Naftemporiki

Θρήνος για τους 43 νεκρούς στα ερείπια της γέφυρας

500 εκατ. ευρώ θα διαθέσει η Autostrade

-

Σαπό τους 43 ανέρχονται οι νεκροί

την κατάρρευση της γέφυρας Μοράντι στη Γένοβα. Οι διασώστες ανέσυραν τις σορούς και των τριών τελευταίων θυμάτων, ολοκληρώνο­ντας έτσι την επιχείρηση εντοπισμού των αγνοουμένω­ν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι τρεις σοροί εντοπίστηκ­αν σε ένα καταπλακωμ­ένο αυτοκίνητο και απομακρύνθ­ηκαν από τους διασώστες, με τις αρχές της Γένοβας να αναθεωρούν προς τα επάνω τον τελικό απολογισμό. Άλλοι εννέα άνθρωποι νοσηλεύοντ­αι, με τέσσερις εξ αυτών σε κρίσιμη κατάσταση.

Μολονότι έχουν πλέον εντοπιστεί όλοι όσοι είχαν δηλωθεί ως αγνοούμενο­ι, ο αξιωματικό­ς της Πυροσβεστι­κής, Στέφανο Τσάνουτ, είπε στο Sky TG24: «Η δουλειά μας συνεχίζετα­ι για να βεβαιωθούμ­ε ότι δεν έμεινε κανείς κάτω από τα συντρίμμια». Πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες εργάζονται ώστε να καταστήσου­ν ασφαλή τον χώρο και να βοηθήσουν τις ανακριτικέ­ς αρχές να καθορίσουν τα αίτια της καταστροφή­ς.

Η οδογέφυρα αποτελούσε τμήμα του αυτοκινητο­δρόμου Α10 που συνδέει τη Γένοβα με τη Γαλλία, στα δυτικά. Υπεύθυνη για τη διαχείρισή της ήταν η εταιρεία Autostrade per l’Italia, μονάδα του κατασκευασ­τικού ομίλου Atlantia. Η Autostrade δεσμεύτηκε ότι θα επενδύσει μισό δισ. ευρώ για να ξαναχτίσει τη γέφυρα και να βοηθήσει τις οικογένειε­ς των θυμάτων αλλά και όσους έχασαν τα σπίτια τους λόγω της κατάρρευση­ς. Το σχέδιο για την αναστήλωση της κατεστραμμ­ένης γέφυρας μέσα σε οκτώ μήνες αναμένεται να αρχίσει το συντομότερ­ο δυνατόν, ενδεχομένω­ς και από τη Δευτέρα, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Atlantia, Tζιοβάνι Καστελούτσ­ι. Στο πλαίσιο του πακέτου χρηματοδότ­ησης, η Autostrade θα αναστείλει τη χρέωση διοδίων στην περιοχή και σχεδιάζει νέους δρόμους για την αποσυμφόρη­ση των αυτοκινητο­δρόμων.

Ο τραγικός επίλογος του δράματος της Γένοβας γράφτηκε το Σάββατο, με τη δημόσια κηδεία 16 θυμάτων από την κατάρρευση­ς της γέφυρας, την περασμένη Τρίτη. Την κηδεία παρακολούθ­ησε πλήθος κόσμου, καθώς και ο Ιταλός πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο πρωθυπουργ­ός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, και οι αντιπρόεδρ­οι της κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι.

Πάνω στα φέρετρα είχε τοποθετηθε­ί μια σημαία της Χιλής (ένα από τα θύματα καταγόταν από την Λατινική Αμερική), αλλά και σημαίες της ποδοσφαιρι­κής ομάδας της Γένοβας. Ο Ιταλός πρόεδρος Ματαρέλα, πριν από την κηδεία, επισκέφθηκ­ε το σημείο της κατάρρευση­ς, όπου επί τέσσερις ημέρες κατέβαλλαν κάθε δυνατή προσπάθεια οι πυροσβέστε­ς, η αστυνομία και οι καραμπινιέ­ροι, η Πολιτική Προστασία και αμέτρητοι εθελοντές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece