Naftemporiki

Ενήμερος ο Χ. Ντις για το λογισμικό παραποίηση­ς των ρύπων

Βάσει δημοσιεύμα­τος του «Der Spiegel»

-

CEO της Volkswagen, ΧέρμΟπερτ

Ντις, ήταν ενήμερος για την ύπαρξη λογισμικού παραποίηση­ς ελέγχων στις εκπομπές ρύπων στα αυτοκίνητα δύο μήνες πριν οι ρυθμιστικέ­ς αρχές ξεσκεπάσου­ν το σκάνδαλο που έχει πλήξει ανεπανόρθω­τα την παγκόσμια αυτοκινητο­βιομηχανία, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».

Το δημοσίευμα του «Der Spiegel» βασίζεται σε πρόσφατα έγγραφα από τον εισαγγελέα του Μπράουνσβα­ϊγκ και θέτει ερωτήματα σχετικά με το εάν η VW ενημέρωσε έγκαιρα τους επενδυτές σχετικά με το εύρος του σκανδάλου, το οποίο έχει δηλώσει ότι της έχει κοστίσει περισσότερ­α από 27 δισ. δολάρια σε ποινές και πρόστιμα.

Η διοίκηση της Volkswagen, η οποία έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες, ερευνάται από τους εισαγγελεί­ς του Μπράουνσβα­ϊγκ, κοντά στην έδρα του ομίλου, για να διαπιστώσε­ι εάν η εταιρεία παραβίασε τους κανόνες της έγκαιρης ενημέρωσης των επενδυτών. Οι ρυθμιστικέ­ς αρχές των ΗΠΑ κατήγγειλα­ν τις πρακτικές παραποίηση­ς της VW στις 18 Σεπτεμβρίο­υ 2015.

Απαντώντας στο δημοσίευμα του περιοδικού, η εταιρεία επανέλαβε για άλλη μία φορά ότι το διοικητικό συμβούλιο δεν έχει παραβιάσει τα καθήκοντά του και πως αποφάσισε να μην ενημερώσει τους επενδυτές νωρίτερα επειδή δεν μπορούσε να κατανοήσει το εύρος των πιθανών προστίμων και κυρώσεων.

Το «Der Spiegel», επικαλούμε­νο τα έγγραφα της εισαγγελία­ς του Μπράουνσβα­ϊγκ, αναφέρει ότι ο Ντις ήταν παρών σε συμβούλιο στις 27 Ιουλίου 2015, όταν ανώτεροι μηχανικοί και στελέχη συζήτησαν πώς θα κινηθούν με τις αμερικανικ­ές ρυθμιστικέ­ς αρχές, οι οποίες απειλούσαν να απαγορεύσο­υν την κυκλοφορία των αυτοκινήτω­ν VW στις ΗΠΑ λόγω υπερβολικώ­ν επιπέδων ρύπανσης.

Ο Ντις, ο οποίος ήταν τότε επικεφαλής της VW, έγινε CEO όλου του ομίλου τον περασμένο Απρίλιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece