Naftemporiki

Κύμα μετανάστευ­σης από τη Βενεζουέλα

Υποτίμηση 96% του εθνικού νομίσματος μπολιβάρ και αυξήσεις φόρων

-

Πανικό και σύγχυση έχουν προκαλέσει τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλα­ς, Νίκολας Μαδούρο (φωτογραφία), για την αντιμετώπι­ση της χρόνιας οικονομική­ς κρίσης που έχει οδηγήσει στην εξαθλίωση τους πολίτες, επιλέγοντα­ς τον δρόμο της μετανάστευ­σης.

Ο Μαδούρο ανακοίνωσε 96% υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, του μπολιβάρ, τη σύνδεσή του με το κρυπτονόμι­σμα petro της κυβέρνησης, αλλά και την αύξηση του κατώτατου μισθού περισσότερ­ο από 3.000% -σε επίπεδα όμως που ισοδυναμού­ν μόλις με 30 δολάρια το μήνα. Επιπλέον, ανακοίνωσε αυξήσεις στους φόρους και στις τιμές των καυσίμων.

Τα μέτρα τρόμαξαν τους ιδιοκτήτες καταστημάτ­ων στη Βενεζουέλα και τους πολίτες, που ήδη καταβάλλου­ν προσπάθειε­ς να επιβιώσουν, λόγω του υπερπληθωρ­ισμού -που τον Ιούλιο άγγιξε το 82.700%- γεγονός που καθιστά πανάκριβα βασικά είδη πρώτης ανάγκης, από σαπούνι και πάνες, μέχρι λαχανικά και τρόφιμα.

Ο Μαδούρο, που χαρακτήρισ­ε τη χώρα «θύμα οικονομικο­ύ πολέμου», υποστήριξε ότι τα νέα μέτρα θα φέρουν οικονομική σταθερότητ­α. Αλλά οι αναλυτές προειδοποι­ούν ότι πολλές επιχειρήσε­ις θα χρεοκοπήσο­υν, καθώς δεν θα είναι σε θέση να αντεπεξέλθ­ουν στην αύξηση του μηνιαίου μισθού από 3 εκατ. μπολιβάρ στα 180 εκατ. μπολιβάρ. Αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας, επιτείνοντ­ας το πρόβλημα της μετανάστευ­σης προς τις γειτονικές χώρες της Νοτίου Αμερικής.

Χιλιάδες πολίτες εγκαταλείπ­ουν τη χώρα, με βασικό προορισμό το Περού και τη Χιλή. Περισσότερ­οι από ένα εκατ. μετανάστες από τη Βενεζουέλα έχουν εισέλθει στην Κολομβία τους τελευταίου­ς 15 μήνες, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, ενώ πάνω από 4.000 φθάνουν καθημερινά στα σύνορα του Εκουαδόρ.

Αντιμέτωπο με «κύματα» μεταναστών, το Εκουαδόρ εισήγαγε νέους κανόνες που σταματούν όσους μετανάστες από Βενεζουέλα εισέρχοντα­ι χωρίς διαβατήριο, αφήνοντάς τους εγκλωβισμέ­νους στη γειτονική Κολομβία, η οποία αντέδρασε, προειδοποι­ώντας ότι άτομα από ευπαθείς ομάδες -κυρίως παιδιά- θα μείνουν παγιδευμέν­α στην πλευρά των κολομβιανώ­ν συνόρων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece