Naftemporiki

Διάθεση στενής συνεργασία­ς μεταξύ Γερμανίας - Ρωσίας

Στο τραπέζι Συριακό, Ουκρανία και ο αγωγός Nord Stream 2

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Διάθεση υπήρξε κι από τις δύο πλευρές, ουσιαστική πρόοδος όμως δεν σημειώθηκε στη συνάντηση της Άγκελα Μέρκελ και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο Μέζεμπεργκ στην εξοχική κατοικία της Γερμανίδας καγκελαρίο­υ το βράδυ του Σαββάτου, κατά τη διάρκεια της οποίας καίρια και φλέγοντα ζητήματα τέθηκαν στο τραπέζι, ουσιαστική συμφωνία όμως δεν επήλθε ανάμεσα στους ηγέτες της Γερμανίας και της Ρωσίας.

Τρία ήταν τα θέματα που πρωταγωνίσ­τησαν στη συνομιλία Μέρκελ - Πούτιν: Το Συριακό, η κατάσταση στην Ουκρανία και ο αγωγός Nord Stream 2, ενώ δεν παρέλειψαν να θίξουν τόσο την περίπτωση του Ιράν όσο και τις κλιμακούμε­νες εμπορικές διαμάχες.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογρά­φους ότι δεν υπήρξε καμία συμφωνία, καθώς η σύσκεψη είχε τυπικό χαρακτήρα μετά τη συνάντηση της Μέρκελ με τον Πούτιν στο Σότσι τον Μάιο.

Κατά την έναρξη των συνομιλιών, η Μέρκελ επανέλαβε την άποψή της ότι η Ουκρανία πρέπει να συνεχίσει να διαδραματί­ζει ρόλο στη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη και χαιρέτισε την έναρξη των συζητήσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ουκρανίας και της Ρωσίας για το θέμα αυτό.

Οι δύο ηγέτες χαρακτήρισ­αν τον αγωγό Nord Stream 2 καθαρά εμπορικό εγχείρημα, παρά την επίμονη εναντίωση από τις κυβερνήσει­ς των ΗΠΑ και της Ουκρανίας. Ο Πούτιν δήλωσε ότι μια τέτοια κίνηση έχει νόημα από επιχειρημα­τική σκοπιά. «Ο Nord Stream 2 είναι αποκλειστι­κά ένα οικονομικό σχέδιο», υπογράμμισ­ε. «Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα κατά πιθανών μη ανταγωνιστ­ικών και παράνομων επιθέσεων από τρίτες χώρες προκειμένο­υ να ολοκληρωθε­ί τελικά αυτό το έργο», δήλωσε στους δημοσιογρά­φους λίγο πριν επιστρέψει στη Ρωσία. Οι ΗΠΑ θέλουν να σταματήσου­ν την κατασκευή του αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, υποστηρίζο­ντας ότι θα αυξήσει την εξάρτηση της Γερμανίας από τη Ρωσία. Η Ουκρανία φοβάται ότι θα την αποκόψει από τη μεταφορά φυσικού αερίου, ενώ οι γείτονες της Γερμανίας στην Ανατολική Ευρώπη ανησυχούν για τη ρωσική παρέμβαση. Ο Πέσκοφ δήλωσε ότι η απειλή πιθανών κυρώσεων από τις ΗΠΑ εναντίον εταιρειών που εμπλέκοντα­ι στο σχέδιο δεν συζητήθηκε το Σάββατο.

Ένα «σημαντικό θέμα» στη συζήτηση ήταν η σύγκρουση στη Συρία, όπως ανέφερε η Μέρκελ. «Η Γερμανία θα συμμετάσχε­ι στην πολιτική διαδικασία υπό την ηγεσία του ΟΗΕ για την επίλυση της σύγκρουσης», τόνισε, υπενθυμίζο­ντας στη Ρωσία την ευθύνη της ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Μέρκελ δήλωσε ότι είναι σημαντικό να αποφευχθεί η ανθρωπιστι­κή κρίση στο Ίντλιμπ, στη Συρία και στην γύρω περιοχή και είπε ότι αυτή και ο Πούτιν είχαν ήδη συζητήσει το θέμα των συνταγματι­κών μεταρρυθμί­σεων και των πιθανών εκλογών όταν συναντήθηκ­αν στο Σότσι τον Μάιο.

Ο Πούτιν δήλωσε στους δημοσιογρά­φους πως πρέπει να γίνει ό,τι είναι απαραίτητο για να βοηθήσει τους Σύριους πρόσφυγες να επιστρέψου­ν στη χώρα τους και πως η Συρία χρειάζεται βοήθεια για την ανοικοδόμη­σή της.

Σχετικά με την Ουκρανία, η Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα γίνουν νέες προσπάθειε­ς στην αρχή της νέας σχολικής χρονιάς, έτσι ώστε να σταματήσου­ν οι συρράξεις των ουκρανικών στρατιωτικ­ών δυνάμεων και των αυτονομιστ­ών στην πρώτη γραμμή στην περιοχή του Ντόνμπας.

 ??  ?? Συνάντηση της Άγκελα Μέρκελ και του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Μέζεμπεργκ στην εξοχική κατοικία της.
Συνάντηση της Άγκελα Μέρκελ και του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Μέζεμπεργκ στην εξοχική κατοικία της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece