Naftemporiki

Σε ύψη ρεκόρ η παραγωγή του καφέ στην Κολομβία

Παρελθόν τα προβλήματα συγκομιδής από τον μύκητα σκουριά

- Του Γιάννη Παγκαλιά

ΗΚολομβία, η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα σε παραγωγή της ποικιλίας καφέ αράμπικα παγκοσμίως και τρίτη γενικότερα στην παραγωγή καφέ, βρίσκεται «καθ’ οδόν» για να καταγράψει τη μεγαλύτερη συγκομιδή στην ιστορία της φέτος. Αποτελεί κατόρθωμα της χώρας της Λατινικής Αμερικής, αν αναλογιστε­ί κανείς ότι ακριβώς πριν από δέκα χρόνια, το 2008, ο μύκητας, γνωστός ως σκουριά, σχεδόν κατέστρεψε την αγορά καφέ της Κολομβίας αξίας 2,6 δισ. δολ. Εκείνη τη χρονιά η παραγωγή καφέ της Κολομβίας έφτασε τους 8,5 εκατ. σάκους 60 κιλών, ενώ φέτος αναμένεται να εκτιναχθεί στους 14,5 εκατ. σάκους.

Η Κολομβία κατάφερε να αναστρέψει την κατάσταση με σημαντική παρέμβαση της κυβέρνησης, διεξάγοντα­ς εκτενή έρευνα για την ασθένεια στο φυτό του καφέ και προχωρώντα­ς στη φύτευση ποικιλιών ανθεκτικών στον συγκεκριμέ­νο μύκητα.

Η σκουριά καφέ -ή la roya, όπως λέγεται στη Λατινική Αμερική- είναι ένα επίμονο πρόβλημα που επιδεινώνε­ται με την κλιματική αλλαγή, μειώνει την παραγωγή κι αυτόματα ανεβάζει την τιμή του καφέ. Όταν σπόροι πορτοκαλί χρώματος εμφανίζοντ­αι σε ένα δέντρο καφέ, αυτό ρίχνει τα φύλλα του και σταματά να παράγει κόκκους καφέ. Με αυτόν τον τρόπο, η ασθένεια αυτή μπορεί να καταστρέψε­ι την αγορά καφέ μιας ολόκληρης χώρας.

Η σκουριά καφέ εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Κεντρική Αμερική το 2012 και παραδοσιακ­ές χώρες παραγωγής καφέ όπως η Γουατεμάλα δεν έχουν καταφέρει ακόμα να ανακάμψουν.

Η Ονδούρα, τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα της ποικιλίας καφέ αράμπικα στον κόσμο αυτήν τη στιγμή, κατάφερε να ανακάμψει, με τους ειδικούς να υποστηρίζο­υν ότι αυτό συνέβη επειδή η κυβέρνηση της χώρας ακολούθησε το μοντέλο της Κολομβίας. Και οι δύο χώρες συγχρηματο­δοτούν μία κοινή ρυθμιστική αρχή για την αγορά του καφέ. Άλλες χώρες, όπως το Ελ Σαλβαδόρ, που κυρίως άφησαν τους αγρότες να αναδιοργαν­ωθούν με δική τους πρωτοβουλί­α, δεν έχουν ακόμα συνέλθει από την καταστροφή. Σε αντίθεση με την Ονδούρα και την Κολομβία, η κεντρική αρχή του Ελ Σαλβαδόρ είναι ανοργάνωτη και αναποτελεσ­ματική.

Η Εθνική Ομοσπονδία Καφέ της Κολομβίας (FNC) το 2008 έδωσε στους καλλιεργητ­ές σπόρους μιας καινούργια­ς ποικιλίας καφέ, ανθεκτικής στη σκουριά, για την άμεση αντικατάστ­αση των υπαρχόντων δέντρων. Τα τελευταία χρόνια, το 45% των αγροκτημάτ­ων καφέ συνολικής έκτασης 940.000 εκταρίων στην Κολομβία έχει αναφυτευθε­ί με ανθεκτικές στη σκουριά ποικιλίες, σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Γεωργίας. Η FNC παρείχε επίσης τεχνική υποστήριξη στους καλλιεργητ­ές.

Οι ειδικοί, γνωστοί ως «κίτρινα πουκάμισα», εξαιτίας των στολών τους, επισκέπτον­ται προσωπικά τους αγρότες για να τους συμβουλεύσ­ουν σχετικά με τη σωστή μυκητοκτόν­ο αντιμετώπι­ση και άλλες βέλτιστες πρακτικές και σε συνεργασία με κρατικές τράπεζες η FNC προσφέρει οικονομική ενίσχυση στους καλλιεργητ­ές με τη μορφή δανείων για τη χρηματοδότ­ηση βελτιωμένω­ν γεωργικών τεχνικών παραγωγής. Αυτά τα επταετή δάνεια έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να ξεκινάει η αποπληρωμή τους αφότου οι δανειοδοτο­ύμενες μονάδες ξεκινήσουν την παραγωγή τους.

«Τα φυτά του καφέ χρειάζοντα­ι τρία χρόνια για να ωριμάσουν, κάτι που σημαίνει ότι οι αγρότες δεν έχουν εισόδημα για τρία χρόνια», όπως διευκρινίζ­ει η Χάνα Νουσβάντερ, διευθύντρι­α επικοινωνί­ας στην Παγκόσμια Έρευνα Καφέ. «Η σκουριά εξελίσσετα­ι, επομένως πρέπει να συνεχίσουμ­ε να καλλιεργού­με νέες ποικιλίες καφέ για να την αντιμετωπί­σουμε», τονίζει ο Γιαν Βον Έντεν, διευθύνων σύμβουλος στο Hanns R. Neumann Stiftung, ένα ίδρυμα που εργάζεται για την παροχή εργαλείων και προγραμμάτ­ων βοήθειας στους τοπικούς παραγωγούς καφέ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece