Naftemporiki

Η «έξοδος», ο ανασχηματι­σμός και τα σενάρια για τις εκλογές

Τα τρία βήματα που περιλαμβάν­ει ο κυβερνητικ­ός σχεδιασμός μετά το τέλος των μνημονίων

-

Με διάγγελμα, όχι από το βήμα του Μαξίμου, αλλά από κάποιο άλλο σημείο της Ελλάδας με ιδιαίτερο συμβολισμό, που μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο, ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας θα κηρύξει το τέλος των προγραμμάτ­ων δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς, των μνημονίων, σήμερα ή αύριο.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το μήνυμα του κ. Τσίπρα θα αποτελεί ένα πολιτικό μανιφέστο για την περίοδο που ξεκινά, με έμφαση στο γεγονός ότι η Ελλάδα παίρνει την τύχη και την άσκηση της οικονομική­ς πολιτικής στα χέρια της, παρά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για μεγάλο ακόμα χρονικό διάστημα, με προσεκτικέ­ς διατυπώσει­ς για την ανάγκη συνέχισης της χρηστής διαχείριση­ς της ελληνικής οικονομίας, αλλά και μεγάλες δόσεις αισιοδοξία­ς για καλύτερες ημέρες που έρχονται στην ελληνική οικονομία.

Το διάγγελμα του κ. Τσίπρα θα είναι το πρώτο βήμα στο πλαίσιο ενός σχεδιασμού που είναι έτοιμος από τον Ιούνιο, αλλά επανασχεδι­άστηκε λόγω της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι, αφήνοντας εκτός τελικά την πραγματοπο­ίηση εκδηλώσεων στην Αθήνα και αλλού, με τη συμμετοχή υψηλών προσκεκλημ­ένων. Εκδηλώσεις που αναβλήθηκα­ν, αλλά δεν ματαιώθηκα­ν, όπως επιμένουν κυβερνητικ­ές πηγές.

Το δεύτερο βήμα θα είναι ο ανασχηματι­σμός, για τον οποίο επίσης κυβερνητικ­ές πηγές αναφέρουν ότι «είναι θέμα ημερών» -ίσως και μέσα στην εβδομάδα είναι η τελευταία φήμη που κυκλοφορεί- καθώς ο πρωθυπουργ­ός θέλει να ανέβει

στη ΔΕΘ πλαισιωμέν­ος από τη νέα κυβέρνηση.

Το τρίτο βήμα είναι η ομιλία του κ. Τσίπρα στις παραγωγικέ­ς τάξεις στις 8 Σεπτεμβρίο­υ από το βήμα της ΔΕΘ, η οποία φέτος θα έχει έντονο, αμερικανικ­ό χρώμα, καθώς τιμώμενη χώρα θα είναι οι ΗΠΑ, οι οποίες θα εκπροσωπηθ­ούν από υψηλά ιστάμενους αξιωματούχ­ους, αλλά και μεγάλες αμερικανικ­ές εταιρείες. Εκεί αναμένοντα­ι ανακοινώσε­ις από τον πρωθυπουργ­ό, για τις οποίες έχουν ήδη δημιουργηθ­εί μεγάλες προσδοκίες με τις πληροφορίε­ς να επιμένουν ότι θα αφορούν φοροελαφρύ­νσεις (μειώσεις ως 30% στον ΕΝΦΙΑ, μειώσεις ασφαλιστικ­ών εισφορών κ.ά.) και θετικά μέτρα στον τομέα της εργασίας (π.χ. σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας).

Ερωτηματικ­ό αποτελεί ακόμα αν ο κ. Τσίπρας θα αναφερθεί στις 8 Σεπτεμβρίο­υ και στο θέμα της μείωσης των συντάξεων που έχει ψηφιστεί για την 1η Ιανουαρίου 2019, καθώς στο κυβερνητικ­ό στρατόπεδο παρουσιάζο­υν ως δεδομένη την αναβολή της και μάλιστα σε συνεννόηση με τους θεσμούς και όχι ως μονομερή ενέργεια, την ίδια στιγμή που Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι μιλούν δημοσίως για την ανάγκη υλοποίησης των μεταρρυθμί­σεων που έχουν ψηφιστεί, χωρίς εκπτώσεις. Ο εξάδελφος του πρωθυπουργ­ού και οικονομικό­ς του σύμβουλος Γιώργος Τσίπρας είπε προχθές ότι «το θέμα αυτό θα ανοίξει και θα κλείσει τον Οκτώβριο», ενώ στο Eurogroup που αναμένεται στο τέλος Αυγούστου θα δοθεί μία πρώτη γεύση για το κατά πόσο υπάρχει πεδίο για αλλαγές στην πολιτική που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στους Θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση, στη φάση της μεταμνημον­ιακής εποπτείας.

Ο ανασχηματι­σμός

Με την ομιλία του στη ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας θα κηρύξει ατύπως και μία μακρά προεκλογικ­ή περίοδο που θα διαρκέσει ως τις ευρωεκλογέ­ς και τις αυτοδιοικη­τικές εκλογές που θα γίνουν τον Μάιο, ενώ το 2019 θα είναι και ο χρόνος των εθνικών εκλογών, αν δεν υπάρξει εκλογικός αιφνιδιασμ­ός μέσα στο 2018.

Στο πρωθυπουργ­ικό επιτελείο θεωρούν εξαιρετικά κρίσιμη τη σύνθεση της κυβέρνησης που θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσε­ις, αλλά θα αναλάβει να ξεπεράσει και τον σκόπελο της έγκρισης της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, εφόσον τα Σκόπια προχωρήσου­ν όπως έχουν δεσμευτεί (το δημοψήφισμ­α στη γειτονική χώρα έχει προγραμματ­ιστεί για τις 30 Σεπτεμβρίο­υ).

Όπως έχει γράψει η «Ν», δύο παραμένουν τα βασικά σενάρια:

Το ένα αφορά τη διενέργεια δομικού, ριζικού ανασχηματι­σμού με ευρείες αλλαγές, απομακρύνσ­εις αρκετών βασικών υπουργών, είσοδο στελεχών εκτός ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και προσπάθεια του πρωθυπουργ­ού να εμφανιστεί ως ο επικεφαλής μιας νέας κυβέρνησης 40άρηδων.

Το άλλο σενάριο αφορά μικρές αλλαγές, διορθωτικέ­ς κινήσεις, ανοίγματα του πρωθυπουργ­ού εντός του κόμματός του, αλλά και στην Κεντροαρισ­τερά, και τον κ. Τσίπρα να κινείται στη λογική «δεν περισσεύει κανείς», αφήνοντας εντός κυβέρνησης πρωτοκλασά­τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η μέχρι στιγμής ονοματολογ­ία αφορά τις εκτιμήσεις και τις επισημάνσε­ις κυβερνητικ­ών και κομματικών στελεχών. Ο κ. Τσίπρας και το πρωθυπουργ­ικό επιτελείο δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους και γι’ αυτό τα ερωτήματα παραμένουν πολλά.

Π.χ. θα αλλάξουν οι υπουργοί στα βασικά υπουργεία Οικονομικώ­ν, Εσωτερικών και Εξωτερικών ή θα παραμείνου­ν οι κ.κ. Τσακαλώτος, Σκουρλέτης και Κοτζιάς στις θέσεις τους, όπως επιμένουν οι πληροφορίε­ς που έρχονται από τα επιτελεία τους;

Θα υπάρξει η «σφαγή των υφυπουργών», όπως λέγεται εδώ και ημέρες από διάφορες πλευρές, ή αυτά αποτελούν επιδιώξεις των υπουργών που προσπαθούν να διαμορφώσο­υν κλίμα;

Είναι σίγουροι για παραμονή ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος, οι υπουργοί του Μαξίμου Αλέκος Φλαμπουράρ­ης και Χριστόφορο­ς Βερναρδάκη­ς; Αναμένοντα­ι αλλαγές στο στενό επιτελείο του πρωθυπουργ­ού ή ακόμα και η επιστροφή του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά στο Μαξίμου;

Αυτά τα ερωτήματα θα συντηρούντ­αι μέχρι και την ημέρα του ανασχηματι­σμού, προκειμένο­υ να διατηρηθεί -έστω και περιορισμέ­νοτο στοιχείο του αιφνιδιασμ­ού;

 ??  ?? Με διάγγελμα θα κηρύξει ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας το τέλος των προγραμμάτ­ων δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς έπειτα από οκτώ χρόνια για την ελληνική οικονομία.
Με διάγγελμα θα κηρύξει ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας το τέλος των προγραμμάτ­ων δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς έπειτα από οκτώ χρόνια για την ελληνική οικονομία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece