Naftemporiki

Παρέμβαση του Ιράν για τα μερίδια πετρελαίου

Η Τεχεράνη ζητεί από τον ΟΠΕΚ να μην επιτραπεί στο Ριάντ να αυξήσει αντ' αυτής τις εξαγωγές

-

ΣΟΠΕΚ ε καμία χώρα-μέλος του

δεν πρέπει να επιτρέπετα­ι να καλύπτει το μερίδιο αγοράς άλλου μέλους του Οργανισμού διεμήνυσε το Ιράν, εκφράζοντα­ς με αυτόν τον τρόπο τη δυσαρέσκει­ά του για τη βούληση της Σαουδικής Αραβίας να εξαγάγει περισσότερ­ο πετρέλαιο, καλύπτοντα­ς το κενό που θα δημιουργηθ­εί στην προσφορά, όταν τεθούν σε εφαρμογή οι αμερικανικ­ές κυρώσεις στο ιρανικό πετρέλαιο τον Νοέμβριο. Σε χθεσινή συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΠΕΚ Μοχάμεντ Μπαρκίντο, ανώτερος αξιωματούχ­ος του Ιράν ζήτησε ο Οργανισμός να κρατήσει αποστάσεις από την εκάστοτε πολιτική των χωρών.

«Καμία χώρα δεν επιτρέπετα­ι να πάρει το μερίδιο άλλων μελών στην παραγωγή και στις εξαγωγές πετρελαίου κάτω από οποιεσδήπο­τε συνθήκες και η Υπουργική Διάσκεψη του ΟΠΕΚ δεν έχει εκδώσει καμία άδεια για ενέργειες τέτοιου είδους» αναφέρει το γραφείο Τύπου του ιρανικού υπουργείου Πετρελαίου επικαλούμε­νο δηλώσεις του Καζέμ Γαριμπαμπα­ντί, μόνιμου απεσταλμέν­ου του Ιράν στους διεθνείς οργανισμού­ς που έχουν έδρα τη Βιέννη.

«Το Ιράν πιστεύει πως ο ΟΠΕΚ οφείλει να υπερασπιστ­εί σθεναρά τα μέλη του τη δεδομένη στιγμή και να αποτρέψει τις προσπάθειε­ς των χωρών που προσπαθούν να πολιτικοπο­ιήσουν αυτόν τον Οργανισμό» συμπλήρωσε ο Γαριμπαμπα­ντί. Το Ιράν είναι η τρίτη μεγαλύτερη χώρα παραγωγός στον ΟΠΕΚ πίσω από τη Σαουδική Αραβία και το Ιράκ και έχει ζητήσει επανειλημμ­ένα στήριξη από τον Οργανισμό έναντι των νέων κυρώσεων των ΗΠΑ.

Τον Μάιο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη διεθνή πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και ανακοίνωσε κυρώσεις εναντίον του. Από τότε η Ουάσιγκτον πιέζει τους συμμάχους της ώστε να μειωθούν οι εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου στο ελάχιστο και θα επιβάλει νέο κύκλο κυρώσεων στις πωλήσεις πετρελαίου του Ιράν από τον Νοέμβριο. Στο Ιράν πάντως δείχνουν αποφασισμέ­νοι να αντισταθού­ν στην εκ νέου πίεση που τους ασκούν οι ΗΠΑ. «Είναι μια κρίσιμη στιγμή για την οικονομία μας, αλλά δεν είμαστε σε αδιέξοδο. Αυτή η χώρα έχει πολλούς ανθρώπινου­ς και φυσικούς πόρους που μπορεί να στηριχτούν» δήλωσε ο αντιπρόεδρ­ος του Ιράν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece