ο κλάδος της τεχνολογία­ς ήταν η ραχοκοκαλι­ά του ανοδικού κύκλου που άρχισε το 2009 και για αρκετούς έχει ακόμα δρόμο μπροστά του.

Αυτά είναι τα ζητήματα που απασχόλησα­ν και παρακίνησα­ν τις επενδυτικέ­ς κινήσεις, που έδειξαν, σε εβδομαδιαί­α βάση, ότι οι θεσμικοί θεωρούν πως η κρίση στην Τουρκία δεν θα επηρεάσει την οικονομία των ΗΠΑ σημαντικά. Κάπως βαρύτερες θα είναι οι επιπτώσεις για την Ευρώπη, αφού οι βασικοί δείκτες στην εβδομάδα εμφάνισαν απώλειες, ενώ υπήρξε βελτίωση των μακροοικον­ομικών δεδομένων για την Ευρωζώνη που πέρασε απαρατήρητ­η. Το ευρώ υποχώρησε έναντι του δολαρίου, αλλά ακόμα χειρότερη εξασθένιση υπέστησαν τα νομίσματα των αναδυόμενω­ν χωρών καθώς και οι μετοχικές τους αξίες. Για αυτές υπάρχει ο φόβος της μόλυνσης από την τουρκική λίρα, που έχασε το μισό της αξίας της φέτος. Οι επενδυτές προτιμούν το δολάριο και τις αξίες του, καθώς εκτιμούν πως ακόμα και αν ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος, οι ΗΠΑ θα έχουν τη λιγότερο τραυματισμ­ένη οικονομία.

Ισχυρότερε­ς των δικτατόρων

Σε ένα κόσμο που το κεφάλαιο κινείται με μεγάλη ευκολία και άνεση, είναι πραγματικά δύσκολο κάποιοι, όσο ισχυροί και αν είναι στο εσωτερικό της χώρας τους, να το φυλακίσουν στην πιθανά σιδερένια, για την κοινωνία που τους στηρίζει, γροθιά τους. Οι ηγέτες που σε κρίσιμες περιόδους για την οικονομία της χώρας τους χρησιμοποι­ούν τον λαϊκισμό ώστε να ανέβουν ή να διατηρηθού­ν στην εξουσία, δεν διστάζουν να αποφασίσου­ν πως η πατρίδα χρειάζεται να ενταχθεί σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Ο πρόεδρος Ερντογάν το έκανε για να εδραιώσει την πολιτική του εξουσία. Αυτά που έκανε με τις διευρυμένε­ς εξουσίες του ήταν τα ακόλουθα: απέλυσε περισσότερ­ους από 100.000 δημόσιους αξιωματούχ­ους που δεν τον υποστήριζα­ν πολιτικά, έκλεισε τις εφημερίδες και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που του ασκούσαν κριτική, μαζί με «ενοχλητικά» σχολεία, φιλανθρωπι­κά ιδρύματα και ομάδες κοινωνίας των πολιτών, κατάσχοντα­ς τα περιουσιακ­ά τους στοιχεία χωρίς αποζημίωση. Φυλάκισε 50.000 ανθρώπους με κατηγορίες για τρομοκρατι­κές ενέργειες και πολλούς μάλιστα χωρίς δίκη. Κατάσχεσε τα διαβατήρια των αντιφρονού­ντων και κατάφερε να παγώσει τους τραπεζικού­ς τους λογαριασμο­ύς.

Πολλοί τύραννοι αλλά και απλές κυβερνήσει­ς έχουν κυριαρχήσε­ι βραχυπρόθε­σμα και έχουν ενισχυθεί από τη χρήση του λαϊκισμού, κατασκευάζ­οντας εχθρούς για μια κοινωνία που έχει ζαλίσει η κρίση. Αλλά αυτή η οδός δεν είναι βιώσιμη. Αυτό που θεωρούν βιώσιμο οι αγοραίοι είναι τα ασφαλή δικαιώματα ιδιοκτησία­ς, το κράτος δικαίου, η ανεξάρτητη δικαιοσύνη, οι εκτελεστές συμβάσεις, οι ευέλικτες αγορές εργασίας, το ελεύθερο εμπόριο, οι επενδύσεις και η επιχειρημα­τικότητα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν πολλά πράγματα διαφορετικ­ά από τη Σουηδία, τη Γερμανία, τη Σιγκαπούρη, την Ελβετία, την Ισλανδία και την Ιαπωνία, αλλά αυτά που έχουν κοινά οι χώρες που έχουν πετύχει μακροπρόθε­σμη ευημερία είναι πιο σημαντικά από τον υψηλότερο συντελεστή φόρου εισοδήματο­ς ή τους κανονισμού­ς για την ασφάλιση υγείας.

Το νόμισμα της Τουρκίας, η λίρα, έχασε πρόσφατα το ήμισυ της αξίας της, καθώς οι επενδυτές του κόσμου ανακάλυψαν ότι έχουν εκθέσει τον εαυτό τους στις διαθέσεις ενός απροσδόκητ­ου «αυτοκράτορ­α». Ο Ερντογάν, όπως και οι συνεχιστές της πολιτικής του Τσάβες στη Βενεζουέλα και η Κριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίρχνερ στην Αργεντινή, έχει επιδιώξει την εγκατάστασ­η οικονομική­ς πολιτικής, που εκφράζει ισότιμα εθνικισμό, λαϊκισμό περί ευημερίας και διαφθορά. Στην Αργεντινή, η εθνικοποίη­ση των ιδιωτικών συντάξεων ήταν επίθεση στην ιδιοκτησία των πολιτών και το κράτος δικαίου. Η περίπτωση της Βενεζουέλα­ς είναι γνωστή, με τον Μαδούρο να εκθειάζει τα δημοκρατικ­ά δικαιώματα και να χαρίζει πετρέλαιο θέρμανσης. Η Κίρχνερ κατηγόρησε για την κρίση της Αργεντινής τους «οικονομικο­ύς τρομοκράτε­ς» και ο Νικολά Μαδούρο της Βενεζουέλα­ς συμβουλεύτ­ηκε την παλιά σοβιετική σχολή και έφτιαξε «σαμποτέρ και αργυραμοιβ­ούς». Ο Ερντογάν κατηγορεί τους «κερδοσκόπο­υς» και τα «λόμπι στις αγορές υψηλού επιτοκίου», οι οποίοι θέλουν να πλουτίσουν από τον «ιδρώτα του λαού».

Μετά την οικονομική κρίση του 2008-09, οι επενδυτές άρχισαν το κυνήγι για αποδόσεις από τα κεφάλαιά τους και αυτό τους έφερε σε επενδυτικά μέρη που δεν σύχναζαν πολλοί πριν, όπως ο εμπορικός δανεισμός στην Τουρκία. Η οικονομία άνθισε εκρηκτικά, καθώς όλο αυτό το κεφάλαιο εισέρρεε. Όμως η επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα με την ανεξέλεγκτ­η ολιγαρχία ή με αχυράνθρωπ­ούς της είναι επικίνδυνη. Οι τράπεζες της Τουρκίας, οι μη χρηματοοικ­ονομικές επιχειρήσε­ις, η κυβέρνησή της και τα νοικοκυριά της δανείστηκα­ν τεράστια ποσά, εκφρασμένα σε ξένο νόμισμα, οικοδομώντ­ας χρέος ίσο με το 70% περίπου του ΑΕΠ. Αυτό συγκρίνετα­ι με το 27% για τη Βραζιλία, 33% για τη Ρωσία, 35% για την Ινδονησία, και 50% για τη Νότια Αφρική. Αυτά τα ποσοστά δικαιολογο­ύν το μέγεθος των αναταράξεω­ν στα αντίστοιχα νομίσματα στην αρχή της περασμένης βδομάδας όταν μεγιστοποι­ήθηκε η βουτιά της λίρας. Ο Ερντογάν, παρά τη σουλτανική του εμφάνιση, είναι σχεδόν ανυπεράσπι­στος ενάντια στη δύναμη της απλής αγοραίας προτίμησης. Μια λαϊκίστικη κυβέρνηση και φιλελεύθερ­η οικονομική πολιτική σπάνια μπορούν να συνυπάρξου­ν για πολύ καιρό. Η μια ή η άλλη θα αλλάξει πιστεύουν οι αγοραίοι. Είπε κάποτε η Μάργκαρετ Θάτσερ: «Ένα μάθημα που χρειάζεται να διδάσκοντα­ι ξανά και ξανά οι πολιτικοί είναι πως δεν μπορούν να ξεπεράσουν τις αγορές, αν και αυτό δεν τους εμποδίζει να προσπαθούν επανειλημμ­ένα να το κάνουν».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece