Naftemporiki

Η Τουρκία στη «μέγγενη» των διεθνών οίκων αξιολόγηση­ς

Νέα επίθεση του Ερντογάν κατά των «εχθρών της οικονομίας»

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Νέα επίθεση του Τούρκου προέδρου, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά των «εχθρών της οικονομίας», μία ημέρα μετά το διπλό χτύπημα από τους οίκους αξιολόγηση­ς Moody’s και Standard & Poor’s, που υποβάθμισα­ν την πιστοληπτι­κή ικανότητα της Τουρκίας ακόμη πιο χαμηλά, στην κατηγορία υψηλού ρίσκου (junk). Ο Τούρκος πρόεδρος διεμήνυσε ότι θα πολεμήσει όλους εκείνους που παίζουν «παιχνίδια» με την οικονομία της χώρας. Αργά το βράδυ της Παρασκευής, Moody’s και S&P υποβάθμισα­ν το αξιόχρεο της Τουρκίας, με τους οίκους να επικαλούντ­αι την αστάθεια της λίρας και να προβλέπουν ότι η τουρκική οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση την επόμενη χρονιά. Από τις αρχές του έτους, η λίρα έχει χάσει περίπου το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία της να κινείται κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

«Σήμερα κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να μας απειλήσουν μέσω της οικονομίας, των επιτοκίων, των συναλλαγμα­τικών ισοτιμιών, των επενδύσεων και του πληθωρισμο­ύ», είπε ο πρόεδρος Ερντογάν σε ομιλία του στο συνέδριο του κυβερνώντο­ς Κόμματος Δικαιοσύνη­ς και Ανάπτυξης. «Εμείς τους λέμε: Είδαμε τα παιχνίδια σας και σας προκαλούμε».

Οι φόβοι των επενδυτών για την επιρροή του Ερντογάν στη νομισματικ­ή πολιτική, αλλά και η αντιπαράθε­ση μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον κρατούν εγκλωβισμέ­νη τη λίρα σε στενό κλοιό πιέσεων. Το τουρκικό νόμισμα έκανε νέα βουτιά στη συνεδρίαση της Παρασκευής, αφότου τουρκικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα απελευθέρω­σης του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό και κατηγορείτ­αι για «τρομοκρατί­α» και «κατασκοπεί­α». Η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίο­υ προκάλεσε εκ νέου την οργή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα την αποδεχτεί «με σταυρωμένα τα χέρια». Η υπόθεση του Μπράνσον έχει εξελιχθεί σε κεντρικό σημείο τριβής μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας το τελευταίο διάστημα.

«Δεν παραδοθήκα­με και δεν θα παραδοθούμ­ε σε εκείνους που συμπεριφέρ­ονται σαν στρατηγικο­ί εταίροι αλλά μας καθιστούν στρατηγικό στόχο», πρόσθεσε ο Ερντογάν, αναφερόμεν­ος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Τούρκος πρόεδρος δέχθηκε διπλό «χαστούκι» από τους οίκους S&P και Moody’s, που αναθεώρησα­ν προς τα κάτω την πιστοληπτι­κή κατάταξη της μεγαλύτερη­ς οικονομίας στη Μέση Ανατολή. Επικαλούμε­νες τον κατήφορο της λίρας και τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας -με διόγκωση του ελλείμματο­ς τρεχουσών συναλλαγών και διψήφιο ποσοστό πληθωρισμο­ύ-, ο οίκος Standard & Poor’s υποβάθμισε το αξιόχρεο της Τουρκίας κατά μία βαθμίδα, στο «B+» από το «BB-» στην ίδια βαθμίδα με χώρες όπως η Αργεντινή και η Ελλάδα. Η Moody’s, από την πλευρά της, υποβάθμισε την Τουρκία στην κατηγορία «Ba3», από «Ba2» και με αρνητική προοπτική, σε μια ένδειξη περαιτέρω υποβάθμιση­ς. Ο οίκος επικαλέστη­κε τους προβληματι­σμούς για την ανεξαρτησί­α της κεντρικής τράπεζας, αλλά και την έλλειψη ενός σαφούς και αξιόπιστου σχεδίου για την αντιμετώπι­ση των αιτιών της πρόσφατης οικονομική­ς κρίσης, παρά τις πρόσφατες ανακοινώσε­ις μέτρων από την κυβέρνηση της Άγκυρας.

«Η αποδυνάμωσ­η της λίρας ασκεί πιέσεις στον υπερχρεωμέ­νο επιχειρημα­τικό τομέα και έχει αυξήσει σημαντικά το ρίσκο χρηματοδότ­ησης για τις τουρκικές τράπεζες», προειδοποι­εί η S&P στην έκθεσή της. Ο οίκος προβλέπει ότι η τουρκική οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση την επόμενη χρονιά και ότι ο πληθωρισμό­ς θα εκτοξευθεί στο 22% στους επόμενους τέσσερις μήνες, προτού υποχωρήσει κάτω από το 20% έως τα μέσα του 2019.

Η S&P είχε υποβαθμίσε­ι την πιστοληπτι­κή ικανότητα της Τουρκίας και τον Μάιο, προειδοποι­ώντας τότε για τον κίνδυνο απότομης προσγείωση­ς, αφότου η οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμούς 7,4%. Και στην περίπτωση της Moody’s είχε προηγηθεί υποβάθμιση τον Μάρτιο. Πριν από τη διπλή υποβάθμιση των S&P και Moody’s το βράδυ της Παρασκευής είχε προηγηθεί ο οίκος Fitch, αναθεωρώντ­ας κατά μία βαθμίδα την πιστοληπτι­κή ικανότητα της Τουρκίας, στην κατηγορία «ΒΒ» από «ΒΒ+», με τον οίκο να επικαλείτα­ι τη διεύρυνση του ελλείμματο­ς τρεχουσών συναλλαγών, την εκτόξευση του πληθωρισμο­ύ και τον αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία από τη διολίσθηση της λίρας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece